Градина в стил "Рустик"

Градината в провинциален стил е примамлив завършек на всяка къща, дори и тя да не е разположена в извънградска среда.
15.10.2008
ланд. aрх. Анита Янева
1224
градина, стил, рустик
Източник: ланд. aрх. Анита Янева

Градината в провинциален стил е примамлив завършек на всяка къща, дори и тя да не е разположена в извънградска среда. Рустик или кънтри градината е широко позната дори за тези, които не живеят в провинцията.


 


Много от формите, архитектурата и орнаментиката, независимо дали са с функционално предназначение или служат само за декорация, са достъпни за тези, които искат да имат впечатляваща градина. Люлеещите се кедрови столове, масите и креслата са функционални и удобни, като едновременно с това повишават елегантността на цялостната визия.

 

Верандата с градински или дек шезлонги и люлеещи се столове е също една възможност за приятна рустик декорация. Пейките в различен стил и материал, със или без саксии, са особено популярни. Дървените са много подходящи, когато са с решетки за увивни растения, обелиски и арки.

  

Друг популярен архитектурен акцент е мостчето. Дървените и ръчно изработените са стилни и внасят нежност и романтика във визията на вашия двор.Декорацията на тревната площ в стил рустик обикновено не е никак сложна. Достатъчно е да използвате малко въображение и някоя стара, забравена вещ може да се превърне в основен акцент на градината.

 

Възможностите са безброй на практика – бронзови статуи в стила на азиатската класика, обрушена кашпа, патиниран метален съд, деликатно извити къпални за птички, пиедестали, фонтани в различни форми и размери, водопади, чешми за пиене на вода, ослепителни редици от цветя, заобиколени с червени тухли.Поднос с изрисувани цветя и плодове върху небрежно метната плетена дантела - и в двора вече цари романтично, пасторално настроение. Подходяща растителност за градина в този стил са живият плет, храсти и растения с едро цъфтящи ярки цветя, лесни за поддържане, както и гладката тревна морава с пищни акценти в ъглите на градината, бордюри и алеи покрай пътеките.

   

Закони Нормативна база Коментари