Системи Schüco и Jansen за остъкляване на пасивни къщи

Пасивните къщи концептуално предлагат възможността от пълен отказ от активни отоплителни инсталации и едновременно поддържане на висок топлинен комфорт.
15.09.2015
Алукьонигщал ЕООД
1394
пасивна къща, schÜco и jansen, дограма, фасадни системи, прозорци
Подходящи системи Schüco и Jansen за остъкляване на пасивни къщи
Източник: Алукьонигщал ЕООД

Пасивните къщи концептуално предлагат възможността от пълен отказ от активни отоплителни инсталации и едновременно поддържане на висок топлинен комфорт. За да се осигури необходимия топлинен комфорт са необходими  високи изисквания към всички компоненти на ограждащата конструкция, и особени високи към качеството на прозоречните конструкции в  частност.

Отоплителните уреди в стандартното строителство се разполагат под прозоречната конструкция, за да противодействат на прекомерното изстиване на повърхностите, ако тя е слабо изолирана. Неблагоприятните последствия, като образуване на конденз, мухъл и плесен, пораждане на въздушни течения и студеното излъчване влияят негативно върху комфорта на обитаване. Естествения стремеж към компенсиране на нарушения комфорт е преразход на отоплителна енергия.

В случай че не се предвижда отоплителен уред под прозоречната конструкция, в умерените климатични зони по дефинициа на германския Passivhaus Institut (PHI) трябва да се използват обобщени коефициенти на топлопреминаване  за прозорци 

Uw ≤ 0,80 [W/m2 K]                                            

Изчислени при използване на коефициент на стъклопакета Ug = 0,70 [W/m2 K] и габаритен размер на прозореца 1,23м * 1,48м. Оттам се получават ограничения в коефициентите на топлозагуба в зоната на рамковите конструкции. 

Критерия за топлопреминаване на монтиран прозорец Uw, инсталиран ≤ 0,85 [W/m2 K] ограничава  загубите в монтажните детайли към стената. Доказва се чрез 3 различни варианта на монтажния детайл.

Системите Schüco и Jansen, които са подходящи за остъкляване на пасивни къщи не разполагат със сертификат по критериите (PHI) за пасивни сгради, но могат да се доближат или да ги постигнат при подходящ подбор на стъклопакет и монтажни детайли.

Високо топлоизолационната система за плъзгане Schüco ASS 77 PD.SI (Super Insulation) е подходяща за остъкляване на пасивни къщи. Тя се базира на профили от стъклофибърно армирована пластмаса и предлага, благодарение на модерния материал и технологиите на боядисване, една изключителна топлоизолация от Uw=0,84 W/(m2K). Всички профили от стъклофибърно армирована пластмаса серийно се обработват и боядисват от Schüco. Системата за плъзгане се характеризира с остъкление до равнището на пода за максимална пропускливост на светлината. Видимата ширина е 37 мм в областта на делителя. Теглото на крилото достига до 500 кг и профилите са лесни за почистване. Скритите мотори предлагат отличен комфорт на употреба. За повишена сигурност и комфорт системата предлага Schüco e-slide – заключваща, автоматично отваряща се плъзгаща система, при която подвижният елемент се отключва автоматично, повдига и плъзва в страни – и всичко това с едно натискане на бутон или чрез централно / децентрално управление. Schüco HomeControl  е радиоуправляема сигнална система за контрол на състоянието на прозорци и врати във вашия дом, с допълнителна функция за акустично сплашване при опит за нахълтване и кражба чрез вътрешни и външни сирени. Приложенията са безкрайни: врати към балкони и тераси, елементи за зимни градини или разделителни стени в помещенията.

Друга система, подходяща за пасивно строителство е фасадната система Schüco FW 60+SG.SI(Сн. 1). Това е елегантна, изцяло стъклена фасада, както и голямо форматни елементи с троен или двоен изолационен стъклопакет, с нисък коефициент на топлопреминаване. Профилите са видими само от страна на помещението и с това се постига външен вид от изцяло стъклена повърхност с фини фуги. Системата може да се използва за фасади с всякакви размери. Прозоречната система AWS 114 SG.SI се съчетава хомогенно с фасадната система като навън отварящи се прозорци тип „клапа“ или паралелно изнасящи се прозорци, задвижвани ръчно или чрез Schüco TipTronic.

Прозоречните системи Janisol HI(Сн.2) обединяват естетика и технология. Тънките профили на касата поставят акценти в архитектурата, докато иновативните технологии допринасят за добрата топлоизолация. С троен стъклопакет прозорците достигат без проблем отлични стойности на топлоизолация от Uw до 0,69 W/m2K ( за неотваряеми части) и съответно до 0,8 W/m2K (за прозорци). Благодарение на високотехнологичните изолатори, които са подсилени с гласфазерни полиеретанови нишки, прозоречната система постига също така изключителни стойности, свързани със статиката, и получава отлични стойности при тестване на системата на въздух/вода/вятър. Профилите са от поцинкована стомана. Те са подходящи за прахово боядисване или лакиране. Профилната строителна дълбочина е 88 мм за касата и 90 мм на крилото на прозореца. Системата е подходяща за еднокрили или двукрили прозорци с или без странични части или оберлихт, Възможни са множество варианти на отваряне: по хоризонтална ос, по вертикална ос и едновременно по хоризонтална и вертикална ос. Възможен е и скрит обков, както и скрито или не електрическо задвижване. Възможната височина на крилото е до 2,8 м, а теглото до 180 кг. 

Системи за врати Janisol HI (Сн. 3) отговарят на високите изисквания за изолация, както и на тези за сигурност и дълъг живот, при обществени сгради с голям поток от хора. С тройния изолиран стъклопакет вратите достигат до отлични стойности на топлоизолация от Ud 1.0 W/m2K. Вратите могат да бъдат еднокрили или двукрили, със или без неподвижни странични части или оберлихт, като големината на крилата достига до 3,0 м. Благодарение на високотехнологичен изолатор, които е подсилен с гласфазерни полиеретанови нишки, новата система постига също отлични стойности, свързани със статиката и получава отлични стойности при тестването й на въздух/вода/вятър. С Janisol HI Jansen поставя нови стандарти в съвременната архитектура.

Фасадната система VISS Basic (Сн. 4) е профил с видима ширина от 50 мм и дебелина на пълнежа от 6 до 70 мм. Възможна е комбинация на  VISS Basic с други системни профили VISS. Тя се характеризира с високо топлоизолационно изпълнение с HI-изолатори, СЕ маркировка според ЕN 13830 и коефициент на топлопреминаване Uf > 0.95 W/m2K. С тази профилна система Jansen предлага икономични и естетични системни решения за независими носещи фасадни конструкции. Структурата й се базира на доказани системи от вида VISS. С нея могат да бъдат изпълнени също и фасади с големи подпорни разстояния. Формата и материала на носещата конструкция са свободно избираеми.

+1
Автор: Алукьонигщал ЕООД
Закони Нормативна база Коментари