Есенно градинарство

Есента е времето, в което трябва ясно да си представите как бихте искали да са аранжирани растенията и градината ви през пролетта.
14.09.2014
Полина Петкова
831
озеленяване, ландшафт, градина през есента, есенна градина, поддръжка градина
Засаждане на луковични растения.
Източник: www.whyy.org

Лятото може и да е към края си, но все още има куп неща, които можете да направите за вашата градина, така че да изглежда добре през есента, както и следващия сезон. Есента е времето, в което трябва ясно да си представите как бихте искали да са аранжирани растенията и градината ви през пролетта. Ще ви дадем някои идеи, от които може да се възползвате. 


Придайте цвят - Сменете изтощените едногодишни насаждения с есенни устойчиви цъфтящи растения, като агапантус, хризантема, астра (димитровче) или далия; тези трайни цветя ще красят градината ви дълго време. Правилно засадени, поддържани и зазимени, тези цветни храсти колоритно ще подобрят пейзажа години напред.


Засаждане на луковици - Есента е времето за засаждане на някои луковични цветя. През този сезон е добре да се насадят минзухарите, зюмбюлът, нарцисът, лалетата, за да може при първите слънчеви лъчи да се развият и да цъфнат. Минзухарът и кокичето се садят на 5 см дълбочина, а нарцисът и лалето се садят на 10 см. Тъй като тези цветя цъфтят поетапно, когато оформяте градината, е добре да ги засадите по височина, като сложите най-ниските отпред.


Засадете млади дърветата - Есента е най-благоприятният сезон за засаждането на овошки като ябълки, круши, сливи, череши, праскови, кайсии и смокини. Младите дървета трябва да бъдат здраво укрепени към помощни колове, за да се предотврати изкореняването им от есенните и зимни ветрове.


Есенни устойчиви цъфтящи растения. Източник: www.newhousenewhomenewlife.com


Защитете растенията - Маркирайте места на многогодишните растения с малки пръчици, в момента в който те  преминават от състояние на усилен цъфтеж към покой. Местоположението на някои от тях може да не е видимо след зимата и да бъдат наранени по време на пролетната подготовка на градината. Приберете саксийните растения преди да затоплите дома си, за да имат време да се адаптират. Препоръчително е хубаво да ги измиете, по този начин ще премахнете вредителите.


Пригответе зеленчуковата градина
Някои зеленчуци могат да бъдат засети през есента, за да презимуват, в резултат на което ще имате по-ранни култури следващата година: грах, боб, спанак, салатка, пролетно зеле или листа цвекло. Пресният лук може да се засади в края на лятото и началото на есента. Сезонът е подходящ за посаждане на маруля в студена оранжерия.


Билки и подправки - Изкопайте си розмарин, босилек, естрагон, риган, мащерка, магданоз и лук, за да ги пресадите в саксии като стайни растения. Дръжте ги на хладно и слънчево място, и оставете почвата да изсъхне преди да ги полеете. По този начин, ще имате пресни подправки в кухнята, когато ви е необходимо, но не ги оголвайте напълно. Необходимо е да намалите на половина подправките, които са избуяли силно през лятото. Допълнителната реколта може да изсушите, замразите или да я споделите с приятели. Може да използвате лавандулата за направата на сапун или ароматни торбички, те са страхотен подарък.


Спасете доматите - Ако все още има плодове на доматените стъбла и времето бързо застудява, изкоренете ги и ги завържете обърнати с корените нагоре на хладно и тъмно място, за да завърши процеса на узряване.


Ягодоплодни култури - Пресадете, ягодите, малините и ревена, преди първите леки слани, така че да могат да се развият корени. Ягодите бързо нарушават баланса на хранителните вещества в почвата, за това е препоръчително да се преместват на всеки три или четири години.


Съберете вече узрялата реколта и окосете тревата за полследно. Източник: www.mhlandscapes.com / www.finegardening.com


Съберете реколтата - Есента е сезонът на ябълките, съберете вече узрялата реколта и пригответе вкусен сок или вино. Може да използвате и повредени ябълки, но внимавайте да не добавите твърде много от тях. Ако плодовете вече са започнали да гният, това може да се отрази на вкуса и трайността на виното. Слънчогледите вече са узрели и семената им са готови за събиране. За да може лесно да отделите реколтата, растенията трябва много добре да изсъхнат по естествен път. Често птиците са проблем, за да предпазите семената от тях, покрийте питата с тензух.


Грижа за тревата - Есента е най-подходящото време за засяване на нова трева. Топлите дни и прохладни нощи, в комбинация с повечето валежи допринасят за идеалните условия за отглеждането й. Окосете за последно старата трева и я подхранете с подходяща тор. Това е времето да приложите хербицид за плевели.


Съберете ненужните листа. Източник: www.gone-ta-pott.com

Почистете падналите листа - Когато почиствате падналите есенни листа, трябва да знаете кои да "оставите" и кои да съберете.


  • Съберете:  листата от тротоарите и пътеките (влажните листа са опасни); около стъблата на дърветата (могат да причинят гниене на короната); и тревните площи (привличат насекоми). 
  • Оставете: листата под короната на дървета и храстите, както и върху твърдата земя (с течение на времето те ще изгният и ще наторят почвата). 


Всичко това, може да извършим  с помощта на различни ръчни инструменти. Използвайте машини, само когато това е абсолютно необходимо, като на покрива например. Есенните грижи за поддържане на градината не са за пренебрегване. От тях зависи очарованието ѝ, което ще ни поднесе напролет.

Автор: Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари