Външно оформление на терариум

Терариумът е кътче жива природа, а това значи, че и обектите, намиращи се до него или върху терариума, трябва да подчертават неговия природен облик.
11.07.2019
Владимир Йонев
1292
хоби, терариум, декорация на терариум

Терариумът трябва да хармонира с помещението, в което се намира. Непрозрачните части на терариума трябва да бъдат оцветени в същия тон, както и мебелите. За целта те се полират и боядисват със съответната боя, лак или, което е още по-добре, се облепват с фолио, имитиращо дърво от съответния вид. При това трябва да се помни, че светлите цветове зрително увеличават обекта, а тъмните го смаляват. Следователно, ако вие искате да подчертаете вътрешното обзавеждане на терариума, а не външната рамка, отдавайте предпочитание на тъмните тонове. Не е най-лош вариант, ако боядисате рамката, дръжките и пантите с чисто черна боя. Черният цвят хармонира практически с всякакви тонове. Освен това така ще се подчертава още по-силно осветената с лампи вътрешна декорация на терариума.Необходимо е да се помни, че терариумът е кътче жива природа, а това значи, че и обектите, намиращи се до него или върху терариума, трябва да подчертават неговия природен облик. Много хармонират с терариума живите растения. Може да се постави върху капака на терариума някакво висящо растение от типа на аспарагуса, традесканцията, нефролеписа или да се заплетат страничните страни на терариума с лиана, например сциндапсус или бръшлян. Освен растения с терариума хармонират букетите от сушени цветя в кошници от натурален материал или композиция от типа на икебаната.

Разположени редом с терариума лавици с книги за природата, препарирани животни и птици, микроскоп, настолен часовник, барометър, кутии с хербарии на насекоми ще придадат на вашето помещение облик на кабинет на сериозен природолюбител или учен-биолог. При оформлението трябва да се помни, че всички обекти за декорация не трябва да пречат на главното предназначение на терариума – помещение за живи животни, а следователно, не трябва да затормозяват пространството, необходимо за достъп до терариума, почистване и  грижи за животните. Всички елементи за украсяване трябва лесно и бързо да се демонтират, в случай че вашият любимец изведнъж пожелае неочаквано да напусне своето жилище, от което никой не е застрахован, и да се скрие сред обектите на дизайна.Вътрешно оформление на терариума
Най-често използваните природни материали при оформлението на терариумите са камъните. Какви камъни са най-подходящи за целта? Съвършенно неподходящи са камъните с остри краища. И то не защото в тях могат да се наранят животните, както обикновено се пише в литературата за терариуми, а защото в тях можете да се нараните вие самите по време на почистване или обслужване, което става доста често. Следователно, трябва да се изключат от употреба такива породи като кремък, обсидиан, кварцит, кварц, планински кристал, кристалически калцит и, разбира се, всички разновидности цветно и нецветно стъкло. Практиката показва, че за оформлението на терариумите не са особено подходящи и различните меки породи, такива като изсушена глина, креда, доломит, рохкав пясъчник, слюда и т. н.Най-добрите породи за оформление на терариумите са различните варовици, плътни пясъчници, арагонит, мрамор, базалт и гранит. Освен външна привлекателност тези породи лесно се мият и обеззаразяват. Особено екзотично изглежда силно “обработения” от ветровете варовик, взет от планинска рекичка или от крайбрежието на Черно море. Но той не се препоръчва за декориране на терариуми с дребни змии, които биха могли да се скрият в неговите отверстия и кухини, което ще затрудни грижите за тях и наблюдението им. Поставяйки камъка вътре в терариума, обърнете внимание на неговата устойчивост. Неговото тегло трябва да бъде такова, че животните да не могат случайно да го избутат или да го обърнат върху себе си и по този начин да се травмират.

Освен декоративни функции натуралните камъни служат в терариума и като естествен стабилизатор на температурата, като не й позволяват да прави резки скокове при включване и изключване на лампите за осветление и отопление. За целта камъкът се разполага в непосредствена близост от източника на светлина. На сутринта при включване на светлината животните в терариума охотно се качват върху камъка,  за да се нагреят под лампата, а през нощта след нейното изключване използват топлината, натрупана от камъка през деня.

 

За влечуги и земноводни, обитаващи горите или гъстите храсталаци, по-уместно е при оформлението да се използват не камъни, а клони, коренища и кори на дървета. Интересно е да се отбележи, че кората на някои видове дървета, например дъб, закрепена на хоризонтални ивици на задния фон, дава по-голям ефект за скала, отколкото използваните за тази цел камъни. Това трябва да се има предвид, когато се оформя планински ландшафт.Какви растения са подходящи за декориране на терариума? Първо, това не трябва да бъдат клонки с бодли, причината е ясна. Второ, те не трябва да бъдат загнили, чупливи, смолисти или населени с насекоми. Много подходящи са клоните на плодните дървета – сливи, круши и особено ябълки. Обикновено след зимните студове някои клони на плодните дървета загиват и подлежат на отрязване. Именно те са подходящи за декориране. За неголеми змии, прекарващи върху клони по-голямата част от своя живот, е най-добре да се използват стволове и клони от жълта акация. Ако искате да оформите с коренища терариум с големи змии-удушвачи, смокове или питони, потърсете си подходящи материали на някое близко торфено находище. Това е истински рай за терариста-дизайнер. Извадените от торфа корени на борове, избелени от ветровете и дъждовете, представляват удивително зрелище. Единственият съвет е при подбора на корени в торфа да следите те да не са започнали да гният.

Преди разполагането на корените, клоните и дървесните кори в терариума не се налага някаква специална предварителна обработка, такава, каквато се прилага когато те се използват за декориране на аквариуми. Само внимавайте да не внесете в дома на своите питомци някакви насекоми от градината или гората. Ако оформяте своя терариум в пустинен стил, уместен ще изглежда череп на някакво неголямо животно или празна черупка от костенурка.

 

В качеството на субстрат може да се използва ситен пясък, но ако отглежданите пустинни животни не се опитват да се заровят в грунда и от пясък няма нужда, то по-добре е да се приложи друга техника за оформление. Намерете червена планинска глина и я залейте с вода. След това, без да я изсушавате, залейте с получения разтвор дъното на терариума. След ден-два глината ще изсъхне и ще се нацепи. Във вашата “пустиня” ще се появи истински средноазиатски кът. В глината, докато тя е още влажна, може да се закрепят клонки и сухи треви, които още повече ще усилят ефекта. В такъв терариум особено красиво изглежда празна черупка от костенурка. Един съвет  – не се опитвайте да сложите в терариума човешки череп или негова имитация. Това е проява на лош вкус.

Един от най-ефектните елементи за оформление на домашния терариум са стайните растения. Но какви растения са подходящи за терариума и какви терариуми са пригодени за растения? Основен минус на повечето терариуми е недостигът на осветеност. Даже в претоварения с лампи терариум на тях просто не им достига светлина за нормален растеж. Макар че те няма да загинат веднага, доста скоро растенията ще изгубят своя блясък, сочната си окраска, ще станат крехки, ще се издължат и ще изгубят своите декоративни качества. Опитите да се отглеждат светлолюбиви растения без достъп на естествена слънчева светлина са напълно безполезни. Следователно, за терариума преди всичко са подходящи топлолюбивите растения. Нека това не ви смущава, техният списък е достатъчно дълъг. По правило това са растения от долния етаж на тропическата дъждовна гора или епифити, които растат на ствола или клоните в сянката на короните на гигантските дървета. Преди всичко това са папрати, орхидеи, бромелии, филодендрони, антуриуми и някои други растения от семейството на ароидните. Тези растения се закрепват на коренищата и клоните. Те украсяват много терариума картина или терариума-прозорец. От почвено-покривните растения могат да се препоръчат марантите, ктенантите, стромантите, фикусите. Прекрасно се развиват и даже цъфтят при недостиг на светлина исхинантусите. Тук би могло да се споменат и бегониите, но за съжаление те в болшинството си много лошо понасят докосванията и микротравмите, и даже миниатюрната дървесна жаба може много бързо да унищожи декоративния вид на бегонията. За щастие, сред издръжливите на сянка растения практически отсъстват видове с бодли, твърди клони, способни да наранят вашите питомци.Най-добре е растенията да не се садят направо в грунда на терариума, а в глинени, керамични или пластмасови саксийки или контейнери. Защо този вариант е за предпочитане? Ако растението все пак изгуби своята декоративност в резултат на травмиране на листата или стеблото от терариумните животни, то лесно може да се замени с друго аналогично растение, което до този момент се отглежда на перваза като обикновено стайно растение. А травмираното растение се поставя на светлия перваз за рехабилитация. По този начин може постоянно в терариума да се поддържа ландшафт с високи декоративни качества. Вече сте оформили задната фонова и страничните стени на терариума. Може би смятате, че оформлението е завършено? Не.

Един от най-важните елементи в оформлението и в осигуряването на нормален живот за вашите питомци се явява субстратът. Грундът е задължителен в декоративния терариум. Той поглъща продуктите от жизнената дейност на животните, стабилизира влажността на въздуха, препятства травмирането на животните, представлява добро укритие за много ровещи обитатели на терариума, снижава стреса и освен това може да бъде субстрат и за декоративните растения.

 

Какъв грунд може да се постави в терариума? Всичко зависи от това какъв именно ландшафт искате да създадете в него. Ако това е кътче от пустинята, може да използвате като заменител на пясъка светли дребни дървесни стърготини. На външен вид те напълно съответстват на облика на пустинята, а могат да причинят много по-малки вреди, отколкото пясъка. Работата е там, че обикновеният строителен пясък, случайно попадайки с храната в стомашно-чревния тракт на животното, може да предизвика храносмилателно разстройство и даже хроничен гастрит. В пустинните терариуми е допустимо използването на едър пресят речен пясък с размери на фракцията 2-4 мм, който обикновено се използва като грунд в аквариумите.

За терариум, в който се пресъздава тропическата дъждовна гора на Южна Америка, джунгли и бамбукови гори в Югоизточна Азия, най-добрият грунд е торфът, който се предлага в зоомагазините или магазините за цветя. Той прекрасно поглъща не само излишната влага и продуктите от жизнената дейност на животните, но премахва дори и неприятните миризми. Външният вид на торфа също добре хармонира с горския кът. Освен торф може да се използва градинска земя, но тя е по-малко хигиенична, може да съдържа токсични за животните торове и инсектициди, твърде тежка е, бързо се утъпква, губейки своята декоративност. Повърхността на торфа или земята може да се покрие със слой сухи листа. Това значително украсява терариума и създава допълнителни убежища за питомците, намалявайки стреса.И една последна препоръка при създаването на красива експозиция с великолепна декорация, радваща не само очите, но и душата. Всичко, което сте създали в терариума, декорация, грунд и особено предното стъкло винаги трябва да бъдат идеално чисти. Никога не отлагайте почистването за утре. Отделяйте повече внимание на вашия терариум. Не чакайте появата на неприятна миризма. Иначе всички ваши усилия за оформление на терариума ще бъдат напразни.
Главното украшение на всеки терариум – това е неговата чистота и здравето на животните!

 

Автор: Владимир Йонев
Закони Нормативна база Коментари