Мексико – блян или реалност

В нашето съвремие да посетиш, разгледаш и да се на сладиш на прекрасно Мексико е все по – достъпна и осъществима възможност.
01.09.2018
Явор Йорданов
1669
екскурзия, маршрути, Мексико, Паленке, Канкун, лайфстайл
Пирамидата Кукулкан в Чичен Ица.
Източник: Романтик Холидейз, www.romanticholidays.net, Снимка: Кристина Хаджова

В нашето съвремие да посетиш, разгледаш и да се насладиш на прекрасно Мексико е все по – достъпна и осъществима  възможност. Третата по големина държава в Латинска Америка ще Ви очарова и заплени с екзотиката, красотата и разнообразната си природа. Тук е най–голямата популация на влечуги, а тази на бозайниците отрежда второто място в света  на страната. Фауната и флората са богати на различни видове, формирани от климата и топографията. Любопитно е да се знае, че от Мексико произлизат и множество храни като шоколадът, доматът, царевицата.

Разбира се, с една екскурзия до страната на ацтеките няма да имате възможност да разгледате всички забележителности. Затова ще се опитаме да синтезираме, обобщим най- интересните и завладяващи дестинации, които си заслужават да бъдат посетени. Надяваме се да ни се доверите, а ние гарантираме невероятно изживяване. Надеждните турооператори осигуряват екскурзовод, който ще Ви запознае с всичко необходимо и то на родния ни, български език.

На първо място задължително е да се пости Мексико Сити – един от най – сюрреалистичните  градове в света. Тук се намира се намира един от най – големите и красиви в световен мащаб площади, а именно "Сокало". Катедралата Метрополитън ще Ви разкрие тайната и силата, натрупани през вековете на много произведения на изкуството в различни стилове.

Вече сме пред музея на Темпло Майор. Тук застиваме в страхопочитание и респект. Музеят е построен на мястото на някогашна пирамида и е обител на редица скулптурни шедьоври на ацтеките. Календарът на Слънцето, монолитът от Койолшауки, статуята на Чак Мооп – полегналият войн, събирач на изтръгнати сърца, са само малка част от тях.

Следващата ни дестинация е Койоакан къщата-музей на Фрида Кало и Сочимилко. Самият квартал Койоакан е характерен с живописния си пейзаж от къщи. Музеят на Фрида Кало или както още го наричат „ Синята къща” е бил подслон и крепост на известната  художничка и на нейния съпруг Диего Ривера.

За да добием представа за модерната архитектура на Мексико Сити, задължително е да направим панорамно преминаване през Университетския град. Голяма наслада и страхотно изживяване ще ни донесе разходката с лодка по каналите на Сочимилко – изключително живописно място в огромния мегаполис. Сочимилко  в превод означава „цветно поле„ Тук ацтеките  са отглеждали своите плаващи градини. Сега кварталът е набразден от канали, по които плават типичните за това място лодки „ трахинерас„ . Уличните оркестри от мариячи  добавят допълнителен романтичен привкус към цялостното усещане за наслада, спокойствие и любов!

На футболните фенове  панорамното преминаване покрай стадион „ Ацтека „ ще донесе ярък и незабравим спомен. Вечерта спокойно може да завърши с разходка по площад „ Гарибалди „ ,огласен от песните на мариячите. Археологическите и антропологически находки от мексиканските предколониални цивилизации ще откриете в Антропологическия музей.

Пътуването до Теотикуакан, което е около 50 км ще Ви заведе до останките на най–големия град в предколумбова Америка – голям икономически и културен център. Ще оставим екскурзовода на място да Ви разкаже легендата, като само ще споменем, че ацтеките превръщат Теотикуакан в люлка на голяма част от мексиканската митология. Ще разгледате Булеварда на мъртвите, Двореца на Кетцалпапалотл и Храма Кетцалкоатл, Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната.

Ще имате възможност да опитате местната кухня, смесица от мексиканските  традиции и кулинарното наследство на испанците. Прекрасен завършек на вечерта е вечеря в ресторант "Белини" най – големият въртящ се ресторант в света, който Ви осигурява” панорамно пътешествие" из града за час и 45 минути, без да ставате от местата си. Той е разположен на 45 – ия етаж на небостъргач и се завърта на 360 градуса, давайки ни прекрасна гледка към всички забележителности на града. Трябва да се знае обаче, за задължителния дрескод – рокля за дамите и костюм или панталон с риза с вратовръзка за джентълмените.

С полет от Мексико Сити до Вилаермоса ще се пренесете в Паленке – мистериозно археологическо място от времето на маите, характерно с великолепните си барелефи. От Паленке само 300 км ни разделят от Кампече – град с крепостни стени, служещи някога за защита от пиратски нападения. Местната Катедрала ще Ви впечатли с ефектното си осветление.

След още 300 км сме в Мерида (Белият град), но по пътя ще посетим архиологическата зона Ушмал – това е много сух район и изображенията на Бога на дъжда Чак са буквално навсякъде.

И ето – след още 300 км сме в Канкун. Чакахте с нетърпение да стигнем там, нали? Аз също, да си призная. Задължително ще посетим и археологическата зона на Чичен Ица – най – големият и най – впечатляващ град на маите, известен с Обсерваторията си.


Мексиканската Ривиера Мая - един от най-актуалните курорти.    Източник: Романтик Холидейз, www.romanticholidays.net, Снимка: Кристина Хаджова 

Отпътуването за Ривиера Мая – Канкун  ще ни позволи да се възползваме от удобствата на плажа  и да се насладим на ол инклузива на хотела. Има възможност за полудневна екскурзия до зоната Тулум – морската врата на Империята на маите. Тулум, наричан от маите "Крепостният град" е единствения археологически паметник от времето на маите, построен на брега на Карибско море. Екскурзията се заплаща, но вашият турооператор ще Ви даде точна и ясна информация.

Ако предпочитате екзотична почивка на Мексиканското крайбрежие, български туроператор организира изгодни чартърни полети от Мадрид към двата най-посещавани в момента курорта - Ривиера Мая и Канкун


Сеноте - уникални водни пещери с кристално чисти води.    Източник: Романтик Холидейз, www.romanticholidays.net, Снимка: Кристина Хаджова 

Освен възможност да се запознаете с Чичен Ица, зоната Тулум и други забележителности, по желание може да посетите и поплувате в уникалните водни пещери с кристално чисти води, с повече от 400 стъпки видимост, сталактити и сталагмити.

Опитахме се да Ви опишем една малка част от характерните за Мексико дестинации, които биха направили пребиваването Ви в страната на ацтеките наистина незабравимо. Ще се насладите на архитектура, история, митология, легенди, екзотични храни, фолклорна музика и ще завършите престоя си на плажа в Канкун. Ще се възползвате от ол инклузива на хотела, от прекрасния плаж и жаркото слънце.
Какво мислите всъщност? Не е зле, нали? Готови сте да опитате. Тогава действайте! Приятно изкарване!

 

Автор: Явор Йорданов
Закони Нормативна база Коментари