Люлката в градината

Преди покупката й трябва да съблюдавате няколко основни правила, за да могат децата дълго и безопасно да й се наслаждават.
15.07.2016
Константин Димов
4256
мебели, градина, съоръжения, люлка
Изненадайте семейството с люлка в градината.
Източник: www.yandex.kz

Люлката, както преди така и сега, е любимото съоръжение за игра навън на децата. И за малки, и за по-големи деца най-добрият вариант е люлка в собствената градина. Изненадайте семейството с люлка в градината. На пазара има много модели, но най-важната разлика между холивудската люлка, люлеещият се стол и останалите видове люлка (ратанови и пр.) е в седалката.


Холивудската люлка трябва да бъде поставена на равна повърхност, за да не се преобърне.    Източник: www. weser-kurier.de

Холидувската люлка и люлеещият се стол се доставят с една опорна конструкция, което улеснява монтажа и доставя една известна гъвкавост. Все пак имате нужда от една стабилна основа, където люлката да бъде така да се каже „закотвена". По принцип холивудската люлка трябва да бъде поставена на равна повърхност, за да не се преобърне. Недостатъкът й и в градината е, че заема доста място и трябва да имате от средно голяма до голяма градина.
 Винаги тествайте предварително дали клонът може да издържи товара. Източник: www.hanging-chairs.net


За разлика  от нея люлката със закачане заема много малко място, но имате нужда от здрави въжета и дърво, където да я поставите. Винаги тествайте предварително дали клонът може да издържи товара. Ентусиастите по сглобяването винаги могат да си измислят по-творчески идеи.


Преимущество е, че дървената люлка не се нагрява под горещите лъчи на слънцето.   Източник: www.fifthroom.com

Люлката в градината - от дърво или от метал?
Люлката в градината, направена от дърво
е особено устойчива. Друго преимущество е, че дървената люлка не се нагрява под горещите лъчи на слънцето. Недостатъкът е в нейните размери. Често дървената люлка има нужда от голяма площ. Освен това, дървеният материал изобщо не е лесен за поддръжка, даже – напротив. Трябва да си купите специални лакове и наистина да му заделяте периодично време за поддръжка.Люлките от метал  също са много устойчиви. Източник: www.hayneedle.com


Люлките от метал  също са много устойчиви, като цяло заемат по-малко място и при необходимост безпроблемно се сглобяват и разглобяват. Недостатъкът е заложен в самия метал: много бързо загрява през лятото и може да ръждяса. Също изисква переодична поддръжка.

Какво още трябва да знаем за люлката у дома?
1. Изберете правилното място за нея.
Малките деца винаги трябва да ви бъдат в полезрението. Разстоянието към възможни пречки към люлката е необходимо също да се прецени внимателно и избегнато. Ако деца на различна възраст искат да я използват, се препоръчва да изберете съответните детски столчета. Най-широко предлаганата възможност е да се монтират две люлки.
2. Задължително вижте при люлката допустимото максимално тегло, което тя може да издържи. Под столчето с течение на времето се образува една вдлъбнатина. Тя трябва редовно да бъде запълвана.
3. При въжетата обърнете внимание на типа сплитане. Грубото сплитане не е за предпочитане, тъй като може да нарани чувствителните и нежни детски ръце.
4. Със специални изтривалки, които предпазват от падане могат да се предотвратят контузии.
5. Люлката трябва да е върху здрава конструкция и да стои солидно, т.е здраво да стои в почвата или да виси от дървото. Когато е в почвата е най-добре да се излее една бетонова основа.


 

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари