Топиари – за приказен екстериор и интериор

Създаването на топиари е вид изкуство за придаване на определена форма на дървета, храсти и цветя и датира отпреди много години.
14.11.2016
Румяна Бонева
2247
озеленяване, градина, ландшафт, топиари, топиарни форми
Изкуството за оформяне на топиари - нова вълна Green art
Източник: www.art.blog.libvar.bg

В голяма част от българските домове оформянето на градината се извършва по общоприетите в народопсихологията ни норми за това. Малцина от нас знаят за съществуването на различни техники и резитби, които могат да разчупят традиционния модел на градинските растения и да ги превърнат в изваяни живи скулптури. Създаването на топиари е вид изкуство за придаване на определена форма на дървета, храсти и цветя и датира отпреди много години. Необичайната градинска техника представлява обект на интерес от страна на експерти по озеленяване, професионалисти и любители-градинари и добива все по-голяма популярност и у нас.

Топиари в класически форми ,  art.blog.libvar.bg

Малко история за топиарните форми

Още от древността своеобразното оформяне на растенията в този вид пресъздава стремежа на човека да придаде екзотичен и оригинален облик на средата, в която живее. Съществуващи сведения посочват, че още в Древен Рим градинарите са се занимавали с това декоративното изкуство, оформяйки обикновените дървета и храсти в разнообразни фигури. В Япония и Китай също проявявали интерес към топиарните форми, с тази разлика, че тамошните градинарски техники се приближавали по-скоро към създаването на бонсай. Към 17ти век изваяните форми присъствали в градините на известни владетели и благородници. У нас първите топиари се появяват в дворните градини в епохата на Възраждането. В много от възрожденските селища  като Котел, Трявна и Копривщица са създавани чемширени бордюри. В градовете Пловдив, Карлово и Жеравна са оформяни и по-сложни композиции – цветни партери с елипсовидна или кръгла форма. В наши дни това изкуство се доразвива и обогатява в прерастването на нова модна вълна, наречена Green Art.

Растенията се превръщат в живи скулптури,  www.kraskompas.ru

Приказни форми 

За класически се възприемат геометричните форми – конуси, сфери, спирали, пирамиди. На по-късен етап се появили забавни фигури на животни и хора. Топиарите са истинско изкуство, тъй като не съществуват ограничения за размерите и формите им – всичко зависи от фантазията и търпението на градинаря. Постепенно в топиари били пресъздавани библейски и приказни мотиви, а също така и цели сцени на определена тематика. Във френските градини за пръв път се появяват ниски композиции от топиарни форми, които наподобявали лабиринт. Казано накратко, независимо в какви форми и размери бъдат композирани, топиарите винаги предизвикват интерес и доставят удоволствие за окото.

Античен привкус на дворното пространство,   www.crowntopiary.co.uk

Кои растения са подходящи за топиарни форми?

Топиарното изкуство се базира преди всичко на използването на вечнозелени храсти и такива с по-малки листа и игли. Освен това, за предпочитане са растенията, които образуват гъсти корони. Най-често използвани са чемшир, тис, бук, хвойна и глог. Лигуструм и туя са също доста употребявани за направата на топиари. По-сложните за оформяне фигури обикновено се изграждат върху метална конструкция, която с течение на времето се облича в увивни и пълзящи растения, като бръшлян например. По този начин може да се прикрият и определени несъвършенства, в случай, че съществуват такива. Чемширът израства по-бавно в сравнение с другите видове, но пък има дълъг живот и не се нуждае от поддържаща конструкция. Различните билки пък идеално служат за добавяне на колорит в зелената композиция.

Топиари от чемшир в кашпи,   www.londonplanters.co.uk

Преносими топиари

Освен в градината, топиари можем да си направим и в контейнер или в саксия. По този начин с лекота бихме могли да преместим живата скулптура на желаното място, дори и в закрито помещение. Формата и размерите на избраната фигура трябва да са съобразени със стила на интериора или дворното пространство. Гордо изправените спираловидни форми са подходящи за позициониране на входа на дома. Високите конусовидни пък отлично ще се впишат в по-високи и светли помещения. Няколко на брой внушително изглеждащи чемширени топиари в керамични кашпи ще придадат антична нотка на пространството около басейна. Тересата или верандата ще изглеждат стилно и луксозно с топиари от туи от двете страни. Тематично изваян топиар от самодивски чемшир успешно ще се погрижи за коледното ни настроение, а през останалата част от годината тъмно зелената му матирана текстура ще допълва останалатите елементи от декорацията на двора. Чудноватите форми на растенията ще внесат приказно усещане в интериора и екстериора на дома.

Сложните форми изискват използването на шаблон , art.blog.libvar.bg​​​​​​​

Как да си направим топиар?

Създаването на топиарни форми изисква търпение и деликатен подход при подрязването. Необходими са ни здрави и остри градинарски ножици и телена форма, която да ни послужи като шаблон при оформянето. Опитните градинари не се нуждаят от телени форми, но ако сме начинаещи в това изкуство няма да се справим без наличието на шаблон, чиито очертания да следваме при подрязването. Формата, която сме избрали трябва да е съобразена с размерите и короната на растението.

Отлично се комбинират с естествени материали,   www.7dach.ru

Препоръчително е да се захванем с тази дейност при хубаво време. Когато е ветровито винаги съществува риск да излезем от контурите на телената форма. Ако не сме сигурни в точността си ще е добре да се спрем на по-прости и лесни за изпълнение форми, като сфера или конус например. Дори когато растението има кичеста корона, след първоначалното орязване е възможно да се откроят дукпи, които се запълват с времето. При иглолистните видове са необходими около месец-два за да се заличат следите от орязването и растението да придобие естествен вид.​​​​​​​Оформят се всякакви форми от въображението ни, www.liveinternet.ru

Единият от начините да си направим топиар е като го „облечем“ с телена форма и след това максимално прецизно изрежем излизащите извън шаблона клонки и листа. Следите от телената форма може да заличим с торфен мъх и бръшлян. Ако сме избрали да оформим сфера, трябва добре да огледаме основните клони на растението и да се уверим в наличието на поддържащ клон. В противен случай в средата на топиара ще се отвори дупка, която няма как да запълним. Подрязването трябва да става отдолу нагоре, като най-напред се оголва стеблото и след това се пристъпва към оформяне на върха в топка с желаните размери. Има и друг начин да си направим топиар – просто засаждаме в саксия бръшнян или друго увивно растение с дребни листа и поставяме металния шаблон с избраната форма. За един сезон клонките ще изпълнят цялата рамка.

Съществува етажирано моделиране, оформяне в S – образна форма и др. Независимо каква форма сме избрали, винаги трябва да подхождаме с внимание при орязването, за да сме сигурни, че няма да превърнем богатата кичеста корона в окастрена и неразпознаваема фигура.

Топиарите ни посрещат и изпращат,  www.greengarden-bg.com​​​​​​​

Грижи за идеалната форма 

Топиарите са произведения на изкуството, които изискват нашите грижи, за да ни радват дълго с атрактивното си излъчване. Повечето топиари изискват умерено слънце и поливане. За да запазят формата си, растенията се подрязват веднъж или два пъти в годината - през пролетта и есента. Поливането и подхранването също са много важни и обикновено се извършват съобразно възрасттна и вида на растенията, а също така предвид климатичните особености на района. Ако разполагаме с топиари в саксии от по-претенциозни за отглеждане видове, трябва да се погрижим за благоприятните условия на презимуване.

Моделирането на топиарни форми е увлекателно творческо занимание, което изисква художествен усет, знания и търпение. Декорацията с топиари е изключително екзотична и с нея трябва да се подхожда с мярка – не повече от едно или две растения за акцент.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари