Папирус /CYPERUS PAPIRUS/

От блатните растения папирусът може би трябва да е най-важното и ценно растение за нас, защото то е причината да запазим за поколенията своите чувства, мисли, открития, да имаме информация от далечни, далечни години.
01.07.2008
Петя Павлова
1375
озеленяване, растителност, блатна растителност, папирус

От блатните растения папирусът може би трябва да е най-важното и ценно растение за нас, защото то е причината да запазим за поколенията своите чувства, мисли, открития, да имаме информация от далечни, далечни години. Още от древността папирусът е бил източник на хартия, египтяните са правили от стеблата на тези растения свитъци, наречени папируси. Приготвянето им било доста трудно. Благодарение на папирусите и до днес са запазени данни за живота на древния египет. Най – старият папирус намерен в египетска гробница е на 5000 години.Папирусът в превод от Арабски значи речен дар и не напразно, защото от него са се правили и малки двуместни рибарски лодки, рогозки и кошници. От кората се правели сандали, а от влакната се тъчели платна. В библейските времена дори от това растение е изплетена и люлката на Моисей.

 

И с това не свършват приложенията на папируса, той също така е ядлив. Може да се консумира коренището, чийто вкус наподобява бадем. Това растение развива много мощна коренова система с големи коренища, които местните жители си похапват в суров, пържен или печен вид.
 

Папирусът, произхожда от тропическа Африка. В диво състояние се среща само край бреговете на горното течение на река Нил, край езерото Чад и басейна на реките Конго и Нигер. Там то достига до 5 м височина, неговите стебла образуват километри люлеещи се зелени стени.

 

Стеблата са тръбести и дебели колкото ръка. На върха има линейни листа, разположени в три реда, които образуват интересни чадъри. Над този чадър се развиват цветовете събрани в сложен клас. Това което не позволява на стеблата да потънат е, че стеблата имат въздухоносен паренхим и големи междуклетъчни пространства из- пълнени с въздух.

 

Ако това растение ви е запленило с история и стойност може да си го отглеждате в къщи. Трябва да му осигурите максимално голяма саксия и никога да не забравяте да го поливате обилно. Няма да сбъркате дори ако оставите саксията без дупка, за да може корените му винаги да са във вода. Дайте му максимално много светлина и не се страхувайте да изрязвате изсъхналите стебла, така освежавате и подновявате растението./това всъщност важи за всички цветя/ Не бихте се затруднили и да си го размножите, отрязва се дръжка под розетката с листа и се потапя обърната наопаки няма да мине много време и ще се появят спящите пъпки.
 


Имате и още два начина, чрез семена и чрез разделяне на коренището, просто изберете най-лесния за вас. Надявам се сте усетили, че това растение е пълно с история и лесно се отглежда, защо тогава да не придаде повече смисъл на вашата градина!

 

Автор: Петя Павлова
Закони Нормативна база Коментари