Новото творение на архитект Заха Хадид е Roca London Gallery

Вдъхновена от водата и високите цели на компанията, Заха Хадид трансформира един обикновен етаж във вълнуващо интериорно измерение.
20.10.2011
Рока България
620
roca, roca london gallery, Заха Хадид, изложбена зала, баня
Залата се отличава от околните сгради с овалните си форми.
Източник: Рока България

Roca London Gallery, произведение на архитектурата и дизайна в престижен лондонски квартал.
На 13 октомври, в Лондон, студио Заха Хадид Архитекти и Roca бяха водещите фигури при откриването на Roca London Gallery, едно забележително пространство, както с фасадата си, така и с интериора, вдъхновение за които Заха Хадид, два пъти носител на наградата за архитектура Стърлинг казва, че е получила от стихията на водата като трансформиращ елемент, виновен за раждането на Roca London Gallery.     
Чрез визуалното възприятие, прецизност на изпълнение и контрол на детайла, Заха Хадид и нейният екип са търсили директното внушение за връзката между архитектурата на пространството в галерията и дизайна на продуктите за баня с марката Roca.
Мигел Анхел Мунар, старши управляващ директор Продукти за банята Roca, споделя: „От съществено значение е да имаме присъствие в град като Лондон, мерило за дизайн и иновации в световен мащаб. Лондон е също така от стратегическо значение за бъдещите ни бизнес дела, тъй като ни осигурява близост до нашите най-важни международни дистрибутори и клиенти. Тук, в Roca London Gallery, Заха Хадид е интерпретирала перфектно нашите ценности и философия по един крайно вълнуващ и осезаем начин.”
„Очарователно взаимодействие между архитектура и природа”. Така Заха Хадид обобщава резултата от работата си за Roca. Почеркът на Заха Хадид не може да бъде сбъркан. Още на пръв поглед, отвън, залата се отличава от околните сгради с овалните бетонни форми, които едновременно контрастират и се сливат с градската архитектура на Челси харбър. На пресконференцията при откриването, световно признатия британски архитект споделя, че през целия си живот е искала да реализира проект в този район на Лондон и най-накрая, мечтата ѝ се сбъдва, благодарение на Roca, които, през 2009 г., я канят да проектира Roca London Gallery. За този проект, тя е потърсила вдъхновение от водата в природата с желанието да пресъздаде усещането за поток в градска интериорна среда, а лавиците и осветителните тела да напомнят мехурите, които водата прави, разливайки се по пътя си. Мебелите,  проектирани специално за залата, са в същата овална стилистика. Залата е разположена на 1100 кв.м., значителна част от които е обособена в свободни пространства. Цялостното усещане е по-скоро като в галерия на модерното изкуство, отколкото на изложбена зала. Продуктите с марка Roca са представени в сводести пространства с гладки, овални, лъскаво-бетонни стени, сякаш оформени от водните течения. 
Интериорът е забележителен, функционален и динамичен. Аудиовизуалното оборудване и осветление са последна дума на техниката. Благодарение на всичко това, посетителите могат да добият представа едновременно, както за историята на компанията и нейните най-значими постижения, така и за ценностите, заложени във всеки етап от дейността ѝ, а именно ангажимент към устойчиво развитие, особено към иновативност, дизайн, уелнес и пестене на вода. Това е четвъртата поред Галерия Roca и със сигурност най-впечатляващата.
Както и нашата Експо Баня София, Roca London Gallery е предназначена да бъде нещо повече от изложбена зала. Отворена за широк кръг посетители, включително вещи в дизайна архитекти и търсещи модел за дизайн студенти, галерията има амбиции да осигури платформа за различни дейности като изложби, срещи, презентации, семинари и дебати, като условието е те да са в името на дизайна и значимите за Roca ценности.
Галерии Roca
Галериите Roca са проект на марката в световен аспект. Целта е да се създадат уникални пространства за представяне на продуктите на компанията в рамките на различни събития. За международна компания със статута на Roca, изграждането и тържественото откриване на тези изложбени зали е повод за огромна гордост и същевременно дава възможност на компанията да популяризира своите ценности сред  широката общественост.
Експо Баня София
Изложбената зала на Рока България в София, на бул.Мария Луиза 16, вече има богат опит в оползотворяването на пространството за обществено значими мероприятия. Дело на известния швейцарски архитект Йорг Хойбергер, залата предлага едновременно мечтания от всеки интериор за баня, както и вдъхновение и емоции свързани с многобройни съпътстващи изложби.
Програмата на изложбената зала е публикувана на интернет страницата на Рока България www.bg.roca.com и на страницата на Експо Баня София във фейсбук.

Roca
Roca е компания за дизайн, производство и маркетинг на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. Компанията наброява повече от 20 200 служители, собственик е на 71 производствени предприятия и оперира в над 135 държави на 5 континента.
 Като световен лидер в моделирането на пространството на банята, Roca работи в близко сътрудничество с признати дизайнери, архитекти и интериорни дизайнери като Moneo, Chipperfield, Herzog & de Meuron, Benedito, Giugiaro и Schmidt & Lackner, както и много други. С интензивни проучвания и усъвършенстване, Roca насърчава проекти за опазване на околната среда. За компанията този ангажимент се изразява в непрестанно разработване на нови продукти, предназначени за намаляване консумацията на вода.

+2
Автор: Рока България
Закони Нормативна база Коментари