Басейни от полистоун

Представляват цяла самоносеща конструкция от високоустойчив материал, наречен полистоун - специално разработен за басейни.
15.06.2006
инж. Илиана Забаданова
901
басейн, бетон, терен, полистоун, вграждане
Източник: KOBO

В Европейските страни тези басейни започват да се изграждат преди около 15 години с цел да се посрещнат изискванията и нуждите на клиентите за по-бърз и лесен монтаж.

Дългият живот, 100% водонепропускливост, гарантираните здравословни и хигиенни качества, както и възможността за изграждане на различни по форма, сложност и размери басейни, успя успешно в последните 10 години да наложи тази технология по света. Представляват цяла самоносеща конструкция от високоустойчив материал, наречен полистоун - специално разработен за басейни. За разлика от модулните басейни, които ползват фолио за водоизолация, те имат конструкция, която служи едновременно като опорна и като хидроизолираща. С други думи - те са и корпусът, и покритието му. Технологията позволява да се съобразите с архитектурните особености на вашата къща и градина.
 
Изграждат се басейни с различна форма и размери. От желанието на клиента зависи как да бъде изпълнен борда на басейна - с външен преливник или със преливници на стените (скимери). От материала могат да се изработят различни видове стълби -  вътрешни, външни, прави, заоблени, амфитеатрални и др.

Практически няма готови форми!
Може да бъде реализирана всяка ваша идея!

Оформеното корито е оребрено и подсилено от външната страна. Това може да се направи в подходящи заводски условия или на обекта в зависимост от размера. Здравината на този материал, неговата устойчивост към сезонното изменение на температурата, начина на изграждане на коритото на басейна, гарантират неговия дълъг живот. Тази технология позволява значително да се съкрати обемът и времето на строителните работи (зреене на бетона, подготовка на повърхностите и монтаж на облицовки). В този случай полистоунът изпълнява функцията на UV стабилизиран облицовъчен, хидроизолационен, топлоизолационен и конструкционен материал едновременно.
 
Материалът е съвсем гладък, но не се пързаля, което не позволява на микроводораслите да се задържат по стените на басейна. Това му свойство го прави и по-малко податлив на замърсявания от плажни масла и нечистотии, които се отлагат по водолинията.

Плочите и рулоните от полистоун са с дебелина на стените от 5 до 8 mm, като максималната ширина е 1,6 м, което позволява да се правят басейни с дълбочина до 1,6 м.  Важна подробност е, че басейнът трябва да се изгражда върху равна основа. По таза причина обикновено конструкцията се прави на място, където има подходящи условия, и след това се транспортира до обекта.
Технологическа последователност
Преди да започне работата по басейна, е необходимо да се огледа теренът, за да се определи точно неговото местоположение, мястото за филтрационните съоръжения, прокарването на тръбите и начинът за превозване и полагане. При невъзможност за транспортиране басейнът се изгражда на място. Строителната подготовка за вграждане се състои от правене на изкоп, чиято дълбочина зависи от дълбочината на басейна. За основа се излива бетонна армирана плоча. След определения срок за узряване на бетона върху нея се полага екструдиран полистирен за намаляване на топлинните загуби на водата. В така подготвения изкоп се спуска  готовият басейн, на който вече са монтирани всички видове дюзи, скимери, сифони, подводни осветления, уреди за насрещно течение. Изгражда се шахта, в която се поставят пречиствателните съоръжения. След това се свързват тръбопроводите между филтрацията, дюзите и скимерите. Извършва се засипване със земновлажен бетон, което се извършва на няколко етапа, но цялата процедура от старта на изкопните работи до първото гмуркане отнема средно около две седмици. Следва оформяне на терена около басейна.

Закони Нормативна база Коментари