Килимът

Килимите са неразделна част от интериора, в който присъства твърда подова настилка. Те придават неповторим уют на помещението...
13.12.2010
Домко
985
състав на влакното, здравина на килима, качества на килима, вълнен килим, луксозен клас килими
Килимът
Източник: Домко

Килимите са неразделна част от интериора, в който присъства твърда подова настилка. Те придават неповторим уют на помещението и тяхното многообразие от цветове, качества и дизайн може да задоволи както ценителите на класическото, така и хората с по-новаторски идеи.


Основните характеристики, които определят многообразието от килими, са съставът на влакното, от което е създаден килимът, височината на косъма, теглото на косъма (г/м2) и/или общото тегло (г/м2), гъстотата на килима, методът на обработка на влакното. Тези показатели определят степента на износоустойчивост и здравината на килима, неговия комфорт при допир, степента на замърсяване и почистване, цветовата гама, цената.

От състава на влакното, от което е изграден килимът, зависи неговия външен вид, здравина, мекота, устойчивостта на замърсяване и петна, цената. Изкуствените (синтетичните) влакна са най-разпространената материя, използвана при производството на килими днес, като съставляват приблизително 97% от всички влакна. Синтетичните влакна са с много широко приложение, тъй като са по-евтини от естествените материали, по-лесни за поддръжка и по-податливи на оцветяване и обработка.

Най-разпространените синтетични влакна при производството на килими са полипропиленът и акрилът и в по-малка степен полиестерът и вискозата.


Полипропиленът фактически има най-голям дял на международния пазар на синтетични влакна – заема 80%. Това е най-евтиното изкуствено влакно. Характеризира се с голяма здравина, устойчивост на влага и плесен, лесен е за почистване и поддръжка. Използва се за производство на килими за употреба на открито и закрито.

Акрилът е изкуственото влакното с най-близки характеристики до естествената вълна. На външен вид и допир е много сходен с вълната, но има преимущество пред нея, че е по-устойчив на влага и мухъл и е на по-ниска цена. Акрилните влакна се смачкват трудно, устойчиви са на петна и не избеляват от слънчева светлина. Килимите от акрил не са подходящи за зони с интензивен трафик (фоайета, коридори), тъй като не са с висока износоустойчивост.

Полиестерът е по-евтино влакно от вълната. Килимите, изтъкани от този материал, се открояват с много атрактивна външност и поради тази причина той се използва за производството на луксозен клас килими. Предимствата му са: устойчивост на петна (на водна основа), лесен за почистване, не се мачка, лесно се произвежда в огромно разнообразие от живи и динамични цветове.

Вискозната нишка е съставена от дървесна целулоза и представлява блестяща подобна на коприна нишка. Когато се използва самостоятелно, е много подходяща за изработка на килим тип рогозка, но когато е втъкана като допълнителен акцент, се явява отличен заместител на истинската висококачествена коприна.

В производството на килими от естествени материали най-голям дял заема вълната, но в по-малка степен се използват и памукът, ютата, конопът, кожата, ленът, коприната, бамбукът, сезалът.

Когато става въпрос за комфорт и високи експлоатационни качества, вълната е безспорен лидер. Килимите от вълна са с изключителна мекота и несравнимо усещане при допир. Лесни са за почистване и притежават изключително дълъг живот. Отблъскват водата и са подходящи за хора, предразположени към алергии. От естествените влакна вълнените са едни от най-скъпите, а разликата е още по-осезаема  в сравнение със синтетичните. Вълната е в по-малка степен устойчива на влага от изкуствените влакна.

Памукът притежава изключителна мекота и комфорт, поддава се лесно на боядисване и издържа на високи температури. Поради факта, че се мачка относително лесно, при производството на килими памучните влакна се използват предимно в комбинация с други материали –  най-често вълна или полиестер.

Няма друг материал, който да предизвиква толкова силна асоциация за мекота, както коприната. В повечето случаи коприната се използва като допълнение към килими, изтъкани от други влакна – вълна, акрил. Тя се втъкава на определени участъци и по този начин придава много силен акцент към килима поради своя блестящ ефект и мекота. Коприната е най-скъпият материал и поради тази причина дори и малко от нея, втъкана в килима, може да увеличи значително цената му.

Килимите от сезал се тъкат от естествен материал – растението Agave sisalana, което расте в Африка и Бразилия. Този материал е по-устойчив и по-еластичен от много от синтетичните влакна. Устойчив е на петна, не създава статично електричество и не се сляга и деформира от интензивен трафик. Често се тъче заедно с вълна (60% вълна - 40% сезал) поради факта, че килимът придобива преимуществата на двата материала – топлина, мекота, издръжливост. Здравината и красотата на този материал го правят предпочитан избор за поставяне във всекидневни, спални, офиси. 

Бамбуковите килими се характеризират с голяма издръжливост и впечатляваща визия. Въпреки относително ниската степен на комфорт, която предлагат, те са предпочитан избор за интериорни решения и за поставяне на открито.

Килимите са неразделна част от интериора, в който присъства твърдата подова настилка. Те придават неповторим уют на помещението и тяхното многообразие от цветове, качества и дизайн може да задоволи както ценителите на класическото, така и хората с по-новаторски идеи.

Във верига магазини ДОМКО всеки може да открие изключително разнообразие на модерни и класически дизайни килими. Изборът включва килими както от естествени материали – вълна, памук, така и от синтетични – полипропилен, акрил, полиестер. Ще намерите изключителни дизайнерски предложения на световни марки като MEXX, B&C, Angelo. В същото време ще се изненадате от разнообразието и цените на икономичните колекции белгийски килими.

+1
Автор: Домко
Закони Нормативна база Коментари