Скалата

Парцелът на тази къща е с уникална конфигурация. Разположен е на остър завой, със стръмен терен, чудесна морска панорама и голям скален масив в западната част.
08.05.2006
арх. ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ
1139
къща, проект, сграда, парцел, каменни
Източник: арх. Веселин Василев

Архитектура: арх. Веселин Василев, Проектантско бюро "АВС Дизайн" - Варна

Парцелът на тази къща е с уникална конфигурация. Разположен е на остър завой, със стръмен терен, чудесна морска панорама и голям скален масив в западната част. Затова обемно-пространственото и композиционното решение са изцяло продиктувани от тези специфични дадености. Основния  обем се вписва органично в заобикалящата го среда. Скалният масив прониква в сградата, като става основен композиционен елемент при оформянето на интериорните пространства.Скалата се явява вътрешна стена, която започва от сутерена, преминава през дневната на първия етаж и продължава нагоре към стълбището на двора и третия етаж. За да бъде пространството по-цялостно и въздействащо, дневната е интегрирана с другите нива - сутерена и втория етаж. От друга страна, са използвани максимално отворени площи, като дневната, трапезарията и кухнята са обединени, а парапетите за стълбите са ажурни от ковано желязо. В непосредствена близост до скалата има кактусариуми, помагащи за интегрирането й към интериора. Органичната връзка на сградата с природната среда предопределя използването на естествени материали в изпълнението както на фасадите, така и на интериорите - каменна облицовка, бяла мазилка, дърво. Тези материали са използвани и за благоустрояването на парцела, за изграждането на ограда, терасиране, за лятна кухня с барбекю и други елементи, подчинени на единен проект.  Интериорните пространства се интегрират с околната среда чрез големите прозорци и витрини.

Сградата е ситуирана в северната част имота от три жилищни етажа и полувкопан сутерен.

 

В сутерена са разположени: гараж за 2 автомобила, център за рекреация, включващ фитнес салон, сауна, стая за почивка и баня с тоалетна. В обслужващата зона, се намират склад, котелно и перално. На това ниво е и главният вход с кактусариума (зимна градина) и антрето, откъдето тръгва стълба към дневната.

На първия етаж  са разположени помещенията от функционална група  “ден” - дневна, с кътове за отдих, разговори и гледане на телевизия, трапезария за 8 души, кухня и санитарен възел. Към дневния кът е предвидена тераса над гаража, а също възможност за излизане на терена. Така дневната се свързва посредством живописна алея, преминаваща покрай скалата, с лятната кухня и барбекюто. Голяма  част от терасата е засенчена от стоманобетонна пергола.

 

На вторият етаж се намират помещенията от функционална група “нощ”:  две спални с две бани и тоалетни, тераса над първият етаж. На трети (терасен) етаж  е разположена спалня със самостоятелен дрешник и санитарен възел, общ дрешник и тераса над вторият етаж.
Покриването на сградата е с плосък покрив - за сутерена, първият и вторият етаж - използваем.Сградата е проектирана през 2003 г. Строителните работи продължават от 02.2004 г. до 08.2005 г. Oт октомври 2005 г. е напълно завършена и обзаведена и въведена в експлоатация.

 

Автор: арх. ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ
Закони Нормативна база Коментари