Цветята на балкона през февруари

Не само в двора, но и на терасата през февруари любителите на цветята имат много работа.
11.02.2019
Светлана Желева
4022
озеленяване, цветя на балкона, цветя през февруари

Не само в двора, но и на терасата през февруари любителите на цветята имат много работа. Какво точно да направим за различните цветя ни съветват експертите на Mein Schoener Garten. Преди всичко обаче трябва правилно да прецените колко сенчесто или слънчево е мястото, където ще отглеждате саксиите и да се запознаете по-подробно с някои от цветята, особено ако са по-екзотични.

Диасция (Diascia)
Ако я изберете, сте уцелили направо в десятката. Тя е сред любимите цветя за отглеждане, заради това, че остава дълго време цъфнала. Цветето достига до 40 см. височина и е подходящо както да бъде сложено във висящи саксии, така и на пода. Заради по-големите си размери, тя може да вирее добре и в по-дълбоки саксии. Едногодишният сорт „Розова кралица” (‘Pink Queen’) цъфти от юни до октомври в розови цветове се засява точно през февруари или март.


Диасцията остава дълго време цъфнала.    Източник: www.gradina.icu

Глориоза
Февруари е време да посадите и глориозата (Gloriosa Rothschildiana). Тя се счита за малко необичайно растение, тъй като е увивно по стените на балкона. Продълговатите коренища на това луковично растение се слагат да покарат в съд с пръст. Саксията трябва да е поставена на топло място, при температура около 22 С. Поддържайте почвата равномерно влажна (както долу, към корена, така и нагоре, към повърхността). Ако саксията е в стая, където въздухът от парното е сух, то напръсквайте на всеки 1-2 дни цялото растение с капчици вода. От всяко коренище се развива по едно стъбълце. Това екзотично растение достига височина до един метър и има нужда от приспособления за катерене, иначе обедното слънце няма да го огрява. Коренищата не трябва да се съхраняват на твърде студено място, най-добре при 10-15 С. Растението цъфти в края на лятото.

Кокичета в сандъче
С тези нежни лукови растения бързо, евтино и ефектно може да се украси цялата тераса.  Вземете няколко туфи отвън, но без да си нарушите конструкцията на лехата, поставете ги в съдове и покрийте ръба с мъх. Преди цветята да се преместят на топло, сандъчето се поставя няколко дни защитени на остъклената тераса. След като прецъфтят кокичетата се връщат в лехата, където там се размножават чрез луковици и семена.

Тунбергия
Тя има нужда от време за аклиматизация на топлия перваз или в парник. За тази цел семената от края на февруари до началото на април се посяват при температура от 18 до 22 С в саксии, а почвата се държи равномерно влажна. Те ще покълнят за 10-15 дни. Малко след покълването се забива една тънка дървена пръчица до стъбълцата, за да може виещата се до 2 метра височина „африканка” да намери своята опора. Ако сте поставили повече семенца в една саксия трябва 4 седмици по-късно да разделите младите цветя едно от друго.  От средата на май, когато вече няма опасност от студ и скреж, тунбергията вече може да бъде изкарана навън. За да се развива добре, тя има нужда от слънчево, топло място, равномерно влажна почва, както и от течни торове.


Топчестата иглика е многогодишно тревисто растение и краси дома с години.    Източник: www.bilkabg.com

Топчеста иглика
Топчестата иглика (Primula florindae) се продава именно с етикета, че е балконско цвете. Но това по-скоро подвежда потребителите, че става въпрос едва ли не за едногодишно растение. Това всъщност не е вярно. Топчестата иглика е многогодишно тревисто растение и украсява саксии и сандъчета в продължение на години, ако се грижите правилно за него. Тя може да се засее и в лехите. Тогава топчестата иглика с нейния цъфтеж, който продължава около 2 месеца е истински хит. Както в лехичката, така и в саксията почвата трябва да бъде леко навлажнена, и богата на хранителни вещества. Тя цъфти през пролетта, и не е необходимо да я поливате изобилно, затова е добре да има дренаж от дребен чакъл в саксията.

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари