Градина под звездите на бетонен покрив в Русе

Съседи от бл. 119 на русенския квартал „Чародейка” решиха да покажат нагледно, че и панелните жилища могат да се превърнат в красиви и уютни места
15.11.2015
ЕС„ЗА ЗЕМЯТА”
489
покриви, зелени покриви, ЕС
Засадените растения върху зеления покрив на панелния блок
Източник: www.zazemiata.org

Съседи от бл. 119 на русенския квартал „Чародейка” решиха да покажат нагледно на съгражданите си, че и панелните жилища могат да се превърнат в красиви и уютни места, стига тези, които живеят в тях, да подходят творчески и енергично към преобразяването на сградите. С тази цел те се захванаха да направят екстензивен зелен покрив на блока си – придобивка, която изисква повече усилия и ентусиазъм, отколкото значителни финасови средства.
Зелените покриви са честа гледка в държави като Германия, твърди организаторът на инициативата Петя Михайлова. Тя е учител по история и география и работи активно за развитието на своите ученици. „Постоянно разказвам на децата за разрастващия се процес на урбанизация, а с него и за увеличаващите се шум, прах и газ във въздуха. Реших, че след като живеем в епохата на заменянето на зелените площи с бетон, би било редно да предприемем обратното действие и да създадем зеленина от бетона”, допълва Петя Михайлова.
Именно плоските покриви на старите панелни жилищни сгради са изключително подходящи и лесни за озеленяване, което от своя страна би намалило драстично нагряването им през лятото, би спестило енергия за охлаждането им чрез изкуствена климатизация и би осигурило свеж въздух за обитателите им. На покривните тревни площи се възлагат немалки надежди за намаляването на цялостните разходи за климатизация - поне с 10%, както и за намаляването с 2% на разходите за електричество. Ползите от екстензивния зелен покрив не свършват с това. С негова помощ градският микроклимат се променя и се създават допълнителни пространства за почивка и отдих. Освен това озеленените покриви имат до три пъти по-дълъг живот от стандартните, тъй като предпазват сградните конструкции от ултравиолетови лъчи.
Как се изгражда екстензивен зелен покрив?
Върху съществуващия покрив се поставя битумна противокоренова хидроизолационна мембрана, а след това се полага слой геотекстил. Следва третият слой – почвеният. Върху него се засаждат треви, мъхове и билки, изискващи малка поддръжка. В повечето случаи поливане на растенията не се изисква.
Тъй като стъпките по създаването на зелен покрив не са сложни, групата от ентусиасти се захвана със задачата и превърна своята урбанизирана територия в съвременен градски пейзаж, който освен че носи естетическа наслада за окото, завръща природата в жилищната среда. Пряка полза от най-новата градина под звездите имат около 20 семейства от блок 119, а индиректна – всички техни съседи в квартал „Чародейка”.
Проектът за екстензивен зелен покрив на жилищна сграда в Русе се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

За създателите на проекта:
Организатор на проекта е Петя Михайлова, а изпълнители – част от нейните съседи от бл. 119 в русенския квартал „Чародейка”, както и самата Петя. Тя е преподавател по история и география в СОУ „Васил Левски” в Русе и има изразена гражданска позиция. Води клуб за талантливи деца с национални призови места по история, както и екоклуб на име „На нас ни пука за Земята”. Петя Михайлова е и съдебен заседател. 
За ЕС „За Земята”:
Екологично сдружение „ЗА ЗЕМЯТА” е независима неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. Ние сме част от „Приятели на Земята” (Friends of the Earth, www.foe.org) – най-голямата гражданска екологична организация в света с повече от 40-годишна история, структури в 76 страни и над 2 милиона активисти по целия свят, които отстояват каузата за един по-зелен, здравословен и справедлив свят.

 

Автор: ЕС„ЗА ЗЕМЯТА”
Закони Нормативна база Коментари