Проект: „Червената кутия”

Цялостно обновяване и добавяне на площ от 65 м² към съществуващите 102 м² . Проектът използва пасивна и активни технологии, за да интегрира къщата в околното пространство.
15.05.2010
Jeremy Levine design
338
къща, декинг, подвижна фасада, Калифорния
Проект: „Червената кутия”
Източник: http://www.jeremylevine.com/

Проект
Цялостно обновяване и добавяне на площ от 65 м² към съществуващите 102 м² . Проектът използва пасивна и активни технологии, за да интегрира  къщата в околното пространство.

Местоположение: Ийгъл рок, Калифорния
Изпълнител: Francisco Lopez Construction
Строителен инженер: Micheal Ciortea
Спецификации: 3 спални, 2 бани и тоалетна. 176 м² и 37  м²  декинг.
Архитект: Джереми Ливайн
Описание на проекта
Вторият етаж стои като червена кутия върху стоманена рамка и функционира като обсерватория с гледка към целия град. Червената кутия гледа точно към прочутата  Грифит обсерватория, която стои на висок хълм от другата страна на града. Червената кутия на втория етаж е балансирана посредством стоманена рамка, чиито конзоли над хълма запазват градината и намаляват до минимум основите. Стоманената рамка също подкрепя перголата и осигурява подвижен слънчев екран. Целият декинг и парапетите са направени от устойчиво изсечена дървесина.
Покрит декинг се извива извън кутията, така че стъклото остава засенчено през целия ден.
Вторият покрив на декинга над входа за автомобили е достъпен посредством малка стълба.
Устойчиво добита дървесина
Твърда дървесина е използвана за перголите на първия и втория етаж. Интериорните врати са ръчно изработени от дебели летви рециклирано дърво от тавани. В къщата са използвани органични бои и оцветители.


       

Естествен и устойчив на суша ландшафт
Къщата е заобиколена от различни видове мексикански бамбук, който създава живи стени, осигуряващи уединение и сянка, издръжливи на суша растения и настилка от речен камък. Малък фонтан, който се захранва с дъждовна вода, охлажда дворното пространство.


Пасивно охлаждане
Контролът на температурата се поддържа чрез употребата на подвижни екрани за сянка и вътрешна градина, която функционира като термален комин, който е отворен на втория етаж, осигурява сянка на стъклата и прави вентилация  на къщата. Екстериорните жилищни площи посредством декинг удължават обитаемите площи навън. Къщата насърчава пребиваването на открито и дава възможност на собствениците да се насладят на мекия южен климат на Калифорния.

Подвижни слънчеви екрани
Подвижните слънчеви екрани са конструирани от алуминий и устойчиво добита дървесина. Тези прости дървени плоскости тип гредоред са разположени около фасадата на метални държачи и контролират количеството светлина и топлина, което прониква в къщата. Подвижните панели също позволяват предният декинг да бъде затворен и да осигурява усамотение, позволява на светлината и въздуха да влизат спокойно, като създават подвижна фасада.

Интериорен джоб градина  
Джобът градина, изпълнен с огромни бамбукови дървета Oldhami, се издига в центъра на къщата. Плъзгащи се стъклени врати се отварят за естествено охлаждане на вътрешността на къщата, като се завърта вертикална дръжка в слънчевия комин, което позволява на топлия въздух да излезе. Топлият въздух се издига нагоре и естествената светлина слиза надолу. Бамбукът действа като естествен филтър на въздуха и осигурява чист въздух.


          

Пасивна дневна светлина
Дървените тавани плават над стените, като създават готически прозорци, които разпространяват светлината,  позволяват на стаите да споделят светлина и на слънцето да преминава през къщата. Този ефект, известен като дневна светлина, значително намалява нуждата от използване на изкуствена светлина и съответно консумация на енергия.

Интериорът е засводен с таван от рециклиран дървен материал. От двете страни на камината продължават вградени пейки от стомана с прахово покритие и черни плочи, които са разположени в стаята.

Прозорците, като от интериор на готическа църква, и напречните греди позволяват да се ползва дневната светлина и намаляват до минимум необходимостта от изкуствено осветление. В спалните на първия етаж дългите ниски прозорци покрай пода осигуряват поглед към градината, като създават интимност. Интериорните врати са ръчно изработени от дебели ленти рециклирана дървесина от стари тавани. Чрез реконструкция на покрива вътрешните стени не са носещи, което им позволява да бъдат издълбани в скулптурна фигура, която позволява да се създаде покрит проход между двете къщи.


        Кухнята
Настилката на пода е от варовик, камък „Цезар” и рециклирани месарски плотове. Чрез реконструкцията на покрива много от интериорните стени са премахнати, за да се създаде отворено пространство, което да свързва кухнята с трапезарията и дневната.

Баните
В баните са използвани рециклирани материали и ярки цветове. Стените са покрити с рециклиран бял мрамор от Тасос, който е нарязан на плочки с размер 10/20 см. Следван е камъкът, за да се създадат меки на допир прахови повърхности, с гладки краища и ненаситени цветове. Повърхността на стените контрастира с черната настилка на пода от китайски плочи и плота на мивката от камък „Цезар” в портокалов цвят.  Оранжевият камък „Цезар” е обработен скулптурно, сякаш е гладко течаща повърхност. Той се спуска от двете страни на мивката надолу и продължава под нея.


 

Автор: Jeremy Levine design
Закони Нормативна база Коментари