Внесете ред в хаоса, спечелете пространство

Гардеробни системи от Negova Style.
15.03.2007
Весела Маркова
863
интериор, мебели, гардероб, гардеробни системи
Внесете ред в хаоса, спечелете пространство
Източник: В материала са използвани примерни илюстрации copyright: www.gruppofeg.it www.sharps.co.uk

Планирането на малко жилищно пространство изисква по-задълбочено мислене. Когато всеки един сантиметър трябва да бъде усвоен оптимално, на помощ идват рационалните идеи и механизми. Важно е да се предвидят и най-малките подробности предварително, тъй като ограниченото пространство не търпи компромиси. Дори незначителните ъгълчета и чупки не бива да бъдат пренебрегвани. Необходимо е да сте напълно наясно с това какви са вашите нужди и след това да се спрете върху най-рационалното решение за поместването на всичките ви необходими вещи и принадлежности. Гардеробните системи са един от най удачните варианти за печелене на пространство, внасяне на ред и пригледност в изискана ”опаковка".
В материала са използвани примерни илюстрации
copyright: www.gruppofeg.it www.sharps.co.uk


Практиката показва, че за гардероба почти не остава време да бъде добре планиран в новото ни жилище. Вниманието ни в повечето случаи е заето с обмислянето на кухня, баня, спалня и накрая, почти в последния момент, а понякога едва по време на експлоатацията, осъзнаваме, че не сме предвидили достатъчно площ, така необходима за съхраняване на принадлежностите. За щастие никога не е късно да преконфигурираме съществуващия гардероб, дори не се изисква да премахваме стени или да премествате врати. Оптимизирането на полезното пространство в съществуващия гардероб също може да се окаже изключително ефикасно. За целта трябва да се следват някои правила, като водещото правило е рафтовете, окачалките и чекмеджетата да се преразпределят по начин, който да позволява всяка една вещ или дреха да бъдат видими и с лесен достъп. Друго основно правило е да се спазват определените отстояния помежду рафтове и разпределения. Почти винаги спестяването на сантиметри от междинните разстояния води до неудобство при ползването на гардеробите.   

Планирайки новия си гардероб, имайте предвид и предвиждане на място за съхраняване на дрехите, които ползвате рядко. Те е препоръчително да бъдат предпазени от прах  чрез опаковане.
Основната причина, за да не считаме стария си гардероб за достатъчно функционален, е много проста. Разпределенията в добре познатите ни ”стандартни" двукрилни, трикрилни или четирикрилни гардероби са направени на база универсална схема. Не са взети под внимание ”дребните" подробности, като например, че някои дрехи се съхраняват най-добре сгънати, други на окачалки с различни размери, за трети са необходими много на брой малки по обем разпределения и т.н. С други думи независимо от достатъчния обем в гардероба се оказва трудно да бъде поддържана прегледност, а много често определени неща са трудни за намиране. И съвсем не е изключено в края на сезона, преподреждайки гардероба си, да откриете дреха, за която съвсем сте забравили и поради това не сте я ползвали.

Съвременните гардеробни системи създават необходимия комфорт и са изключително адаптивни, благодарение на използваната колонна система за изграждане на конфигурацията на разпределенията. Тази система на практика позволява неограничено пригаждане на вътрешните пространства в гардероба спрямо конкретните нужди на клиента. Естетичният завършек на гардеробната система се постига от плъзгащите се врати.

 Най-важните елементи за системите от плъзгащи се врати са профилите, водачите и задвижващите ролки. Всичките те са подложени на триене от постоянно повтарящото се движение, което от своя страна трябва да бъде леко и плавно. Качеството на вложените материали определя и устойчивостта на цялата система, както и безпроблемната експлоатация и добрия външен вид на гардероба. Материалите, които се използват за панелите на плъзгащите се врати на гардеробите, са олектотени и по този начин задвижващите елементи не се натоварват излишно, а оттам се гарантира и тяхната дълговечност като същевременно се постига изключително леко задвижване. Системата разполага и с друго предимство. Задвижващите ролки могат само с помощта на отвертка, лесно и прецизно, да бъдат нагласявани спрямо кривините на пода.

Формите и цветовите варианти за профилите са разнообразни и са създадени, за да прилягат на всякакъв вид интериорни решения. Наподобяващата дърво профилна рамка перфектно допълва гардероба в класически стил. Възможностите за разнообразие във вратите също са многообразни. Различните профили са предвидени за различни, изграждащи вратите материали, като например ратан, комбинации от няколко различни материала с еднаква дебелина, стъклени панели с огледални, матови покрития от т.нар. лакобел в актуални нюанси. Всичките тези варианти са възможни благодарение на  свързваща релса в системата на стоманени профили. Системата позволява и комбинирането на материали с различна дебелина в една врата. За целта се използва специална запълваща лента, полагана върху панела още при фабричната заготовка. Панелите на плъзгащите се врати са допълнително прилепени към профилната рамка посредством самозалепващи се буферни и уплътнителни ленти. Тяхната роля е да омекотяват движението и натоварването върху страничните стени на гардероба, както и да уплътняват и предпазват вътрешността от прах, покривайки всякакви възможни празнини. Алуминиевите профилни системи са леки, деликатни и елегантни, те притежават ценно предимство - ролковата задвижваща система е скрита в релсата. Това предоставя чудесна възможност за използване на прозрачни и полупрозрачни панели, създаването на разнообразни, луксозни гардеробни врати, плъзгащи се преградни стени и т.н.      

Когато пространството е твърде ограничено дори за използването на плъзгащи се врати, най-удачно е използването на въртящи се около ос врати или ползването на накланящи механизми, перфектни за тавански помещения, подстълбищно пространство и т. н. Тези системи могат да бъдат успешно комбинирани и с плъзгащи врати.

НЕГОВА СТИЛ е търговска марка на НЕГОВА ЕООД за проектиране, производство и търговия на мебели. Фирмата предлага дизайн и производство на корпусни мебели. Цялостно обзавеждане за дома, офиса и хотела по индивидуален проект. Кухни, спални, дневни, антрета, детско-юношески стаи, гардероби, гардеробни стаи, килери и сервизни помещения.

Проектиране и производство на гардероби с плъзгащи се врати, вградени гардероби, затваряне и изграждане на ниши, гардероби с огледални плъзгащи се врати. Търговия с мебелен обков на HAFELE системи за плъзгащи се врати на KOMANDOR. Само качество, стил и специално подбрани елементи ще повишат стойността на вашия дом. Ние използваме устойчиви срещу вдлъбване кантове за рафтове, както и най-висококачествени материали, които са устойчиви срещу изкривяване и деформиране.
 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари