Творим детската стая – работилничка за мечти

Комбинативни, компактни и безопасни – това са основните изисквания към мебелите за обзавеждане на детската стая. Освен това да не забравяме, че тук времето се движи с различна скорост, добре е да сме подготвени за всеки следващ етап, с една реорганизация да прескочим на следващо ниво.
15.11.2021
Още за къщата
1119
интериор, мебели детска стая, обзавеждане на детска стая, детски легла, двуетажно детско легло
Обзавеждане за детска стая Нидо
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Няма по-приказно време от детството и точно тези магични моменти завинаги остават в нас. И когато вече отдавна сме прехвърлили последната резка на касата на вратата, идва онзи прекрасен миг отново да се наведем, за да прегърнем най-ценното в живота – нашето поколение, и да погледнем на света отново от същата тази ниска височина. Едва ли съществува по-голяма радост от това да посрещнеш новия живот, да създадеш една вълшебна среда,  където да съзираш щастието всеки миг.

Обзавеждането на детската стая ни пренася в най-чистите мисли, при най-светлите надежди. А дали се питаме, колко от тези невръстни детски спомени ще са свързани именно с картини от приказната детска стая, която сме създали?

С огромна концентрация и любов, очаквания и мечти се залавяме с тази част от дома, в която ще израснат децата  ни. Наред с неизбежната еуфория ще се наложи да влезем в „детските обувки“ да си спомним собствените си мечти и вълнения, и да преизпълним всички тях десетократно.

Бебешка кошара Денис     Източник: www.videnov.bg

Разбира се, че най-хубавата и слънчева стая ще бъде детска. А първата мебел за новия член на семейството - най-внимателно подбраното бебешко легло. И при най-щателната подготовка и сканиране на мнения, за всяка майка това начало е необикновено, също както  готовността за него. Добре е всичко необходимо за грижите за бебето да бъде под ръка, леглото да е здраво, безопасно и красиво, максимално щадящо усилията на майката. Трябва да се има предвид, че в първите месеци мебелите на бебето ще се използват с доста голяма интензивност и е изключително важно те да бъдат устойчиви и лесни за поддръжка.

Бебешките гардеробчета са съобразени с многобройните и различни по вид потребности за съхранение, които максимално да улеснят организацията и поддържането на реда в тях.

Помощните мебели също са безценен спътник в ежедневието и грижите за бебето. Всичките тези удобства спестяват от така ценното за майката време, а детската стая ще сияе в безупречен вид и свежи тоналности.

Артис - обзавеждане за детска стая     Източник: www.videnov.bg

И за да не бъде никога детската стая скучна, вътре в нея ще създадем един истински микро – свят, в който да не пропуснем нито едно забавление. Всички знаем от какво най-много имат нужда децата – достатъчно пространство.

Всяко местенце е ценно, щом може да се превърне в игра. Ето защо мебелите трябва да са не само красиви, но и компактни. Че кой не е мечтал за легло на два етажа и за отвоюване на заветното второ ниво. Тези легла продължават да ни изненадват, отдавна са надскочили основната си функция сън. Те създават усещането за истинско детско царство с всевъзможни идеи за стълбички за покатерване, прозорчета и отвори, вградени бюра и зони за игра, места за събиране на детските съкровища.

Колко е хубаво във всяка мебел за деца да е вложен замисъл и комбинативна функция. Така всеки елемент ще бъде много повече от вещ, и всяко рафтче ще има своето предназначение, а след края на играта, не е ли чудесно с няколко бързи движения всяко забавление „да си знае мястото“.

  Източник: www.videnov.bg

Комбинативни, компактни и безопасни – това са основните изисквания към мебелите за обзавеждане на детската стая, освен това да не забравяме, че тук времето се движи с различна скорост, добре е да сме подготвени за всеки следващ етап, с една реорганизация да прескочим на следващо ниво.

Първата мисъл, когато купуваме легло за детето е в посока дали ще му бъде удобно, ако е по-малко детето дали ще бъде безопасно да не падне и, ако е подрастващ тийнейджър – колко бързо ще израсте на дължина. При всички положения трябва да се предвидят особеностите на всяка възраст, а детското легло се купува с перспектива. Освен това не бива да се пренебрегва и вкуса на самото дете, който също така би могъл да претърпи множество промени през динамичните етапи на израстването.

На каквато и идея да се спрете и независимо от Вашите логични доводи, най-важното е детето да обича леглото си, както и цялата си стая. Много често родителите остават силно изненадани от предпочитанията на децата си, но в повечето случаи те съвсем не са лишени от логика, нито са една обикновена прищявка. Най-доброто, което можете да направите е да се вслушате, да се опитате да разберете различната позиция от конкретната възраст. Оставете детето да посочи визията и приложете собствените си критерии по отношение на здравина и удобство.

Детско легло Молиа, цвят сахара     Източник: www.videnov.bg

За спокоен и здравословен сън особено внимание е необходимо при подбора на матрака. За деца са по-подходящи матраци с неголяма височина, но достатъчно стабилни, за да подкрепят развиващата се все още опорно-двигателна система.

Изискванията по отношение на параметри и функции към детските легла за тийнейджърска възраст до голяма степен се припокриват с моделите единични легла на зрелите хора. Като дизайн обаче, търсенията са съвсем различни. Като се започне от цветовите решения, формата и възможностите за съхранение. За да се чувства специално детето в своята стая, тя трябва да бъде обзаведена така, че да създава настроение и възможности за себеизява. Трябва да предразполага и към творчество и игра, освен условията за пълноценна почивка.

Във времето, в което децата се изграждат като личности, вниманието и енергията се концентрират в множеството взети решения, които да го доближават крачка по крачка към неговата специфична индивидуалност, която ще го отличава от останалите.  Първото „царство“, което ще бъде под тяхно владение и контрол е именно детската стая. Децата трябва да бъдат насърчавани да изразяват своето светоусещане именно започвайки от това обкръжение.

Детски ъглови легла Аляска     Източник: www.videnov.bg

Възпитателният процес минава през въвеждането и спазването на редица правила и първият опит за полагането на техните основи стартира точно оттук – детската стая. Децата се научават да следят за своите отговорности, както и да подържат средата, която обитават в оптимален вид. Това обаче не трябва да бъде за сметка на орязването на крилата и на най-смелите им идеи и хрумвания.

Една добре конструирана детска стая трябва да разполага с многобройни опции за различен тип на съхранение, което ще улесни поддържането на реда в нея, без да се стига до ултиматуми и наказания. За всеки малък човек е важно правилно да управлява както времето, така и вещите си, да знае отлично къде и с какво разполага, а за родителите да остане удоволствието малките да презентират пред тях „тайните“ на тяхното царство. А за да се почувстват те наистина господари на тази своя микро-вселена много голяма роля би изиграло обзавеждането от определена серия детски мебели. Тези комплекти са разработени със специално внимание за децата, притежават атрактивна визия, свежи цветови решения и множество креативни хрумки, за да поддържат жизнерадостните палавници в постоянна готовност за нови откривателства.

Какъвто и подход да изберете в обзавеждането не забравяйте, че мнението на вашия малчуган е важно, защото това ще бъде неговата малка крепост, в която ще твори – неговата работилничка за мечти.

 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари