Венеция

Днес, както и вчера Венеция все още привлича посетители отвсякъде и всички те желаят да преживеят своите илюзорни представи в мечтана атмосфера...
15.04.2008
Весела Маркова
498
туризъм, архитектурно, история, забележителности, Венеция
Източник: Още за къщата, снимки: Весела Маркова

Днес, както и вчера Венеция все още привлича посетители отвсякъде и всички те желаят да преживеят своите илюзорни представи в мечтана атмосфера – това е град без превозни средства, построен върху дървени колове, разположен в средата на обширна лагуна и все още изглеждащ, както преди няколко века.


Наполовина източен, наполовина западен, наполовина земя, наполовина вода, Венеция не отговаря на нито една категория за място. Тя е обвеяна с мистерия и възторг от разказите на безбройните посетители и пътешественици, всеки от тях добавил нещо свое, опитвайки се да улови неопределимия характер на града. Хилядагодишната история на Венеция разгръща пред вас несравнимо разнообразие от вековни дворци ин тяхната великолепна архитектура, както и колекция от световна класа произведения на изящните изкуства.

Как да посетите Венеция и да вземете най-доброто от нея?
Първо, трябва да се впишете в особената атмосфера на града – сам или като се присъединете към някоя група, за да се забавлявате и да се разходите наоколо, без да бързате през лабиринта от водни канали и алеи.
Второ, можете да се доверите на професионален гид, който да ви разведе и да ви покаже забележителностите на града, да ви разкаже историята, а накрая да ви върне в настоящето: към гондолата, която се поклаща в канала, към пазара за плодове и зеленчуци, към бара, където да изпиете чаша вино и да се насладите на вкуса на местната храна, към работилниците, където можете да видите как майсторите художници изработват традиционни за града произведения.
 
Това е Венеция – град, който изобилства от радостта на неочакваните гледки и звуци, които могат да преживеят разхождащите се спокойно хора. Венеция е известна като “Града на любовниците” поради липсата на автомобили, което позволява да се правят дълги и бавни разходки, догонвани единствено от водата, която мие бреговете. Венеция е подходяща както за млади, така и за по-зрели туристи, тъй като духът на града събужда интимност между хората.
THE SESTIERES (райони)
Венеция е издигната на архипелаг от около сто острова с различна форма и размери, отделени с безбройни канали (рио). Венецианския Canalazzo Гранд Канал (Canal Grande) се извива S-образно през центъра на Венеция и разделя града на две различни части. Самият прилив е достатъчен, за да почисти канала (в противен случай водата в него би останала в застой). През есента и през пролетта приливът е причина за феномена, наречен Acqua alta (висок прилив): площад St. Mark’s (Св. Марк), както и други части на града са изцяло наводнени.

Венеция се дели на 6 административни района (sestieri) още от Средновековието:
• Сан Марко (San Marco)
• Каннареджо (Cannaregio)
• Кастело (Castello)
• Дорсодуро (Dorsoduro)
• Сан Поло (San Polo)
• Санта Кроче (Santa Croce)
San Marco
The sestiere San Marco, сърцето на града, е разположен около площад San Marco, който е наречен Morso, може би защото неговите основи са по-твърди от всички останали и Brolo може би защото неговата земя е тревиста и пълна с дървета. Бил е център на религиозния и цивилния живот на града. Дожът е бил ръкополаган и приветстван на San Marco, а по време на неговото погребение ковчегът му е повдиган 9 пъти, докато погребалният кортеж достигне площада. “Морските капитани” или Serenissima Admirals приемали своите отличителни знаци на площад San Marco, преди да заминат за своите исторически приключения. В добри и лоши дни хората се събирали на това място.

Традициите
Традицията на карнавала във Венеция е от дните на Serenissima Republic. Карнавалът започва три дни по-рано с танци в двореца - Corte del Fondaco dei Turchi. Венецианците обичат да танцуват и най-популярното място за тази цел е le Zattere. Те танцуват дори в манастирите, но там танците са разрешени само до залез слънце. Някои от тези балове са били непринудени, както това може да се види на картина от Gabriel Bella, която изобразява момент от живота във Венеция и неговите фестивали- на картината са представени млади хора, които се наслаждават на танците, пушач на лула с тривърха шапка и музиканти, които свирят.

Фестивалът в карнавалния четвъртък
Фестивалът, който обичайно се провежда на площад San Marco, празнува важната победа за морската република Serenissima Republic над патриарх Улрих, довереник на императора, който заради заем към папа Адриан IV дава цяла Далмация на Патриаршията в Градо. Възползвайки се от безспирната война между Венеция, Падуа и Ферара, Улрих с някои феодални васали от Каринция и Фриули, напада Градо, като предизвиква бягството на патриарх Енрико Дандоло. Дожът Vitale Michiel II отговаря на безчинството, като изпраща мощна венецианска флота в Градо, която напълно разгромява бедния патриарх Улрих и 12-те бунтовни феодални васали, като така напълно унищожава тяхната гордост.

С ходатайството на папата те са отведени във Венеция и са освободени, но Венеция моли патриарха на Аквилея да праща всяка година в града бик и 12 добре охранени прасета за Карнавалния четвъртък. Посрещали животните като затворници в Ducal palace и ги поставяни в дървена реконструкция на замъка Friuli castles.


  

След това в знак на почест били връчвани на Гилдията на ковачите и Гилдията на месарите, за да бъдат заклани в името на всички венецианци. Венецианският идиоматичен израз “да отрежем главата на бика” означава да премахнем всички обстоятелства или да поставим край на проблема и е произлязъл от отрязването на главата на бика, с което свършвало шоуто.

Тази традиция била отменена през 1420 г., когато Friuli пада под властта на Венеция. Тя е трансформирана в безобидна игра, която продължава до края на Републиката. Единствената запазена връзка с историята е участието на Дожът. Карнавалният четвъртък достига своя връх с разходка на акробати по въже. Известният “Полет на турчина” е шоу, направено за първи път през 1548 г. от турчин въжеиграч (дало името на номера), който с прът в ръцете извървял разстоянието от залива St Mark до камбанарията на църквата St Mark.

Hotel Sant’Elena
Хотел Sant’Elena (Св. Елена) е разположен на ъгъла на рая и отразява цялата магия на Венеция. Хотелът се помещава в древен манастир и още пази своите оригинални архитектурни черти, въпреки че предлага всички удобства, лукс, елегантност и комфорт на съвременен четиризвезден хотел.


Само къса разходка води до градините на Biennale: хотелът е стратегически разположен, така че посетителите да могат да достигат до най-интересните места и да взимат участие в безбройните събития, които Венеция предлага. Гостите могат да се насладят на кратка разходка през древните calli, които водят към забележителностите на площад St. Mark. Елегантните стаи, оборудвани с най-модерни удобства, са подчертани от огромна вътрешна градина. Това е идеалното място за отдих.


Caffè Florian
“Седнах в кафе „Флориан”, наслаждавах се на сладоледа, слушах музика, разговарях с познати. Никой пътешественик не може да забрави безбройните маси и столове, които като остров нарастваха в гладкото езеро на площада.” Хенри Джеймс

Кафе „Флориан” е считано за едно от най-древните кафенета в Италия, а също и поради своето престижно местоположение - точно под Procuratie Nuove in St. Mark Square - то е символ на Венеция. Открито е през 1720 г. от Флориано Францискани с името Alla Veneziana Trionfante, но скоро започват да го наричат Florian (цвят) заради престижните му клиенти.

Триста години история са минали през неговите стаи и прозорци: от падането на Serenissima Republic до конспирацията на тези, които искали да свалят френския, а по-късно и австрийския режим, от обединяването на Италия до световните войни. Венециански благородници и политици като Daniele Manin и Silvio Pellico са седели често в него, за да обсъждат държавните дела, мъже на перото и артисти, като Carlo Goldoni са търсили вдъхновение, неразкаялият се почитател на жените, Джакомо Казанова, е забавлявал жените в това кафене (Café Florian е мястото, където позволяват за първи път да влизат жени).

То е място, подходящо за клюки и свободни разговори, и затова Gaspare Gozzi решава, че това е едно от малкото места, където хората могат да си купят Gazzetta Veneta. През XIX в. Лорд Байрон, Фосколо, Гьоте, Марсел Пруст, Габриел Д’Анунцио, Русо, Стравински, Модилиани често седели на масите в кафето. Рикардо Селватико и негови приятели решават да организират изложба биенале: Международна изложба на модерното изкуство, като я нарекли Biennale of Venice (Венецианско биенале), чието начало датира от 1895 г.

В наши дни Café Florian, което от началото на 20 в. поддържа традицията да бъде музикално кафене с постоянен оркестър, все още е мястото, където Венеция и светът се срещат и където вие можете да седнете редом с филмова звезда.

Освен другите неща, които предлага, то има богат избор от уникални луксозни продукти като различни видове кафе и чай, ароматизатори за стая, аксесоари като копринени шалове и вратовръзки.

Caffè Quadri
То е построено през 1775 г. с оригиналното име ‘Il Rimedio’от Giorgio Quadri, източния собственик на Корфу, и бързо изпъква измежду кафенетата на Площада, които по онова време са около 34. През 1830 г. то се поема от братя Vivarini, които му дават невероятен тласък и отварят нови стаи на горния етаж. Елегантно и изискано място, декорирано с прекрасна мазилка и ценни картини от Giuseppe Ponga, както и неговото положение на Площада има от древни времена невероятно обаяние за известните личности. Факт е, че на страниците на книгата за гости има записани имена като Стендал, който е бил редовен клиент, Лорд Байрон, който като любител на мимолетното винаги търсел женска компания, седейки в почти всички кафенета на площада повече от три години. Оноре дьо Балзак посещава кафенето през 1837 г., а Ричард Вагнер – великият немски композитор, редовно пиел там кафето си в 11 ч.

Древната гостилница Poste Vecie
Смята се за най-древният ресторант във Венеция. През XVI в. вече имало вътрешно пространство, където пощенските куриери на Венеция сортирали писмата, докато пиели омбра вино. Вътре вие можете да усетите ехото на забележителната атмосфера: големи камини, които редовно се палят през зимата, фрески по стените в малките романтични стаи, мебелирани с вкус и светли тонове. Готвенето се придържа към традициите на Serenissima, където търговците от Изток започват да представят подправките на европейските готвачи. Poste Vecie е разположен в центъра на добре известния пазар на Rialto


Гондолата
Гондолата е единствената лодка в света, която е само 11 м дълга и тежи повече от 600 кг, а може да бъде управлявана с ловкост и лекота само от един човек и само с едно весло. За милиони туристи това е самият символ на Венеция. То е уникално точно като града, който символизира, с характеристиките на своята конструкция. Първо е асиметрично, тъй като лявата страна е по-голяма от дясната с 24 см и винаги плува наклонена на една страна. Килът не е прав, а извит надясно и затова гондолата плува предимно наклонена надясно.

Това позволява да се балансира с противотежест и само с едно весло, което предопределя то да се носи от лявата страна. Има плоско дъно, което позволява да се плува в плитка вода. За неговата конструкция се използват осем различни вида дърво и се изработват 280 части на гондолата. Единствената метална част е ‘fero’ (желязо), от което е изработен носът на гондолата - шест зъба в S форма, която имитира извитата форма Canal Grande, а броят на зъбите е шест поради шестте sestieri, от които е съставена Венеция. Извит е като гега, защото символизира остров Giudecca.

Произходът на изкуството от стъкло
Коренът на стъклените произведения на изкуството е на остров Murano-Венеция назад във времето повече от хилядолетие. Някои разкопки хвърлят светлина върху съществуването на такава дейност още през VII в., едновременно на островите Torcello и Murano.Но през XII в. обработката на стъкло се превръща в организирана производствена дейност. В този период занаятът е съсредоточен само на остров Murano до момента, когато Републиката с декрет постановява всички дейности, изискващи работни пещи да се пренесат от историческия център към острова, поради опасността от пожар. Техниката на стъклообработката са прецизирани във Венеция повече отколкото на всяко друго място в Европа благодарение на връзките, които венецианците имали с Близкия изток и най-вече със страните с традиции в стъклообработката, като Финикия, Сирия, Египет.Празникът на MADONNA DELLA SALUTE 21 ноември
Празникът на Salute е без съмнение с по-малко въздействие за туристите, но създава едно наистина несравнимо религиозно чувство. Със своята тържественост той напомня за чумата, върлувала две години (от 1630 до1631 г.) и успешния обед, направен от Дожа, за да измоли застъпничеството на Девата за спасението на града. До наши дни на 21 ноември хиляди граждани се покланят пред високия олтар на величествената Salute Church, за да продължат вековната връзка на признателност, съществуваща между града и Дева Мария.

Тези, които имат възможност да бъдат във Венеция в този ден на Salute, могат да почувстват атмосферата на искрената и прочувствена народна съпричастност, а не фарисейска религиозност, която е свързана с историята и традицията на града. Всяка година за празника се изгражда временен мост, който прекосява Canal Grande и свързва St. Moisè и St. Maria del Giglio до църквата Longhena, за да позволи преминаването на процесията. Хиляди хора отиват да отдадат своята почит на Мадоната и да запалят свещ в църквата.Днес:
През деня да наемеш гондола с гондолиер не е евтино – 50 мин. за 6 души - 80 евро.
За всеки следващи 25 мин. - 40 евро.
За разходка през нощта 50 мин. 6 души - 100 евро.
За всеки следващи 25 мин. - 50 евро.
Цените на хотелите в града варират в зависимост от техния клас - средната цена за двойна стая в хотел от три до пет звезди е между 150 и 550 евро на ден.

 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари