Новости при щорите

Освен слънцезащитната им функция, те имат и естетическа, като създават усещане за комфорт.
08.07.2019
Лилия Лозанова
2780
щори, вътрешни щори, електрически щори
Източник: www.somfy.bg

Щорите са елемент от дизайна на всяко жилище и са неотменима част от представата ни за домашен уют. Освен слънцезащитната им функция, те имат и естетическа, като създават усещане за комфорт. Точно в тази насока са разработките, които са насочени към една цел - създаване на удобство на потребителите.

Екранните материи

Естествено, едно от модерните направления при тези продукти е изработването им от енергоефективни материали. Използват се термоизолиращи материи, които пропускат светлината, но задържат топлината отвън. Това са така наречените screen (екранни) материи, които са актуални както за жилищните, така и за бизнес помещенията.


Източник: www.blinds-spot.co.za

Те се предлагат във всевъзможни варианти, в зависимост от изискванията на клиента - прозрачни, полупрозрачни, плътни и напълно затъмняващи. Научни изследвания доказват, че иновативния текстил може да ограничи навлизането на 80% от топлината през лятото, като това спестява разходи за еленергия.

Освен използването на мултифункционални материи, през последните години производителите влагат фантазия и в дизайна на самите щори. Сравнително нов продукт на българския пазар са плисе щорите. Изработват се от текстил, който е с нагъната форма,като създават усещане за уют. Подходящи са и за прозорци с неправилна форма, като заемат минимална площ от стъклото.  Другите им предимства са изискан дизайн, удобно управление и лесен монтаж.

Автоматизирани  системи при щорите
Това иновативно направление предвижда вътрешните щори да са част от автоматизацията на дома. Всички щори се управляват с натискане на един бутон на дистанционното и няма нужда да се обикаля цялата къща.


Вертикални щори     Източник: www.standartroll.com

При вертикалните щори двигателя е скрит зад релсата. Предлагат се два варианта на захранване – с електричество от 220V или с батерии.
Два са и моделите на задвижване - само завъртане на ламелите или пълно задвижване - завъртане на ламелите и събиране в желаната посока.

При руло щорите и римските щори моторът е разположен в оста на щората. Захранването е с ток, но като цяло се постига безшумно и прецизно позициониране.

При дървените щори моторът е разположен в основата на щората и захранването също е само с еленергия.


Източник: www.creationbaumann.com

Електрическите щори са практични и функционални и са неотменима част от модерния дом. Управлението им се извършва от разстояние с натискането на съответен бутон от дистанционното устройство. Те предлагат изключително улеснение за собствениците, на които не се налага да обикалят всички стаи, ако искат да спуснат или вдигнат щорите, или да ги позиционират на определена височина.
Иновативна тенденция при електрическите щори е, че се предлагат модели с датчиците за вятър, слънце или дъжд. Тези устройства притежават изключителна чувствителност и веднага засичат въпросните климатични явления. Допълнителна екстра са таймерите, които също се управляват от разстояние. Те могат да бъдат програмирани в определен част да задвижат определена група щори.
Интересните допълнения създават не само удобство, но са свързани и с осигуряване на ефективна слънцезащита, както в отделните сезони, така и в рамките на денонощието.

Един от последните хитове са щорите, които могат да се управляват от смартфон.
Регулирането им се осъществява чрез свързване с Google Home, Amazon Echo и Nest. Предлагат се и във вариант, който се зарежда от слънчева светлина. Системата на соларните външни щори зарежда батериите на дома или отвежда произведената енергия направо в електроснабдителната мрежа.
Изчислено е, че ако жилището е с южно изложение,  може да получи до 10 часа директна слънчева светлина на ден. Панел с площ 1 квадратен метър може да генерира 1,5 киловатчаса на ден или 500 киловатчаса на година. Данните сочат, че автоматичната система за затъмняване на стаите намалява консумацията на електричество за климатизация с 40% и подсигурява завъртането на панелите в правилната посока.


Източник: www.unikneeds.com

Иновациите в областта на щорите спомагат както за осигуряване на енергийната ефективност, така са и важен декоративен елемент в екстериора. Те са „крачка” към автоматизацията и създаване на „умен” дом, който осигурява максимален комфорт.

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари