Антрето и коридорът в дома

Входната зона на дома създава първото впечатление за цялостната интериорна концепция и вкуса на собствениците.
01.10.2020
Екатерина Бонева
7653
интериор, антре, коридор, входно антре
Комбинирайте цветове, материали и текстури
Източник: www.abitant.com

Независимо дали обзавеждате новото си жилище или сте решили да обновите мебелировката в дома, антрето и коридорът сякаш остават на заден план. Въпреки, че тези пространства се ползват за съхранение на връхни дрехи, обувки, чанти и какви ли не дребни джунджурии, те изпълняват съществена роля при формирането на първото впечатление за жилището. Входната зона на дома създава първото впечатление за цялостната интериорна концепция и вкуса на собствениците. Ето защо тяхното обзавеждане трябва да се проектира с много повече внимание към всеки детайл. Грешният подход към дизайна на тази част от апартамента може да унищожи усилията Ви за създаване на ефектен завършек на интериора и да осуети очакванията на гостите.

Макар и да съществуват различни видове антрета, всички те имат едно и също сходство – винаги са малки и това е нещо обичайно за повечето жилища в големия град. Антрето заема ограничена площ и често е директно свързано с коридор или друга стая от дома. Факт е обаче, че то е първото помещение, в което попадаме, прибирайки се от външния свят и последното, което виждаме при напускането на дома. Точно заради това, атмосферата в него трябва да е приветлива и практична и всяко кътче от малката му квадратура да се използва оптимално. Ето и някои насоки как бихте могли да постигнете това.


Входната зона на дома създава първото впечатление за цялостната интериорна концепция и вкуса на собствениците.     Източник: www.design-homes.ru

Практичната мебел за антрето или коридора ще Ви помогне да оползотворите пространството, с което разполагате. Всяко кътче в жилището е от значение и мебелите трябва да бъдат подбрани разумно. На първо място помислете за конкретните Ви нужди, с цел да определите големината и вида на мебелите – дали се нуждаете от шкаф за обувки, гардероб или място за сядане когато се обувате и събувате. Дали входното помещение ще изпълнява по-скоро декоративна функция или ще се използва за съхранение на вещи от ежедневна необходимост. Подобен разбор ще Ви даде насоки как да проектирате антрето. Въпреки, че в повечето случаи всичко е въпрос на вкус, специалистите по интериорен дизайн съветват да се съобразите с някои правила при избора на подходящата мебел и обзавеждането на малки и тесни помещения.
        

 • Създайте хармония с дизайна на вратите към  останалите стаи – нека да допълват цветово интериорния план и при възможност да се отварят по един и същи начин.
 • Използвайте гардероб с по-малка дълбочина, по възможност с плъзгащи врати. Така ще постигнете уютен и компактен вид и едновременно с това ще спестите пространство.
 • Внимавайте с избора на позицията за огледалата, съобразете ги с входовете и изходите. Ако имате огледална стена, съществува риск огледалото да отразява неподходящ обект. Подходящо е да го поставите срещу празна стена, за да няма объркващи отражения. Ако квадратурата е много малка, поставете огледалото на някоя от вратите към другите стаи, по дължината на гардероба или пък върху вратата му.
 • Ако искате антрето и коридора да изглеждат по-просторни, никога не използвайте тапети с едри щампи. Доверете се на фините, вертикални десени, с които ще създадете усещане за повече височина.
 • За да уголемите оптически помещението по ширина, заложете на светли стени и мебели с отразяваща повърхност, които да поставите по дължината на стените.
 • Основно правило за обзавеждане на малки пространства е да заемете колкото се може по-малко пространство по хоризонтала, възползвайки се от това по вертикала.
 • В никакъв случай не прибързвайте с проектирането и обмислете в детайли подходящата подредба на всяка една мебел, така че да е удобна за употреба. Ако в другите помещения може бързо и лесно да промените мебелировката, при антрето това може да е свързано с доста повече трудности.
  Изберете пейка за антре или друга мебел, закачалка за дрехи, огледало или осветителни тела за антре и коридор от GRANDecor.
   

 

Снимка 1 - Заложете на светли стени и функционална мебел     Източник: www.nardolap.com
Снимка 2 - Поставете компактни и удобни мебели     Източник: www.umbulgaria.com


Цветовата концепция в дизайна на антрето и коридора трябва да допринася за увеличаване на визуалното възприятие и за коригиране на пропорциите. Тъмните цветове не са подходящи при реализирането на този подход, тъй като входните помещения обикновено са лишени от достъпа на естествена светлина. За предпочитане е да заложите на нюансите на бяло (перла, порцелан, пудра, бежово (капучино, слонова кост, праскова) и нюансите на сиво.


Проектирайте в минималистичен дизайн    Източник: www.finn.no

При обзавеждането на малки и тесни пространства трябва да се избягва претоварването с много мебели и декорация. Тук работи добре минималистичният дизайн, който предлага стил, чистота, простота и достатъчно свободно място. Нещата все пак опират до вкусови предпочитания, така че дизайнът може да следва класическата или модерна интериорна концепция. Когато избирате конкретен стил за антрето и коридора е за препоръчване да намалите декорацията за сметка на функционална мебел, а защо не и да комбинирате две в едно. Креативни идеи в тази насока са дизайнерските закачалки и огледала, ексцентрична поставка за чадъри, семпли ъглови рафтове.

Повечето жилища са конструирани така, че естествената светлина навлиза в помещенията, които се използват за по-дълго време. Ето защо адекватното проектиране на осветлението в антрето и коридора  е съществен елемент от визията на интериора. Светлината в коридора трябва да бъде топла и приветлива. Може да се спрете на полилей, който предоставя достатъчна осветеност на пространството или пък да предвидите допълнителни източници на светлина, както и такива за подчертаване на декоративните акценти.
Малките входни пространства трябва да се поддържат чисти и подредени. Макар и проектирана перфектно, атмосферата в тези помещения ще загуби естетическия си баланс, ако се претовари с ненужни предмети или се наруши подредбата.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари