Лампите с винтидж дизайн

Популярна тенденция тази година е използването на лампи с винтидж визия, наричани още ретро или антични лампи
25.09.2019
Екатерина Бонева
7420
осветление, ретро лампи, винтидж лампи, интериорно осветление
Лампите Едисон – ново усещане за миналото
Източник: www.lampidea.bg

Последните новости в интериорното осветление безспорно черпят вдъхновение от материалите, формите и стила, характерни за края на индустриалната епоха, когато електричеството „влиза“ в домовете на хората. Неслучайно винтидж стилът е винаги актуален – той ни предлага да изживеем нещо забравено, различно и да усетим духа на отминалите епохи. 

  
Осветително тяло с механизъм за регулиране на височината
Осветително тяло  Fisherman – вдъхновено от старите рибарски фенери     Източник: www.lampidea.bg


На ретро стилистика, съчетана със съвременни технологии се базират и иновативните продукти за осветление.                                          
Популярна тенденция тази година е използването на LED лампи с ретро визия, наричани антични или винтидж лампи. Те излъчват светлина, консумирайки ниска мощност – 2 - 12 W, като заместители на лампите с нажежаема жичка от 25 - 100 W. По този начин консумацията на ток се намалява с около 80%. 
Този вид електрически лампи притежават изключителна декоративна стойност и са хит при обзавеждането на модерни барове, хотели и ресторанти, като в последно време придобиват все по-голяма популярност и за домашна употреба.

  
Полилей тип „Паяк”, без абажури
Полилей тип „Паяк”, с бронзови винтидж фасунги и метални абажури     Източник: www.lampidea.bg


Ретро моделите се срещат и под наименованието лампи Едисон. Характерна тяхна особеност е необичайният дизайн. Те са репродукции на крушки с нажежаема жичка на Томас Едисон и се използват за създаване на топла и уютна атмосфера. Моделите могат да се използват, както с абажури /https://lampidea.bg/chandeliers/polilej-paiak-bronz-abajuri/, така и без тях /https://lampidea.bg/chandeliers/spider-chandelier-simple-black/. Заслужава си да се отбележи, че и в двата случая лампите не губят необичайната си красота и естетика.

Още една особеност е наличието на волфрамова нишка – елемент, който придава допълнителен чар на осветителните тела. Именно тя е основният източник на светлина. Самото „тяло“ на лампите наподобява стъклена колба, в която се намира нагревателният елемент.

Декоративните LED лампи с гъвкав филамент и опушено стъкло са идеални за полилеи с открити фасунги, висящи лампи, както и много други осветителни тела. Най-често се предлагат в овална, тръбна и глобусовидна форма, като могат да бъдат прозрачни колби или такива със златисто покритие. Кехлибареният ефект на крушките и възможността за димиране на осветлението допълнително подчертават ретро визията, създавайки стилен декоративен акцент. Необичайният дизайн на лампите неминуемо се превръща във фокус на интериора, независимо дали са разположени във всекидневната, на верандата или в лоби бар на хотел. 

Дизайнът на модерните осветителни тела е проектиран с чувство за естетика и финес, а визията следва семпли извивки и стилна симетрия. Неподправеното ретро излъчване, изпълнено с висококачествени материали и димиращ ефект  играе преобразяваща роля върху цялостния декор на помещенията.

  

Аплик, изработен от водопроводни тръби
Серия осветителни тела, изработени от бетон и метал     Източник: www.lampidea.bg


Ползването на нестандартни материали, като бетон, водопроводни тръби и въжета, са актуалните тенденции за самите осветителни тела тази година. Те внасят допълнително доза иновативност и неповторимост на обстановката.

  
Осветително тяло с месингов акцент
Осветително тяло, изработено от бетон и метална решетка     Източник: www.lampidea.bg


Актуалните лампи с ретро визия са не само привличащи погледа, но и практични осветителни тела. Разнообразните комбинации и гъвкавите опции за монтаж предоставят възможност за изпълнение на традиционни и ултрамодерни дизайнерски концепции. Съвършенството на дизайна е подсилено с текстилни кабели и фасунги с матов завършек.

Важно предимство е дозираният интензитет на осветеност и то точно там, където е необходим. Декоративните LED лампи с гъвкав филамент имат цветна температура 2200 – 3000К (келвина), като се предлагат и в димираща версия за регулиране на осветеността.

  
Осветително тяло – метална рибка
Осветително тяло, изработено от корабно въже, в различни комбинации     Източник: www.lampidea.bg


LED осветлението е практичният избор на модерното съвремие. То става все по-популярно, като силният интерес към него ще върви само във възходяща посока още дълго време.

Причините за това са много:

- Висока светлинна ефикасност - между 80 и 100 lm/W, докато при лампите с нажежаема жичка е 12-15 lm/W, а при луминесцентните – около 50 lm/W.

- Икономичност - осигуряване на желана сила на светлината с 8 - 9 пъти по-малък разход на електроенергия.

- Дълга и надеждна експлоатация - животът на светодиодите надхвърля 50 000 часа или около 6 години при непрекъсната работа.

-   Няма вредно UV лъчение.

-   Устойчивост на удари и вибрации.

- Огромен избор от цветове и видове светлина (различни нюанси на топлата и студената).

- Безброй възможности за създаване на интересен дизайн.

- Подходящи за употреба като основно, локално и акцентно осветление, в което и да е помещение.

Статията е подготвена с любезното съдейстие на LAMPIDEA.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари