Фитнес тренировки с TRX у дома = Свобода на избора

На открито, в зала или при домашни условия тренировката с TRX Ви прави свободни.
01.06.2018
Явор Йорданов
3194
тренировка, уред trx, въжета, топка, дъмбели
Функционални тренировки използвайки тежестта на собствено ти тяло
Източник: Фитнес стоки, www.fitnesstoki.com

Темата, с която ще Ви запознаем днес е иновативна и интересна. Ще Ви помогнем да вникнете в същността на тренировката с TRX (Total Resistance Exercise).

Какво де факто представлява този вид тренировка? Това е тренировка, която се извършва при пълно съпротивление. Друго наименование, с което се разпознава е „ тренировка с точка на окачване„ (Suspension Training). Какво точно обаче, означава това? Основен елемент при този тип физическо натоварване са въжета или ленти. Когато се извършват силовите упражнения, се използва тежестта на тялото на трениращия за съпротивление. Чрез споменатите въжета се коригира положението на тялото като се добавя или се снема от тежестта. При тренировката с TRX не може да се изолира отделна мускулна група и да се работи приоритетно за нея. Това се дължи на факта, че тялото на спортуващия играе ролята на система от лостове, за да се справи с гравитацията. Предимството обаче е, че има възможност да се тренира в много равнини, като се ангажират няколко мускулни групи. И все пак, като основни стабилизатори се открояват коремно – поясната част, както и раменния пояс. Позицията на самото тяло определя упражненията като дърпащи или бутащи. Най – общо казано, се работи или за горната част на тялото или за долната.

Този вид тренировка подобрява метаболизма, което позволява да се изразходват калории много часове след нейния край. Избягва се напрежението върху гръбначния стълб, въпреки че практически се натоварва цялото тяло. Задължително е да се знае, че чрез тренировки с TRX няма да станете по – силни или атлетични, но ще подобрите гъвкавостта си и са перфектна превенция срещу травми.

Уредът TRX е система от следните съставни части:


  • Удължител, който разполага с карабинери за захващане.
  • Основен държач на въжетата и основен карабинер.
  • Увисването на тялото се избягва чрез осигурителни ленти.
  • Дължината се коригира с помощта на ленти с катарами.
  • За краката налице са ленти за захващане, а за ръцете са предвидени ръкохватки.


Най – голямото предимство на тренировките с TRX е, че те те могат да се провеждат буквално навсякъде. Единственото условие е да има къде да се закачи уреда. В парка, в двора, вкъщи, във фитнес залата, на плажа – избирате Вие! Разполагате с мобилно и компактно устройство.


Този тип тренировка е подходящ за всяка възрастова група. Упражненията са изключително разнообразни (наброяват повече от 300) и са достъпни както за начинаещи, така и за напреднали.
За по- напреднали спортуващи се препоръчва комбинирането на TRX с други уреди като ластици, дъмбели, босу, швейцарска фитнес топка.

Тренировките с TRX намират най – голямо приложение като допълнително натоварване към различните тренировъчни дейности. Задължително са предвидени като част от кондиционната подготовка на множество елитни спортове като футбол, бокс, лека атлетика, волейбол, баскетбол.
От друга страна обаче, TRX тренировките могат да се обособят като отделна, самостоятелна дейност, насочена към всеки, който желае да подобри функционалното си и физическо състояние.


Този вид натоварване не се препоръчва за хора с проблеми в скелетно – мускулната система или в раменния пояс. Желателно е да има значителен контрол върху коремно – поясната част на тялото, поради множеството упражнения, насочени против гравитацията.


Поради факта, че въжетата са еластични, абсолютно всяко от упражненията спомага за заздравяване на коремната мускулатура, както и за стабилизиращите тялото мускули, които с натоварване от друг характер, няма как да стегнете.

Как протича една тренировка с TRX?
Препоръчително е да се правят 3 пъти седмично като се започва с две, а на по – късен етап се преминава към три серии. Работи се не по – дълго от 30 сек. без да се спира. Не бива да се засилва инерцията на тялото, а движенията да са плавни и контролирани, за да усещате как работят мускулите.

Когато се правят лицеви опори с въжета TRX се засяга мускулатурата на гърба, бицепсите и корема.
Трицепсекстензиите се постигат чрез разтягането на лентите и тежестта на наклоненото тяло. Участващите мускули са трицепсите и коремът.
Друг вид упражнениеса бицепсовите сгъвания на TRX, насочени за укрепване на бицепсите и коремната мускулатура.
Българските клекове пък стягат коремните, седалищните мускули, както и краката. Ханшът, коремът и краката се ангажират при упражнения с отвеждане на коляното.
Бедрените издръпвания са насочени към стабилизиране на задната част на бедрата, седалищната мускулатура и корема.

Обикновено като закупите уреда, той се предлага в комплект с всички упражнения и сесии. Освен споменатите от мен упражнения, ще намерите множество комбинирани програми за сила, експлозивност, кардио натоварване.

Най – опростено казано тренировките с TRX могат да се обособят в 3 нива.
Ниво 1 – за начинаещи. Предлагат се предимно конвенционални подходи чрез най – достъпните за изпълнение упражнения. След около месец тренировки се добавят гири, пудовки. След 3 месеца се преминава към ниво 2.
Ниво 2 – насочено е основно към подобряване на издръжливостта. Правят се 2 – 3 серии от 3 упражнения, изпълнявани със стъпаловидно натоварване.
Ниво 3 – метаболитно. Основата тук е кръговата тренировка с максимум повторения.


Не забравяйте, че TRX струва 5 пъти по – евтино от друг уред с подобни възможности, а тренировката е 10 пъти по – енергономична и ефективна!

Започнете ли един път тренировки с TRX ще се влюбите в тях! Веднага ще се пристрастите и ще Ви се прииска да усвоите още, и още нови упражнения. Ще калите волята си, ще подобрите издръжливостта си и ще се почувствате силни и уверени в тялото си! Ще промените начина си на живот, усещайки се свободни!
Успех !

Автор: Явор Йорданов
Закони Нормативна база Коментари