Когато избираме тоалетна чиния

Днес на пазара се предлагат разнообразни предложения, отговарящи на високите изисквания за качество и дизайн – от конвенционални модели до самопочистващи се hi-tech версии.
14.11.2019
Екатерина Бонева
3210
тоалетна чиния, стояща тоалетна, моноблок
Моноблок Roca DEBBA, който се предлага и във вариант с безрингово обливане, както и с правоъгълна и овална форми
Източник: Rocando, www.rocando.bg

Ако в света на санитарията ваната е „царицата на банята“, то на тоалетната чиния се пада не по-малко величавото прозвище „белият трон“. Наред с екзистенциалното си значение за човешкото съществуване, този санитарен модул се отличава с високи изисквания за хигиена, практичност и стилен външен вид. И ако присъствието на такъв уред в банята е неоспоримо, изборът на удобен, съвременен и изискан дизайн зависи от самите нас.


Стоящите тоалетни и бидета са пресечната точка между моноблоците и стенните/конзолни  тоалетни чинии     Източник: Rocando, www.rocando.bg

Критерии за избор
През годините тоалетната чиния претърпява различни естетически и функционални изменения. Днес на пазара се предлагат разнообразни предложения, отговарящи на високите изисквания за качество и дизайн – от конвенционални модели до самопочистващи се hi-tech версии. Размерът, височината и формата на тоалетната чиния са основни критерии за комфорт при използване и е редно да ги съобразим така, че да позволяват удобна позиция за краката и таза. Що се отнася до техническите параметри, като система за оттичане и начин на инсталиране, трябва да се вземат предвид канализационната система, размерите на банята и желаната локация. Уредът трябва да се позиционира така, че да е леснодостъпен за спешни нужди и същевременно да е в близост до канализационната тръба в помещението. По стандарт свободното пространство пред тоалетната чиния е  поне 50 см, а до стените или съседните уреди като кабина, вана и умивалник - не по-малко от 18 см.
 

Долепен до стената моноблок Roca GAP. Тук казанчето и тоалетната чиния са фиксирани едно към друго, а този формат прави поддръжката на хигиената в тази зона много по-лесна     Източник: Rocando, www.rocando.bg

Видове тоалетни чинии
Според мястото на монтиране различаваме два вида тоалетни чинии –  конзолни, наричани още висящи или стенни и стоящи на пода.
Фиксираната за пода санитария се подразделя на моноблок – гърнето и казанчето са свързани в цялостна, неразделна структура и система от чиния и казанче, които се монтират като отделни елементи на различно отстояние едно от друго. Основно предимство на моноблока е естетичния вид и стабилността на конструкцията, за сметка обаче на по-трудния монтаж. Производителите предлагат този комплект с различни опции за оттичане и пълнене на казанчето. Стоящите чинии за високо казанче се монтират независимо на определено разстояние и се свързват с преходна връзка. Тази модулна система е всъщност първообраза на съвременните тоалетни чинии и може би е най-бюджетния вариант, поради минималното използване на материали и липса на каквато и да е допълнителна инсталация.


Стенните тоалетни могат да се комбинират и с бидета от същата серия - Roca DEBBA      Източник: Rocando, www.rocando.bg 

За разлика от класическите модели, конзолните тоалетни представляват структура за вграждане в стената, при която тоалетното казанче на практика е невидимо, а на стената остава само бутона за пускане на водата. Системата с вградено казанче е най-съвременната версия при тоалетните чинии, а многобройните ѝ предимства налагат все по-голяма популярност сред потребителите.

Този тип тоалетни чинии пестят пространство в банята, като  придават изчистена и съвременна визия. Липсата на допир с пода осигурява изключително лесно почистване и поддръжка. Важно значение при инсталацията на системата е определяне на подходяща локация за съоръжението и правилният монтаж. Сервизирането е възможно чрез бутона-активатор, който осигурява пълен достъп до механиката и премахва опасенията за евентуално къртене при повреда. Конзолните тоалетни чинии имат усилена структура и отговарят на всички тестове за здравина и якост. Те са изпитани при заводски тестове с тежест до 400 кг. Ето защо притесненията на хората с по-високо тегло, че могат да счупят тоалетната са напълно погрешни.
 


Можете да комбинирате ретро дизайна и най-новите технологии в производството на санитарен фаянс. Пример за това е колекция обзавеждане за баня Roca CARMEN     Източник: Rocando, www.rocando.bg

Последните иновации при тоалетните чинии
Инвестициите в иновативни технологии за проектиране на тоалетни чинии с множество функции стремително нарастват в напредналите страни по света. Залага се на екологичност, безкомпромисна хигиена и изключителен комфорт. Изработват се модели от керамика с нано покритие, което не позволява развитието на микроби. Казанчето за вода е заменено с безшумна водна помпа при регулиране на налягането и количеството водна струя, а входа е оборудван с пречиствател.

За да се гарантира невиждан досега комфорт, тоалетните са проектирани с бидетни системи с режими за подмиване на жени и мъже и възможност за избор между няколко температурни режима.

Функциите на смарт тоалетната Roca INSPIRA     Източник: Rocando, www.rocando.bg

Уредите се проектират с технология „6-то чувство“ за автоматично вдигане и спускане на капака когато ги доближим до определено разстояние, автоматизирано пускане на водата и вградена ароматизираща система, която се активира след използване. Моделите разполагат със сервизен режим за автоматично измиване на чинията при отстъствие от дома и механизъм за автоматично отпушване. Нощният режим с амбиентно осветление е финалният завършек, който ги превръща в тоалетни от бъдещето.
 Стояща тоалетна Roca MERIDIAN In Tank. Тя комбинира тоалетна чиния и казанче, като събира вода за отмиване във вътрешен резервоар     Източник: Rocando, www.rocando.bg
 

 
Биде функцията при умните тоалетни се изпълнява от самопочистваща се канюла, вградена в капака     Източник: Rocando, www.rocando.bg
 
 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари