Трикове за премахване на стари тапети

Тапетите могат да превърнат обикновените стени в цветни произведения на изкуството, но много хора ги избягват, защото си мислят, че отстраняването им е много трудна задача.
14.05.2014
инж. Полина Петкова
24066
къща, интериор, тапети, дом, стени
Надраскване на повърхността на тапета
Източник: http://donnahuebsch.wordpress.com/

Тапетите могат да превърнат обикновените стени в цветни произведения на изкуството, но много хора ги избягват, защото си мислят, че отстраняването им е много трудна задача.
Залепването на тапети не изглежда толкова непосилна задача, защото това е нещо ново и вълнуващо, но ситуацията се променя, когато дойде време за премахването им – това е едно много скучно занимание. Не винаги можем безпроблемно да отстраним старите тапети, дори и тези които сме купили за лесно сваляеми. 


Не пренебрегвайте този вид покритие на стените, само защото премахването му може да се окаже трудна работа. Съществуват похвати, които улесняват свалянето на тапети и то става много лесно. След като веднъж ги опитате, повече няма да се колебаете дали да ги изберете като покритие за стените на вашия дом, офис или ателие. Тези методи ще ви помогнат за тяхното премахване с влагането на минимални усилия.

 
Запазване на мебелите и пода при сваляне на тапетите,    http://www.mypaperhanger.com/         
Напояване на тапетите посредством гъба и разтвор, http://jewelsathome.com/


Преди да използвате каквито и да било отстранители на тапети, свалете колкото можете с ръка. Най-горният слой на тапета обикновено се премахва лесно, но понякога листа се разделя. Долният слой, който е залепен към стената може да бъде много упорит. Ако стената не е боядисвана преди залепването на тапетите, тяхното премахване вероятно ще бъде много по-лесно.


Подготовка.
Преди да започнете с отстраняването на тапетите свалете всички предмети закачени на стените, преместете мебелите в средата на стаята или в съседно помещение и задължително покрийте пода с найлон, или с каквото разполагате, покрай стените и върху мебелировката. 


Много хора използват макетен нож или друг режещ инструмент преди да премахнат старите тапети. С тяхна помощ се наранява повърхността на тапета и след като го намокрим, изкуствено създадените дупки позволяват той да абсорбира по-добре водата. След като тапета е добре напоен, той се сваля сравнително лесно, но има голяма вероятност да се нарани стената под него. По-добре е да експериментирате на малък участък и ако след свалянето на тапета всичко е наред, тогава да приложите този метод върху цялата стена. 

Инструмент за задиране на тапетите, http://merbismeadows.wordpress.com/


Търговски продукти за премахване на тапети.
Има изделия на пазара, които могат да улеснят този трудоемък процес. Те могат да бъдат много полезни, но ако площта за сваляне е голяма, има вероятност това да се окаже скъпа инвестиция. Преди да прибегнете до купуването на специални продукти, опитайте следните домашно приготвени смеси. В повечето случай те са толкова добри колкото тези които се предлагат в търговската мрежа. Също така домашно приготвените смеси са по-щадящи за кожата. Препоръчително е да започнете с домашно приготвени разтвори за премахване на тапети преди да прибегнете към закупуването на специализирани такива. С учудване ще разберете, че продуктите които ще изброим по-долу вършат чудесна работа.


Топла вода и омекотител. 
Първоначално пробвайте с 1/3 омекотител и 2/3 топла вода. Ако не забележите по-добър резултат можете да добавите още 1/3 омекотител. Ако и това решение не работи, продължете да опитвате. Тапетите трябва да накисват около 10 минути. След като тапетите и лепилото омекнат, със шпакла или други инструмент се опитайте да свалите колкото се може по голяма част, без да се скъсат. Този метод е лесен за прилагане и стаята ще ухае приятно на свежест и чистота.

Използване на шпакла за сваляне на мокрите тапети, http://relativelyunique.blogspot.com/


Топла вода и препарат за съдове.
Препаратите за миене на съдове които съдържат обезмаслител много улесняват свалянето на тапетите. Когато стените не са боядисвани този метод е много ефикасен.


Добавят се 30мл. препарат за съдове към 500мл. топла вода, ползвайки пулверизатор, гъба или валяк, напръскайте тапета с гореща вода. Изчакайте 10 минути и проверете дали водата се е абсорбирала и тапета е омекнал. Отстраняването на тапета става отново със шпакла или друг инструмент.

Свалете колкото можете тапети с ръка, http://homebuilding.thefuntimesguide.com/ 


Топла вода и винен оцет.
Използването на виненият оцет се препоръчва при премахването на стари тапети. Киселината в оцета естествено омекотява хартията и лепилото се разтваря. Преди да прибегнете към този метод опитайте някой от другите описани практики, тъй като винения оцет има много силна миризма, но все пак е работещ вариант при трудни за сваляне тапети. 


Отново пробвайте първо с 1/3 оцет и 2/3 топла вода. По принцип формулата е 50% оцет/50% топла вода, но все пак първо опитайте с по-малко оцет, за да не мирише в стаята прекалено дълго. Трябва след като напоите тапета да изчакате малко по-дълго 10-20мин.


Независимо дали ще ги пръскате или ще ги напоявате с валяк за боядисване, не напоявайте по-голяма площ, отколкото можете да свалите за следващите 15мин. Напоявайте от горе на долу и сваляйте ролка по ролка.


Независимо, че вашата стая временно ще мирише на винарна, ще бъде напълно готова за преобразяване. 

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари