Чешмите в двора

Свойства и характеристики на различните материали, от които можем да ги направим.
15.05.2016
Светлана Желева
9637
керамика, градина, естествен камък, бетон, чешма
Градинска мивка с облицовка от естествен камък и корито алпака
Източник: www.raimar-bg.com

Да се украси собствената градина с една чешма се е срещало повече в заможните къщи в миналото. И закупуването и поставянето на една чешма е било равносилно почти на строителна реформа, и се е превръщало в проект, който се прави едва ли не веднъж в живота.
В наши дни това се е променило и индустрията се грижи за разнообразие от готови и полуготови комплекти за всеки вкус, за всяка градина и всеки джоб. Така че, идеите са повече от достатъчно. Всеки нов материал, който се предлага, се тества и затова дали от него не може да се направи един фонтан или чешмичка в градината. За много производители очевидно си струва да се развива асортимента – чешми за терасата и чешми за градината. За любителите често не е лесно само с пипане да познаят една чешма от какъв материал е направена. А пък само от справки от интернет е още по-трудно да се прецени.


Ето един преглед на най-често използваните градинските материали за чешми и техните качества.

Чешми от естествен камък
Както и преди, така и сега най-обичани са градинските чешми, облицовани с естествен камък. Много купувачи ги предпочитат, дори и заради това, че искат усещането за природа в двора да не се нарушава. Предимствата на бетонните изделия облечени с естествен камък са бързия и лесен транспорт и монтаж чрез поелементно сглобяване тип лего, красива изработка и дългогодишна издръжливост. Хубаво е каменните плочи като шисти и пясъчник да се покриват с изолация през зимата в районите с високи амплитуди, за да не може водата, която се задържа по повърхността на камъка да нанесе вреди. С грижа и подходяща поддръжка каменните мивки, чешми и бунари си остават най-добрия и естествен избор за зелената градина.

Свойства на естествения камък: естествен материал, издръжливост, тежък.


Градинска чешма от пластмаса
Този материал се среща под различни имена в практиката в зависимост от това как производителите го наричат. Става въпрос за пластмаса, подсилена със стъклени влакна и свързана с каменни гранулати. Пластмасата прави чешмата в градината стабилна, а гранулатите, изградени предимно от естествен камък имат различен размер на зрънцата и така се създава усещане за естествен камък и усещане за камък при пипане. Дори чешмата да е висока цели 2 метра и ако сте избрали този материал, тя ще тежи между 20-50кг., и може с малко усилие да се вдигне. Добре е вътрешно чешмата да бъде утежнена допълнително, за да не се килне при първата по-сериозна буря. Който разполага с място може да я пренесе вкъщи през зимата.
Свойства на пластмасата: може да се придаде всякаква форма, стабилна, лека, издържа на капризите на времето, издържа на слана, както и на студ, ако я оставите навън. Изглежда като камък и има относително изгодна цена.


Чешма от керамика
Керамиката е много подходящ материал за градинските чешми, твърдят специалистите. Тя излъчва естественост и индивидуалност. Нито един екземпляр не е идентичен като другия, обаче водата и зимата много не се напасват. Дълго време само единични производители са дръзвали да избират този материал. В наши дни това се е променило. Чешма от прецизно произведена керамика не трябва да ви притеснява, тъй като скреж, слана и студ не могат да я повредят. Обаче производството е прецизен и капризен процес. Затова най-добре не правете компромиси с качеството, защото още след първото  презимуване ще оцените това, тъй като няма да имате проблеми с пролуки и др. поражения от студа. Все пак предвидливо можете да я покриете с подходяща изолация . Счита се, че керамиката е екстремно издръжлива и не се „впечатлява” от капризите на времето.
Свойства на керамиката: издръжливост, с естествен цвят, гладка повърхност, но тежи много.

Чешми от неръждаема стомана
Те се купуват по-често заради тяхното по-хладно, модерно и техническо излъчване, което рязко контрастира на рустикалното излъчване на градината. Неръждаемата стомана е много подходящ материал за чешми. Като предимства специалистите посочват качество и чиста изработка. Най-често се използва материалът V2A, който е издръжлив на своеволията на времето, както и на капризите на водата. Заради своята изчистена повърхност чешмите от неръждаема стомана изискват повече техническа поддръжка спрямо други материали, защото притежателите й искат тя да запази лъскавия си вид. Специалистите препоръчват и този тип чешми, да се покриват през зимата, и то не защото и този тип чешми няма да издържат през зимата, а за си запазят външния сребрист цвят. Внимавайте с евтини варианти от Далечния Изток, тъй като качеството на стоманата не е толкова високо, а чешмата трябва да остане дълги години без ръжда. Също така при заваряването трябва много да се внимава и да се направи прецизно, тъй като могат да се получат сериозни пролуки. Дебелината на стоманата трябва да е минимум 0,75 mm, а още по-добре - 1 mm. По-тънката стомана прави чешмата нестабилна и много шумна. Тези съвети важат особено за кръгли чешми и те също трябва да се изработят прецизно.
Свойства на неръждаемата стомана: сребриста повърхност, техническо излъчване, издръжлива, но трябва да се направи качествено, тъй като обработката й е трудна.

+8
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари