Ползите от подово отопление в банята

Банята може да се отоплява чрез разнообразни уреди и системи, но нито една от тях не би могла да постигне комфорта, който предоставя подовото отопление.
15.10.2017
Румяна Бонева
3266
отопление, подово отопление, отопление на баня, водно отопление под, изсушаване на банята
Ползите от подово отопление в банята
Източник: www.alphansamdan.com

Изборът на подходящо отопление за банята е важна инвестиция за всеки дом. Освен, че трябва да осигурява оптимален топлинен комфорт, важно е то да съдейства и за бързото изсушаване на банята след употреба. Тази част от жилището може да се отоплява чрез разнообразни уреди и системи, но нито една от тях не би могла да постигне комфорта, който предоставя подовото отопление. 

В последно време подовото отопление се превръща във все по-предпочитан способ за бани и мокри помещения, поради едно от основните му преимущества - постига и поддържа равномерно разпределение на топлината по височина на помещението. Още едно негово предимство е способността да изсушава мокрия под в пъти по-бързо от какъвто и да е друг вид отопление. В подобна инвестиция обикновено се влагат повече средства, които обаче със сигурност се изплащат във времето, имайки предвид дългия живот на системата и спестените разходи за отопление през зимните месеци.

Видове подово отопление за баня
Съществуват два вида подово отопление – водно и електрическо. Целесъобразно би било преди да се пристъпи към монтаж, да се вземат предвид квадратурата на помещението, броят на външните стени и честотата на използване на банята. Подовото отопление е подходящ вариант за бани, които се използват постоянно, без значение по кое време от денонощието. Такъв вид системи се характеризират с голяма инертност, т.е. бавно затопляне и бавно изстиване и поради това е препоръчително да се залагат в често използваеми помещения.


Водно подово отопление     Източник: www.aquamarbg.eu

Водното подово отполение представлява част от цялостната отоплителна система на дома. Макар и по-скъп като първоначална инвестиция, този вид подово отопление ще доведе до значителни икономии в дългосрочен план. При него, нагревателният елемент представляват тръби, положени в зигзагообразна или спираловидна форма, през които циркулира гореща вода с температура 45˚С - 65˚С. В системите за водно подово отопление се съдържа и набор от колектори и стойки, необходими за включване на тръбите.


Процесът по изграждане се изпълнява в следната последователност:
- Полагане на изолационни плоскости
- Монтиране на тръбите
- Полагане на замазка
- Поставяне на завършваща подова настилка

Горещата вода, която захранва подовото отопление може да се снабдява директно от централната отоплителна система или термопомпа, камина с водна риза, соларни панели.


Електрическо подово отопление с инфрачервено фолио     Източник: www.alo.bg

Електрическото подово отопление работи с помощта на нагревателни кабели или фолио, които се вграждат в самия под. Предвид разнообразните размери на банята, загряващите кабели могат да бъдат с различна повърхност и гъстота. Монтажът може да се извърши директно върху бетонна основа, но повечето специалисти съветват да се положи изолираща повърхност под и над загряващите компоненти, особено ако е предвидено завършващата подова настилка да е ламинат или корк. Задължително се инсталира жичен подов датчик за регулиране на температурата в помещението.

Защо да заложим на подово отполение? 
Подовото отопление е възможно най-ефективния и безопасен метод, употребяван за бани и мокри помещения. Характерно при него е, че целият под се трансформира в отоплително тяло, което изцяло елиминира необходимостта от интегриране на други отоплителни уреди в банята. По този начин се печели допълнително хоризонтално и вертикално пространство за организация на санитарните съоръжения. Топлината се разпределя равномерно в посока отдолу нагоре, което спомага за избягване на преохлаждането. Системите за подово отопление може да намалят с до 40% разходите за топлинна енергия и са изцяло безопасни – липсват незащитени горещи повърхности.


Подово отопление в банята - несравним комфорт     Източник: www.bs-keramik.ch

Друго предимство е липсата на въздушен поток, генериран от разликата между отоплителните тела и въздуха в помещенията. Бързо съхнещият под и ниската циркулация на въздуха спомагат за минимално задържане на прах по повърхността на подовата настилка и възпрепятстват влагата по ъглите и външните стени. В сравнение с климатици и други отоплителни уреди, подовото отопление е абсолютно безшумно и ергономично – не заема от обитаемата площ и не изисква никаква поддръжка.

Независимо от вида, подовото отопление функционира най-ефективно, когато се положи под повърхност с висок коефициент на топлопроводимост, като например керамични плочки, мрамор, бетон.
При всички случаи е удачно да се консултираме със специалист, който ще ни ориентира в избора на подходящото подово отопление според нуждите. 

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари