Круизът по Дунав- пътешествието на мечтите

Десетки хиляди туристи продължават да са влюбени в круизите по река Дунав – прекрасни гледки, първокласно обслужване, различно преживяване, нови хоризонти.
14.07.2014
Светлана Желева, Специален кореспондент от Виена
575
Круиз по Дунава, Дунавски столици, река Дунав, туризъм по Дунава, екскурзии по Дунав
Круизът по Дунав- пътешествието на мечтите
Източник: http://de.wikipedia.org/wiki/Passau#mediaviewer/Datei:Veste_Oberhaus_2.jpg

Десетки хиляди туристи продължават да са влюбени в круизите по река Дунав – прекрасни гледки, първокласно обслужване, различно преживяване, нови хоризонти. По-старото поколение помни  легендарното пътешествие от годините на соца, а младите го предпочитат заради микса на романтика, история и лукс.


Приказката започва от Русе, наричан още малката Виена,
заради многобройните си паметници на културата в различни стилове – необарок, модерн, неокласицизъм и сецесион. Тук туристите, преди да се качат на кораба могат да разгледат Сградата на операта, Римската крепост , Пантеона на възрожденците, къщите- музей на Захари Стоянов, баба Тонка и много още.


Заредени от този предварителен културен тур, веднъж стъпили на палубата и в каютите за малко ще сте и по стъпките на Христо Ботев и легендарният кораб Радецки. И някак неусетно в душата ви започва да звучи патриотичната "Тих бял Дунав", по текст на Иван Вазов. Във Виена пък ви посреща  валса "На хубавия син Дунав" – сред  най- известните класически произведения на Йохан Щраус-син, написано през 1866 г.


Списъкът, с произведения, възпели Дунава е дълъг но ще приключим с една малко позната легенда за създаването на реката.
Тя е германска и започва с това, че  в много далечни времена Слънцето, Луната и звездите, сред които и звездата Дунав, живеели заедно на Небето. За тях всеки ден бил празник. Тайно Луната (der Mond -  на немски в мъжки род) била влюбена в Слънцето, (die Sonne- женски род) , но то не знаело нищо за чувствата на Луната. По същото време Слънцето харесало много  звездата Дунав , оказало се, че чувствата им били взаимни и един ден те решили да се оженят. Научавайки, Луната помръкнала. Разярена, тя завидяла и решила да си отмъсти. Повикала при себе си трима зли духове за съвет. Те й прошепнали лоши слова и си тръгнали. Луната, която била поканена на сватбата, пристигнала  по-рано, видяла  Дунава сам и изпратила към него омагьосаните думи. В този момент Небето се отворило и от него към Земята полетяла звездата Дунав. Тя паднала точно до планината Шварцвалд, Германия, откъдето води началото си. Там най-напред се оформило малко езерце. Тъгувал Дунава за Слънцето и  се обърнал към една фея за съвет как отново да види любимата си.Очарована от кристалните му води, които отразявали лицето й най-добре, тя  го посъветвала да стане мощен поток, който да се разшири на Изток. Потекъл бързо Дунава. За да го спре, Луната взела един скъпоценен камък от короната си и го пуснала на Земята. От него израснала планина, която не могла да спре Дунава по неговия път. Влял се той в морето и във всяка своя капка, той можел да вижда Слънцето. Тъжното било е, че и до ден днешен Дунава си тече долу, а Слънцето си стои самичко горе.


Река Дунав минава през  минава през 10 държави :


  • Германия
  • Австрия
  • Словакия
  • Унгария  
  • Хърватия
  • Сърбия
  • България 
  • Румъния
  • Молдова 
  • Украйна


Дължината й е близо 3 хил. км. 


А маршрутът на луксозното пътуване е Русе – Никопол - Видин, Железни врата - Вуковар, Дюрнщайн, Мелк- Пасау- Виена, а страните, които ще обиколите са България - Сърбия – Хърватска- Унгария - Словакия - Германия - Австрия.


Круизният кораб хвърля котва  в Нови Сад, наричан от край време Сръбската Атина и Порта между Изтока и Запада. След автобусната панорамна обиколка идва пешеходния тур в  Стария град. Притегателните места са  католическата катедрала, православния храм, къщата на съпругата на Алберт Айщайн. Вниманието на пасажерите е грабнато и от  крепостта Петроварадин,и звестна още като Гибралтар на р.Дунав. Предвидено е и посешение на Крушедолския манастир от 16-и век, известен с уникалните си стенописи.


Следващият пристан е Будапеща. И денем, и нощем унгарската столица е неотразима. Приказни гледки се откриват към стария град Пеща. Пешеходната обиколка включва от  замъка Буда, сградата на унгарския парламент, Рибарския бастион, Музея за изящни изкуства, базиликата Св. Стефан, синагогата, цитаделата до островът Маргарет, разположен по средата на Дунав, близо до центъра на града. Опитайте унгарската ракия палинка и я сравнете с нашенската.


Братислава много гостоприемно ще отвори Михаиловата порта, която е от 14 в. Панорамна обиколка, а след него пешеходен маршрут  в Стария град. Посетете катедралата Св. Мартин, в която са коронясани 11 хабсбургски крале и 8 кралици, и особено замъкът Братиславски храд. Купете си медовина и отнесете в сърцето си от  топлината на словашката столица.


Пасау, наричан още Баварска Венеция е Град на три реки, заради сливането на реките Дунав, Ин и Илц. Още от Ранното Средновековие е признат за един от 7-те най-красиви градове. Старият град датира от 1217 г. и много от забележителностите му са запазени. В катедралата Св.Стефан може да се чуе литургия от най-големия орган в Европа с 17 774 тръби. Особено пищен е замъкът, известен като Крепостта на лордовете. Специална мерителна лента  е съхранила спомените за на-тежките наводнения на града през вековете.На изпроводяк опитайте от вкусните баварски специалитети, местна бира и чуйте  духовата музика в града. Ако има време, отбийте се по бутиците и МОЛ  на Пасау. 


Виена не случайно за поредна година е избирана за най-добрият град за живеене. Корабът акостира по Дунавския канал, на метри от централната метростанция Шведенплац. Специални двуетажни бусове показват на туристите забележителностите на австрийската столица – обиколка из Ринга, който празнува 150 годишния си юбилей- Националната опера, Парламентът, Кметството, обсерваторията Урания, дворците по Ринга - Пале Денкел фон Донерсмарк, дворецът на Кобургите, сега луксозен хотел, катедралата Св.Стефан. Не можете за кратко да разгледате цяла Виена. Вечерта задължително отидете на концерт, за да бъде щастието пълно - музикалният афиш се пука по шевовете от предложения.

+26
Автор: Светлана Желева, Специален кореспондент от Виена
Закони Нормативна база Коментари