Новости в текстила и българско участие на Heimtextil 2016

Новостите на Heimtextil ’16 търсим в посоката на продуктовите групи, дигитализиране на оцветяването и устойчивост на производствения процес.
08.02.2016
арх.Анета Трифонова
935
интериор, спално бельо, изложение, heimtextil, текстил за дома
Домашни тъкани с наситени цветове и десени
Източник: Heimtextil

Представянето на българските фирми на Heimtextil’16 е убедително с традиционните си участници, които познаваме от миналата година: Almaplast , Artek-92, Nitex , PNG 1962, SIGNAL, Simak Cherry, TED-BED, Yana. С представените серии, те утвърждават категорично своята позиция на обща площ 233 кв.м.

Новостите на Heimtextil ’16 търсим в посоката на продуктовите групи, дигитализиране на оцветяването и устойчивост на производствения процес. Съвременният потребител търси качествения продукт, който отговаря на неговите разнопосочни изисквания за уют и престиж. Производството е свързано с новите технологии, но отговаря и на изискванията за екологичност, затова близостта до природата вече е неизменна част от качеството. Разширяват се секторите за матраци (основа за изграждането на леглото), дигитално оцветяване и хотелско обзавеждане.

В областта на домашния текстил, всички теми са обединени под мотото ‘Well-being 4.0’. Предпочитани са естествените материи - лен, коприна и особено кадифе, което този сезон се появява в дълбоки, наситени цветове - червено, лилаво и лазурно синьо. Колекциите от естествени нишки в светли естествени тонове се свързват с чистота, лекота, мекота и уют.

Ленът е подходящ за всякакви повърхности: тапицерия, пердета, шалтета и възглавници. Ленената линия е елегантна, с подчертано усещане за качество. Изпълнена е в бяло, светли промити тонове, ензимно пране, с бродерия и цветни десени. Кадифето е гладко или жакардово в десетки модни нюанси. Предлагат се елегантни луксозни тъкани с класически орнаменти и цветя. Домашният текстил е енергитизиран с нови материали и флуоресцентни цветове, блестящи елементи и наслагвания, калейдоскопични десени и отразяващи повърхности, дошли от бъдещето. Той има все по-релефна технологична текстура, вдъхновена от традиционните оплетки или дигиталната съвременна култура. Както и да са направени - с нови видове прежди, лъскави жакардови тъкани, с блестящи акценти и дори бродерия - те са атрактивен фокус за всеки интериор. Забравените доскоро ефирни тъкани - мрежести пердета или воали на бледи цветя, се налагат отново и се съчетават с плътни завеси или щори.

Текстилът за баня от памук, бамбук или разтворена и изпредена сурова дървесина, е винаги качествен, но е станал по-цветен и десениран. 

Спалното бельо акцентира върху естествените материи с перфектна изработката и почти художествено оцветяване. Градът и селото се обединяват чрез текстила, който се стреми  да остане близо до природата по отношение на влакната, оцветителите и традиционната декорация. Класическите материи - памук, лен, поплин и коприна могат да бъдат градирани по качество - от семпло изпълнение, до граничещ с изкуството лукс. Ленените откровения, чиято изработка е близо до съвършенството, са винаги екологични в естествени цветове или с разнообразни източни и традиционни мотиви. Оцветяването през този сезон е по-ефирно - прани цветове, акварелни ефекти и пастелни цветни мотиви. Луксът се постига по различни начини: от елегантност и простота, но със съвършено изпълнение, до жакардова коприна, ръчна бродерия и художествени десени.

Българските участниците тази година са разположени на площ 233 кв.м. Всички те следват тенденциите за сезона 2016/17.

Пи Ен Джи 1962 (PNG)  тази година екпериментира и изцяло залага на продукти за дома, изработени по технологията „Дигитален печат върху текстил”. Най-привлекателни бяха продуктите за дома: спално бельо, хавлиени кърпи и декоративни възглавници. Основната причина за големия интерес е уникалността и оригиналността на десените, отпечатани върху висококачествен текстил. Цветовата гама варира от светли до тъмни тонове в разнообразни нюанси – нежни, пастелни, отличително ярки или наситени. Темите на дигиталния печат с марка Пи Ен Джи 1962 са напълно издържани в горещите тенденции, с подчертан стил и оригиналност.

Интересът към продуктите на Пи Ен Джи 1962 бе голям, както от изложители така и от посетители, което е положителен индикатор за дигиталния печат върху текстил - родно производство.

Тапети и стенни покрития. Оформянето на стената има първостепенно значение за интериора. Едната тенденция - да се търси лекота, уют, спокойствие и нежна чувствителност, се постига с покрития от естествени нишки и светли цветове. Пищната фигуралност, включваща геометрични фигури и флорални мотиви се успокоява към по-нежни нюанси.

На другата крайност е декоративната тенденция - ефектни 3d материи с релефни шарки върху метален фон с медни, златни, сребърни и калаени отблясъци. Тя залага на плътните наситени цветове - тъмно синьо и червено с топли лъскави акценти. По този начин орнаментите разцъфтяват по категоричен начин. Активно присъстват десените, взети от природата и архитектурата - камък, дърво, растителни мотиви. Традиционно на панаира участват рекламни лица от шоубизнеса - Дитър Болен и др., за да промоцират новите серии.

Тази година, големият немски производител Marburger Tapetenfabrik представи серията „Нена“ с ярки зеброви шарки и лилави сенки. Тя е подписана от Нена – известна с музикалните си и артистични прояви, която я представя в специална програма. В резултат на добрия маркетинг, колекцията „Нена“ е много добре приета от младите клиенти и дава перфектен старт на своя производител.

Основните тенденции в домашния текстил за 2016/17 г. са валидни за период от няколко години, като се забелязва усъвършенстване на производството, усложняване и прецизиране на декоративните елементи и цветовата гама. 


 

+13
Автор: арх.Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари