Цветът - отличителен белег на модерната баня

Въвеждането на повече цвят в продуктите за банята всъщност отговаря на една основна тенденция – търсене на индивидуалност.
15.06.2017
Теменужка Захариева
1518
баня, санитарен фаянс, цветове за баня, цветен фаянс, тенденции баня
Villeroy & Boch предлагат също така и двуцветна санитария.
Източник: Villeroy & Boch

Едва ли някой ще оспори факта, че банята вече доста години е в центъра на вниманието на дизайнерите и производителите и обект на непрекъснати иновации и усъвършенстване, в резултат на което тя ставя все по-удобна, икономична и "умна". И това е съвсем естествено след като всички ние все повече се убеждаваме във функцията й на убежище на физическо и духовно благополучие. Интересно и полезно е да се следят всички новости, които ни позволяват по-лесно да успеем да създадем такова убежище у дома си. 


Модел Citterio E нa AXOR. Източник: AXOR


Докато през миналите две години иновациите в санитарния фаянс бяха главно в две насоки:
- повечето големи производители въведоха специални технологии и дизайн без ръб на тоалетните, позволяващи пълен достъп на потока вода до всяка тяхна част, с което вече постигат 100% изчистване на цялата повърхностУлтра тънки и  здрави мивки Ipalyss™на Идеал Стандарт. Източник: Идеал Стандарт – Видима АД

- и започнаха също така да предлагат все по-забележително изтъняване на умивалниците, благодарение на специални материали с усилена устойчивост на удар, тази година цветът вече е отличителен белег на модерната баня.


Модел Oyster Grey на Kaldewei. Източник: Kaldewei


Стандартното бяло за санитарен фаянс вече не е най-актуалния вариант – все повече компании, произвеждащи продукти за банята въвеждат колекции в цвят. След като тенденцията за все по-голямо използване на пастели в интериора продължи вече няколко години, днес те завладяват и санитарния фаянс. Логично развитие на тенденцията, защото точно с помощта на пастелните цветове можем по-добре да осигурим спокойствието и отпускащата атмосфера, която търсим в банята. Но има и компании, които предлагат продукти в неочаквано ярки и наситени цветове. Можем да намерим много от тях и на българския пазар.


Catalano - новите серии и в пастелни цветове. Източник: Catalano


Италианската компания Catalano променя правилата за цвят, разширявайки продуктовата си гама с въвеждането на 4 нови матирани нюанса при избора на мивки и тоалетни.
В допълнение към черното гланцово покритие сега вече са на разположение също и пастелни нюанси, вдъхновени от природата: от мек цвят на речни камъни, до най-топлите нюанси на почвата, от индигото на диви цветя до мекото зелено на билкова градина.


Kaldewei серияTRICOLORE. Източник: Kaldewei


Германските производители Kaldewei например вярват, че цветът играе ключова роля в създаването на хармонична атмосфера в банята. Всички мивки, заедно със съответните душ кабини и избрани вани от колекцията им "Координирани цветове" вече се предлагат в матовите нюанси на земно кафяво, успокояващо сиво, мек крем и елегантно черно. Много интересни са комбинациите между два и повече цвята.


NIC Design - колекция Pillow . Източник: Archicad


Италианската компания NIC Design предлага санитарен фаянс в 27 цвята, някои от които много ярки и наситени. А за Villeroy & Boch "Coloured Ceramics" (цветната керамика) не е нищо ново. Още през 70-те години на миналия век в портфолиото си те имат 19 керамични цвята, но днес те вече са около 40.


Колекция OBLON на NOVELLO. Източник: Archiproducts


Въвеждането на повече цвят в продуктите за банята всъщност отговаря на една основна тенденция – търсене на индивидуалност. В резултат на това днес възможностите за персонализиране на банята с цвят вече са налице – клиентите могат да избират цвят на санитарния фаянс, който да координират с цвета на смесителите и стените и пода на банята. Защото и в зоната на смесителите и аксесоарите за баня възможностите за избор са много – не само като модел, но и като материал и цвят.


 
Giorgio Armani za Roca. Източник:© Martina Metzner и Патрисия Уркиола за Axor. Източник: Axor


Особено популярни напоследък са металите в топли цветове – мед, месинг, злато, розово злато. И тази тенденция внася повече топлина вече няколко години в останалите зони на интериора, а сега навлезе активно и в банята. Мекият блясък на медта дори се използва като декоративен акцент в открити тръби. Като неизменна част от нашия всекидневен ритуал банята е особено важна за цялостното ни усещане за атмосфера на спокойствие и хармония и всички тези нови цветни решения със сигурност биха допринесли за постигането й.  


 

Закони Нормативна база Коментари