Барбекю

Какви видове барбекю познаваме? Основният признак, по който се класифицират тези съоръжения, е мобилността. Основно са два вида – мобилно и стационарно.
19.07.2010
арх. Деян Ринков, GSM: 0888 47 24 89
1174
барбекю, камина, двор, монолитно барбекю, зидано барбекю
Имате място в двора - за предпочитане е монолитното барбекю.
Източник: арх. Деян Ринков

Ако не сте вегетарианец и обичате да си похапвате добре и от време на време да споделяте тези приятни емоции с приятели, значи ви трябва барбекю. Как да стане това? В следващите редове ще ви запознаем с основните особености на съоръжението, наречено барбекю. Казано по друг начин  – скара. На излет сред природата се прави лесно, но в урбанизираната среда, в която живеем, нещата са по-комплицирани.

Какви  видове барбекю познаваме? Основният признак, по който се класифицират тези съоръжения, е мобилността. Основно са два вида – мобилно и стационарно. Мобилното е много практично. Използва се при хубаво време, когато компанията е на открита тераса или в градината. Мести се лесно и го ситуирате според нуждите. Пушекът от скарата се рее свободно в атмосферата и създава допълнително настроение.  Има само един недостатък – малките размери. Изработва се компактно и леко, защото след купона трябва да го приберете на сухо.

Другият вид е стационарното барбекю. За него е необходима площадка в двора или кът от терасата. При ограничени площи се прави компактно, залепено за стената с комина. При наличие на градина барбекюто се разполага върху самостоятелна площадка. Необходимо е по-сериозно планиране. Трябва да е лесно достъпно от къщата, особено от кухнята. За да е използваемо през по-голяма част от годината, площадката се покрива с покрив. Над огнището се изгражда комин – пушекът от печенето трябва да се отведе извън навеса. Голямо удобство са кухненските плотове до скарата. На тях лесно се подговят месото и салатите. За предпочитане е да има и мивка. Като екстри могат да се добавят хладилник и телевизор. Нали не искате да пропуснете мача на любимия отбор или друго интересно предаване, докато изпълнявате добросъвестно семейните си ангажименти по приготвянето на храната?

Самата скара, на която става изпичането, се изработва от метал – обикновено черен, рядко от инокс. Металът трябва да е с масивен профил – кръгъл, примерно f=10, или квадрат 10/10мм. Преди да се постави месото, скарата се почиства с парче сланина или парцал, натопен в мазнина.

Другият важен принцип, по който се класифицира барбекюто, е видът на горивото. Обикновено барбекюто се прави на дървени въглища или жар от дърва. Алтернативата е по-високотехнологичното – с газ или ток. При заредена газова бутилка или платена сметка за ел. енергия времето за печене е достатъчно дълго за изпичане на всички порции.

В крайна сметка кое е за предпочитане? Ако сте кулинар и държите на по-добрия вкус и по-удобното обслужване и имате подходящо място в двора, за предпочитане е монолитното барбекю. Трудностите по правенето се забравят. Остава обаче удоволствието от лесната експлоатация. А и вкусовите качества на изпеченото месо върху естествена жар са несравними с тези от високотехнологичните устройства. Зиданото барбекю на дърва или дървени въглща има и още едно несравнимо предимство пред другите видове – може да се използва и като камина. Когато времето е по-хладно, може да се сгреете на огъня и като стане жарта, да направите  скарата.

За финал да кажа, че най-важното е настроението. Като има мерак и  задължително хубаво месце в чинията, нещата могат да станат и по най-простия начин –  така както са го правели дедите ни.

+5
Автор: арх. Деян Ринков, GSM: 0888 47 24 89
Закони Нормативна база Коментари