Магията на Златна Прага

Тонове култура, развлечения, чистота и добри цени привличат като магнит туристите
14.12.2015
Константин ДИМОВ
572
туризъм, Прага, Златна Прага
Златна Прага нощем
Източник: Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев

Зърнете ли веднъж Прага, сърцето ви остава тук. Златна Прага е едновременно и достолепна, и витална. А в края на пътешествието разбирате защо градът е сред 6-те ( според друга класация 4-и ) най-посещавани в Европа.


Гвардейци на караул пред Президентския дворец, Фотограф: Димитър Шиклев

Казват, че първото впечатление за един град идва от гарата. И е вярно. Ако пристигнете в Златна Прага с влак, веднага ще усетите, че комуникацията на Централна жп гара е улеснена максимално. Отвън  е разкошната стара конструкция на гаровия комплекс от времето на Хабсбургите, а вътре по-скоро бихте казали, че наподобява мол.  И докато търсите първи ориентири, попадате направо в един информационен център, снабден с карти на града и на цяла Чехия, препълнен с акценти за културния и нощния живот на столицата.


Разходка из града с фрапантна лимузина. Фотограф: Димитър Шиклев

Въоръжени с карта вече не можете да се загубите . Освен това прекрасният град е устроен така, че по движението на групите с туристи можете да се ориентирате къде са Стария град и забележителностите.

 
Фотограф: Димитър Шиклев

Градът, подобно на Виена, може  да бъде разгледан поне по 7 различни начина: с параходче по живописната р. Вълтава, което ви показва определено една по-различна гледна точка,  пешком – по старите павета, където сетивата се уморяват от изискания вкус на редуващи се магазинчета, ресторанти, дюкяни, гостилници, катедрали.

Можете да я обиколите и с файтон, като в доброто старо време. Или пък с ретро лимузина със свален гюрук. Или с 10-12 местно микробусче, с гид, криволичейски надолу-нагоре цели 2 часа. Цената за възрастен е 390 крони ( 15 евро), а за студент- 290 ( 10 евро). Защо не и с колело? Усещането за приключение разпалва кръвта и вдига адреналина.


Фотограф: Димитър Шиклев

Но най-модерно е да се придвижваш със сегуей. Защото всеки може да кара сегуей. Предлагането е голямо - можете да го наемете самостоятелно, или да си спретнете преживяване с гид и още компания. Скъпо е, но си струва. За 1 час организирано е 35 евро, а за 2 - 46 евро на човек. 

Фотограф: Димитър Шиклев

Уличното изкуство е отличително за Прага. Казват, че Староместският площад е душата и сърцето на Прага. Тук и в малките улички наоколо не просто различни артисти се опитват да привлекат вниманието ви. Правят го стилно и магнетично. И разбираш несподелената мъка на уличния артист. И затова остава утехата  – да покаже, че е много добър , да сподели изкуството си на големия площад. Може да се види всичко – от сапунени балони, по които си умират малки и големи, мимове до музикални мелодии  върху чаши.

   
Фотограф: Димитър Шиклев

Не може да си в  Прага и да не видиш перлата й – дворцовият комплекс Храдчани,  Карловият мост с неговите статуи ( тук българският адрес са светите братя Кирил и Методий), катедралите „Св.Вит”, „Св. Бородица пред Тин”,  Пражка брана ( Брашнена кула), Народния театър, Операта, Парламентът, Танцуващата къща, кръчмата на Швейк ( „У калиха),  родната къща на Кафка...  А от високите кули и катедрали градът се вижда като на длан.


Часовниковата кула. Фотограф: Димитър Шиклев


И докато се любуваш на прекрасните гледки се замисляш как преди 150 г. колко чешки сърца са били истински предани на България - Константин Иречек (с неговата „История на българите”), братята Иржи и Богдан Прошек (пивоварната в София, само една от инвестициите им у нас), художникът Иван Мърквичка и много други.

Злата уличка. Фотограф: Димитър Шиклев

Редом до шедьоврите на Роден, Пикасо, Тициан, Тинторето и много други майстори,  в картинната галерия на двореца "Щернберг”  една  друга, малка, но претенциозна изложба в двореца Кински също заслужава да се види. Тя показва изчезналата близо 400 г. картина „Леда и лебедът” на придворния художник по времето на крал Рудолф ІІ – Йозеф Хайнц(1564-1609). В плен на този сюжет е бил и Микеланджело, но оригиналът на неговата картина не е оцелял през вековете, останали са само мнобройни репродукции, вдъхновени от картината на големия майстор на четката.

Фотограф: Димитър Шиклев


Намерете време и за музея на восъчните фигури „Гревин”, където ви очаква компанията на Карл ІV, Ян Хус, Алфонс Муха, Кафка, легендите на чешкия спорт, Айнщайн, Мерилин Монро  и много още.

Това, което прави особено добро впечатление е чистота на Прага. Не просто чисто, а много чисто.


Фотограф: Димитър Шиклев


Единственото разочарование от града идва … от чейнчбюрата. Курсът за 1 евро варира от 15 до 26 крони, като сарафите всячески се опитват да те заблудят . Трябва да преговаряте доста неостъпчиво, особено ако сменяте по-голяма сума пари.


Фотограф: Димитър Шиклев


Българска реч може да се чуе по-рядко, отколкото на други места в Централна Европа - но със сигурност на пазарчето за  сувенири в стария еврейски квартал, точно до Синагогата.


Фотограф: Димитър Шиклев


Не можете за един уикенд да видите всичко. Бъдете реалисти, направете си програмата така, че никое от сетивата ви да не бъде ощетено или да е пренатоварено. Например гастрономическото: гулаш, пражка шунка, прочутото пиво (Пилзен, Гамбирос, Козел, Старопрамен), вурстчета (пражки, старопражки, агнешки), свинско печено на шиш,( с кисело зеле и кнедли) и разбира се, греяно вино и медовина за през студеното време.

„И аз бях там, медовина пих…” 
 

Автор: Константин ДИМОВ

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари