Диванът – в окото на дневната

Независимо дали диванът е ъглов, прав, двуместен или триместен, той е основна мебел в най-обитаваното пространство на всеки дом.
15.01.2013
Мая Янева
628
интериор, мебели, дизайн, мека мебел, дивани
Колекция Plastic Fantastic на дизайнера Jasper van Grootel.
Източник: Интернет

В интериорите на повечето дневни диваните са най-големите мебели, с доминантно присъствие. Независимо дали диванът е ъглов, прав, двуместен или триместен, той е основна мебел в най-обитаваното пространство на всеки дом.


Съвременният дизайн при меката мебел предлага изключително голям асортимент. Диванът може да е предназначен не само за сядане, но да включва функция активна почивка и сън. Модерните дизайнерски разработки разчупват традиционната представа за диван и предлагат нетрадиционни решения. Формите, материалите, цветовете, функциите – всяка една отделна характеристика на дивана е подложена на множество експерименти. 


Триместният диван заема доста място, но рядко е наистина достатъчно голям, за да се чувстват комфортно трима души на него. Затова при обзавеждането на дневната може да съчетаете два двуместни дивана, разположени под ъгъл или успоредно един на друг. Модулните дивани пасват в жилищата със съвременна архитектура и са достатъчни да поберат доста гости. Ако дневната е място, където семейството ви прекарва голяма част от времето си и посрещате много гости, внимателно избирайте тапицерията на вашия холен диван. Кожените и миещи се материи са предпочитано покритие за интензивна употреба, докато луксозните кадифени и текстилни дамаски се замърсяват по-лесно. 


Минималистично обзаведената дневна може да бъде подчертана с многоцветен диван. Атрактивни дизайнерски решения предлагат разчупена композиция, в която важна роля играят цветове, материали и разположение в пространството. Минимализмът на съвременните дневни предразполага към високо развит дизайн при диваните. Диванът е онази част от дневната, където си дават среща технологията, материята, формата и дизайнът. Световно известни марки и дизайнери разработват уникални дивани. Те са предназначени да осигуряват едновременно функционалност и естетика. В същото време всеки един модел носи индивидуалност, достатъчно подчертана, за да отговори на различен тип интериор и различен стил на живот.  


Колекция Plastic Fantastic на дизайнера Jasper van Grootel
От почти пет години колекцията Plastic Fantastic е най –популярната  колекция на дизайнера Jasper van Grootel, основател на JSPR, който продължава да обогатява колекцията всяка година с нови мебели и аксесоари, изцяло тапицирани с дебел слой гума. Качеството на гумата е с най-високо качество благодарение на новите технологии при производството на продуктите с марката JSPR. Гумата е мека и много гъвкава и поради това е здрава и устойчива. Цветовите предложения са във всички възможни тонове. 


VERONA, дизайн Resmita Desforma 
Verona е любовно кресло, което се отличава от всичко останало благодарение на изразителната си скулптурна форма. Неговата женствена линия го прави привлекателно от всеки възможен ъгъл. Тази мебел сякаш сама те окуражава да не я сложиш до стената, а да и избереш такова място в интериора, че да е видима от всички посоки. Висококачествена пяна или латекст се използва за седалката на диван Verona. Той може да бъде поръчан с дамаска или естесвена кожа. Изборът на размера също зависи от клиента – триместно или двуместно. Може да бъде изработен и като фотьойл.  


TORNADO дизайн Resmita Desforma 
TORNADO
е диван с уникален стил. Удобство, трайност, уникален стил. Този диван може да бъде в различна разцветка и тапицерия. Той е уникална мебел и би паснал във всеки ъгъл на стаята или офиса. Диванът ще привлича вниманието във всички случаи. Конструкцията на рамката е изключително здрава. Отличава се с оригиналност, новаторски цветове, качество  и прецизна изработка. 


FREE SPIRIT - ERBA ITALIA дизайн на Giorgio Soressi 
FREE SPIRIT
представлява диван и модулни елементи с наклонени облегалки. Металната рамка е с механизъм за различни позиции на гърба и ръцете, система с ластични колани, подплатена с недеформираща се полиуретанова пяна с полиестерни влакна . Металната рамка е с прахово покритие. Седалката, облегалката и подлакътниците са изработени от недеформираща се пяна, покрита с материала Dacron,  Du Pont. Тапицерията може да бъде от текстил или кожа. 


CONVERSATION – ERBA ITALIA, дизайн на Giorgio Soressi 
Моделът CONVERSATION е диван и секционни елементи събрани в едно заедно. Рамката е изработена от масивно и многослойно дърво. Механизъм с ластични колани , подплатен с недеформираща се полиуретанова пяна и покритие с Dacron,  Du Pont. Краката не се виждат. Облегалката е с метална рамка, също тапицирана с полиуретанова пяна, покрита с полиестерни влакна и памучно кадифе. Възглавниците на облегалката са 100 % памук, а пълнежа е 70 % естествени гъши пера и 30% полиестерни фибри. Тапицерията може да бъде изработена от текстил или кожа и има опция за сваляне и почистване. 


INDIPENDENT - ERBA ITALIA, дизайн на Giorgio Soressi 
Диванът INDIPENDENT е от модулни елементи с различна форма. Рамката е масивно дърво и многослойна дървесина, механизъм с ластични колани , подплатен с недеформираща се полиуретанова пяна и покритие 100% памучна материя с естествени гъши пера. Краката са скрити. Облегалката и подлакътниците са с метални рамки и недеформираща се пяна. Покритието е от полиестер и памучно кадифе. Възглавниците са пълни с естествени гъши пера. Тапицерията може да е и кожена. 


Дизайнът на модерните дивани може да подчертае всеки един интериор, да внесе баланс в обзавеждането, да хармонизира цветовата скала в помещението и да отговори на потребностите на собствениците.  

+17
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари