Израел - Пътуване до Обетованата земя

Ако си мечтаете за невероятно пътешествие с екзотичния привкус на Близкия изток и Средиземно море, има една страна, която наистина си заслужава да посетите – Израел.
21.11.2019
Екатерина Бонева
1933
екскурзии, Израел, пътешествие
Снимка от пристанищния град Яффо към модерния, съвременен, финансов и икономически център на Израел - Тел Авив
Източник: Елфи Турс ЕООД, www.elfytours.com

Ако си мечтаете за невероятно пътешествие с екзотичен привкус на Близкия изток, Средиземно и Червено море, има една страна, която наистина си заслужава да посетите – Израел. Това е една от най-развитите съвременни държави в Близкия изток – мечтана дестинация за народите от цял свят  и хилядите поклонници, които успяват да се докоснат до „святия дух“, който витае в тази различна страна. Израел е дом на три религии, два народа и една идея – световният мир. Със своите 28 хиляди квадратни километра, Израел е „сърцето“ на света. Изобилието от свещени места, исторически паметници и невероятно красиви пясъчни плажове и природни резервати превръщат Израел в едно от най-екзотичните кътчета на света. Това е страна, в която всеки ще открие нещо за себе си. Можете да се насладите на гмуркане в Червено море и разглеждане на подводното царство на тяхно величество коралите в Ейлат. Можете да се отдадете на приключения в пустинята. Можете да се докоснете до най-ниската точка на земната повърхност и до мястото където се е зародил монотеизма. Можете да яхнете своя сърф и да покорите вълните на Средиземноморието. Можете да се потопите в атмосферата на Тел Авив – най-либералният, най-разкрепостеният град в Израел - градът, който никога не спи. Можете да поемете по пътя на Христос и да се разходите до „Дома на Бог“.Долината Кедрон и гледка към крепостните стени на Стария град. Стената е издигната от Сюлейман Великолепни и е зазидана, защото се смята, че един ден, когато се появи Месията ще влезе през тази порта. От тази порта е влязъл и Исус.  Снимка: Елфи Турс ЕООД, www.elfytours.com

Мозайка от древно и модерно
Градовете в Израел излъчват спираща дъха атмосфера. И всеки един от тях е различен по свой начин от останалите. Независимо дали искате да се потопите в нощния живот, да се разходите из ултрамодерните комплекси или да отидете на поклонение – всичко е тук!

Традиционно повечето обиколки започват от най-модерния град – Тел Авив – финансовият и икономически център на Израел. Там са се заселили първите евреи, а след основаването на държавата Израел, българските евреи са се установили точно там. Когато отидете в Тел Авив, ще можете да видите първата къща, която е издигната в пристанищната част на Тел Авив – Яффо през 1908 година. Тук е мястото, където ще откриете редица ресторанти с българска кухня и дори, ще чуете българска реч. Ще срещнете хора, които със сълзи на очи, ще Ви благодарят, че сте българи и сте спасили техния народ и как с умиление си спомнят за София и Пловдив. Във въздуха се носи гордостта на българина.

 


 


Бахайските градини в гр. Хайфа.  Бахайската религия изповядва следното: "Бог е един, но навсякъде го наричат с различни имена"  Източник: Елфи Турс ЕООД, www.elfytours.comВ подножието на планина Кармел в Северозападен Израел може да се възхитите на Бахайските градини – плод на десетгодишен труд от страна на архитекти, ботаници и дизайнери. Градините се разполагат на 18, спускащи се като водопад по хълма тераси. Преливащите едно в друго стъпала са осеяни с мраморни парапети и арки, шадравани, беседки и зелени алеи, доставящи неповторима наслада на сетивата. Симетрията е абсолютна, а религията на бахаите учи следното: „Бог е един, но хората по света го наричат с различни имена“.

 

 

 


Следващите спирки от Вашето пътешествие по Светите земи, задължително преминава през местата където е живял и където е вършил чудеса Исус Христос. Назарет е град с арабско християнско население и е задължително място, на което трябва да отидете. В православната църква „Благовещение“ ще си спомните за благата вест, която Дева Мария е получила от Архангел Гавраил. Не забравяйте да си вземете от светената вода от кладенеца, защото благата вест ще дойде по-бързо и във Вашия дом! Най-плодородната част от Израел е около Галилейското езеро – мястото, на което Христос е посял своите семена. Местата, на които той е проповядвал и вършил редица чудеса. В град Кана, можете да видите стотици влюбени двойки, които подновяват своите брачни клетви.


Река Йордан и Евкалиптовата гора - Свето кръщение в река Йордан от група протестанти     Източник: Елфи Турс ЕООД, www.elfytours.com

На съвсем кратко разстояние, се намира долината на река Йордан. Мястото, на което Йоан кръщава Исус. Ще видите хиляди вярващи, дошли да приемат вярата и да бъдат кръстени от отец във водите на река Йордан.  В тази местност се разпростира една красива евкалиптова гора - онази същата за която пее Ищар в своята песен „Horchat Hai Caliptus”.


 

Гробът Господен или Базиликата Анастазис, което в превод от гръцки означава Възкресение - 12 лъчи (12 апостоли) и лъч светлина по средата.     Източник: Елфи Турс ЕООД, www.elfytours.com

 


Пътуването по Светите земи достига своята кулминация, когато се доближите до „свещеният град“ – Йерусалим. Град на градове, единствена и неделима столица на Израел. Този град е различен. Най-святият град за евреите и християните и вторият по значимост от мюсюлманите. По пътя към Възкресението, ще ви дебнат много изкушения и изпитания, но стигнете ли до Божи гроб, всичко се променя. Отърсвате се от всички негативни, отрицателни и песимистични мисли и чувства. Преди да стигнете до там, обаче, задължително вижте къде се е родил Христос.
 

Витлеем - мястото на Рождество Христово - Пещерата - 14-лъчева сребърна звезда (Звездата на Давид)    Източник: Елфи Турс ЕООД, www.elfytours.comХрамът „Рождество Христово“ е разположен във Витлеем, Палестинска автономия. Градът е разположен на 9 км от Йерусалим и е ограден с т.нар. „стена на разделението“ – 9 метрова стена, по която преминава ток и на всеки изход има израелски войници, които щателно проверяват всеки, който преминава. Всички, докоснали се до тези места, могат смело да се нарекат хаджии. Да си хаджия не е титла, а привилегия.

За да се осмисли магията и да запечатате всички емоции, които сте преживяли и видяли в Йерусалим и Витлеем, трябва да се отдадете на почивка. Мъртво море е идеалното място и задължителна спирка по време на пътешествието в Израел. Ще се докоснете до най-ниската точка на земята – 423 метра под морскоро равнище. Всяка година морето намалява с един метър, в следствие на изпаренията на водата. Там ще видите чудото – хора в инвалидни колични, с двигателни проблеми, как прохождат. Редица медицински центрове, доказано, лекуват тежки заболявания. На няколко километра на юг се намира една крепост, построена от великия цар Ирод. Крепостта Масада, е символ за най-героичния подвиг на евреите в миналото. Ако ние си имаме връх Шипка и всеки българин пази този спомен за героизма на българите, то евреите си имат Масада. За да се изкачите до крепостта – трябва да се возите на въжен кабинков лифт.

Домът на музеите и фестивалите
Израел е страната с най-много музеи на глава от населението – цели 230. Ако нямате време да разглеждате в детайли, една кратка разходка из 80-декаровия музей „Израел“ в Йерусалим ще Ви запознае с главните събития от израелската история. Заслужава си да посетите единствения в страната музей на дизайна - Холон. Центърът за изкуства "Елма" в планината Кармен и музеят на библейските земи, посветен на древните държави и култури в еврейската “Библия” също са в списъка Ви с обекти. В Израел се провеждат множество фестивали и събития с разнообразна тематика – кино, театрално изкуство, музика и ежегодно привличат хиляди туристи. Всяко лято историческите улици на Йерусалим се превръщат във вълшебен спектакъл, благодарение на десетки арт инсталации и музика на живо.

Страна на целогодишното слънце
Благодарение на типичния за Средиземноморието климат, Израел е подходяща за посещение дестинация през който и да е сезон. Неслучайно страната е пионер в усвояването на слънчева енергия – тук слънцето грее цели 300 дни в годината. Независимо от това, че лятото е наистина горещо, близостта до прохладните плажове е сигурна мотивация за предстоящото ви пътуване до тази страна. А пък през зимата, когато Европа е скована в студ и мраз, курортите до Червено море се радват на приятните 18-20°С. Препоръчително е да планирате екскурзията си напролет или на есен, когато времето е благоприятно за всякакви развечения и няма тълпи от туристи.


Галилейстото езеро от Хълма на Блаженствата     Източник: Елфи Турс ЕООД, www.elfytours.com

Природните чудеса на Израел
Освен контраста на девствените плажове в близост до големите градове, Израел може да се похвали със смайващо природно многообразие. Пустинята Негев, езерото Кинерет, зелените хълмове и долини на Галилея и разбира се, природният феномен и най-соленото море в света Мъртво море. Страната предлага пустинни приключения и еко туризъм – колоездене, обиколка с джипове, скално катерене и екзотична разходка на камила.


Искате ли да се потопите в екзотичната атмосфера на духовното и модерното? Израел ще Ви предложи всичко това и много повече!

Статията е подготвена с любезното съдействие на Елфи Турс ЕООД, www.elfytours.com

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари