Любовта към живота

С какво се измерва щастието – въпрос с толкова отговори, колкото са и разбиранията за щастие.
15.12.2008
Весела МАРКОВА; Анастасия ТАСКОВА
905
дървени къщи, кедрови къщи, фотоволтаични, панели
Източник: Lindal Cedar Homes

С какво се измерва щастието – въпрос с толкова отговори, колкото са и разбиранията за щастие. Когато заслужаваме, животът сам ни поднася щастието, под различна форма и доста често твърде неочаквано. Важното е да сме истински щастливи, когато това се случи…

Семейството на Франк и Шарън Марчианте, в чието красиво имение гостуваме, е идеалният пример за безмерно щастие. На фона на снежните хълмове и заскрежената пустош постигнатата идилия е радост за окото. Франк Марчианте, бивш кинооператор, днес се е отдал на страстта си – конете. В имението освен трите кончета собствениците се радват на любовта на своето куче.

Белият пухкав сняг забавлява всички, а разчистването му е едно от любимите занимания на семейството. Прелестният им кедров дом от Lindal Cedar Homes, се намира в Норууд щата Колорадо, в близост до прочутият зимен ски курорт Телурид.Бял сняг, панорама от времето на треската за злато, многобройни луксозни хотели, Телурид е от най-известните градове в Колорадо, в който оживлението никога не секва, а околността му е сред най-живописните. Разположен на запад от планините Сан Хуан, на брега на река Сан Мигел, Телурид е бивш миньорски град за добив на сребро.

Невъобразимо красивата снежна приказка привлича туристи от цял свят, особено по време на коледната ваканция, прочути звездни двойки като Том Круз и Кейти Холмс прекарват зимата в разкошните си имения. Норууд е малко градче с около 195 домакинства, но имението на Франк и Шарън е отдалечено от останалите къщи.Къщата е проектираноа специално за Марчианте от Роб и Лиза Мейган, а строителят е Брент Хюджис от Majestic Peaks Custom Homes. Имението се разпростира на 648 декара, далеч извън границите на селищната инфраструктура, без връзка с електрическата мрежа. Къщата е оборудвана с вкопан под земята резервоар за пропан и фотоволтаични соларни панели, разположени между конюшнята и автомобилния подход.Използвани са максимално и възможностите за естествена дневна светлина в къщата, въпреки северното й изложение. Цялата къща, включително и гаражите за три коли, е изолирана с полиуретанова пяна, нанесена чрез спрей, стените са обшити с OSB плоскости и кедров сайдинг. Подовете са от рециклирана дървесина – hickory (вид американско дърво с твърда дървесина).Мебелите са произведени от дървесина от „чвореста” елша. Грубата повърхност на колоните и гредите е постигната чрез надраскване с телена четка. Извита греда на тавана хармонира на арката на прозорците в дневната. Електроуредите в къщата са с максимално висок енергийен клас.

 

Kедровите домове Lindal са не просто къщи от извънградски тип, а неповторимо преживяване за обитателите си. Те превъзхождат всички останали, защото за изграждането им се използва идеалният строителен материал – канадски червен кедър. В природата той се среща само в северните части на Съединените американски щати и Канада – в провинция Британска Колумбия (Тихоокеанско крайбрежие) и коренно се отличава от сибирския, ливанския и белия вирджински кедър. Канадският червен кедър е една от най-леките строителни дървесини, но поради еднородната си клетъчната структура е изключително издръжлив и неподлежащ на свиване.

Този вид кедър притежава отлични изолационни свойства, благодарение на ниската си плътност и се счита за най-ефективният топлоизолатор измежду меката дървесина, многократно надминаващ по този показател и други традиционни строителни материали като тухла, бетон и стомана. Този тип строителен материал е труднозапалим и ограничава бързото разпространение на огъня в случай на пожар. Канадският червен кедър може да издържи десетилетия без качествена промяна.Използваната технология гарантира изключителна якост и устойчивост на материала към влага и насекоми. Експертите на Lindal така са разчели всичко от пода и стените до покрива, че готовата конструкция да просъществува векове.

Технологии
Технологията, която се прилага в домовете Lindal е технология, проверена с времето. Ако в обикновената конструкция тежестта на покрива се поддържа от греди, в системата Lindal се прилага твърда рамка от колони и греди (Post & Beam) за равномерно разпределение на теглото му. Тази конструкция създава неограничени възможности за оформлението на интериора. Това дава възможност да се създаде специфична планировка, в съотвествие с вашите нужди и желания както от функционална, така и от естетическа гледна точка.

Още едно несъмнено достойнство на тази конструкция е това, че тя позволява значително да се разшири пространството на интериора, като с това подчертава природната красота на кедъра. Също така изключително дългият живот на колоните и гредите е гарантиран от най-високото качество на материалите, от които е изработена носещата рамка. Към този момент технологията, прилагана в изграждането на домове Lindal, е една от най-съвременните в частното строителство.Енергийна ефективност
Подходящата изолация може да спести до 30% от разходите за енергия според Американския департамент по енергоснабдяване. Освен естествената изолация, която червеният кедър предоставя като основен строителен материал, Lindal предлага множество възможности за допълнителна изолация. Размерът на гредите, начинът на сглобяване и видът на покривната система са особено важни за постигане на желаната степен на изолация.

За Lindal
Lindal e световен лидер в производството на кедрови домове. Тя е основана през 1948 г. години от Сър Уолтър Линдал в Торонто - Онтарио. Вълнуващият творчески процес при проектиране на къщите Lindal продължава и през XXI век с разработването и внедряването на проекти на световно признати лидери в архитектурното проектиране като Майкъл Грейвс и Катлър. Кедровите домове Lindal са известни в целия свят преди всичко с използваните при строителството им естествени материали, които отлично се допълват с околната среда.

За Lindal България
“Кедрови къщи” АД са партньори и официални дистрибутори на Lindal Cedar Homes USA за България. При изпълнението на всеки обект, “Кедрови къщи” АД разполага с опитни екипи от местни специалисти и ползва американски строителни консултанти от Сиатъл, САЩ които упражняват строителен надзор и качествен контрол, в усилието да бъде предлаган най-висококачествен продукт и да бъдат изпълнени всички изисквания на Lindal Cedar Homes за предоставянето на „доживотна гаранция на конструкцията” от производителя.


 

Автор: Весела МАРКОВА; Анастасия ТАСКОВА
Закони Нормативна база Коментари