Новости при виниловите настилки за дома

Подът – това е съвременно изкуство, на което вече отделят повишено внимание както дизайнери, така и потребители.
14.12.2014
Светлана Стоянова
2834
настилки, подови настилки, винилови настилки, винилови плочи, ламели
PVC настилки на плочи с дизайн на естествен камък
Източник: www.flooring-design.bg

Минаха времената, когато подовите настилки играеха скромната роля на „втори план” в помещението. Подът – това е съвременно изкуство, на което вече отделят повишено внимание както дизайнери, така и потребители.
Когато сменяте подовата настилка у дома, трябва да сте наясно коя настилка е най-подходяща за помещението, което ще ремонтирате. На пазара има изключително разнообразие от подови настилки и често човек трудно се ориентира в тази „джунгла от настилки”.

Освен това, не може да се каже еднозначно, че една настилка е най-добра от всички останали. Например, при ремонт на пода в коридора и кухнята най-често се използват теракота и гранитогрес. В хола и дневната – гранитогрес или паркет, а в спалните – паркет или ламинат.


PVC настилка на плочи с ефектен дизайн.     Източник: www.flooring-design.bg

В съвремието обаче съществуват и материали, които са далеч по-практични и екологично чисти, без това да нарушава естетката и уюта на Вашия дом – това са PVC (виниловите) настилки.

Тези материали отдавна се използват в болници, детски градини и обществени сгради, поради фактът, че със своята издържливост, антибактериални и антистатични свойства, както и изключително лесната поддръжка отговарят на хигиенните и експлоатационни изисквания за такъв род сгради.


PVC ламели с дизайн на дърво и пиано лак финиш.     Източник: www.flooring-design.bg

От няколко години на нашия пазар се предлагат и луксозни винилови настилки на плочи и ламели,  които бързо намериха приложение в търговски и офис сгради, и вече навлизат в интериора за дома, тъй като притежават редица предимства пред останалите настилки.

Предимства на виниловите настилки на плочи и ламели:


 • Имат много по-добри топлоизолационни и звукоизолационни показатели от повечето настилки;
 • Виниловите настилки са противохлъзгави – важно предимство не само за обществените сгради, но и за настилката у дома;
 • Те са водоустойчиви -  издържат на вода и не се раздуват от намокряне;
 • Виниловите настилки са трудногорими - притежават клас негоримост Вfl и клас за димоотделяне s1, според Европейските стандарти;
 • Притежават изключително многообразие на цветове  и десени – точна имитация на дърво /паркет/, камък, мрамор или метал;
 • Голямо разнообразие в размерите на ламелите и плочите: Например, плочите могат да бъдат с размери 30.5 х 30.5 см, 30.5 х 61.0 см , 45.7 х 45.7 см, 61.0 х 61.0 см, а ламелите 10.1 х 91.4 см, 91.4 х 15.2 см, 122.0 х 18.4 см и т.н.
 • Виниловите плочи и ламели имат много висок Клас на износване 34/43, затова са с голяма дълготрайност и са подходящи както за дома, така и за сгради с интензивен трафик – молове, офис сгради, болници и др.
   

PVC ламели с издължен ефект на дърво. Виниловите настилки са подходящи за обществени сгради, поради високата си износоустойчивост.     Източник: www.flooring-design.bg

Структура на виниловите настилки на плочи или ламели:
Докато виниловите настилки на рула могат да бъдат хомогенни или хетерогенни, тези, които са на плочи или ламели са само хетерогенни. Състоят се от 2 или повече слоя с обща дебелина 2-2.5мм:


 • Два повърхностни слоя, които са гладки и прозрачни (полиуретанов върху винилен), определящи износоустойчивостта на настилката, с дебелина на най-горния слой от 0,3-1 мм. Тъй като полиуретанът е твърд материал, той придава на настилката изключителна издържливост на износване и защита от увреждане.
 • Среден цветен слой – придава естетическо и цветово разнообразие на настилката
 • Долен, носещ слой – служи като основа и връзка с повърхността,  върху която се полага


Монтаж на виниловите плочи или ламели
Сравнително лесен монтаж, стига подът да е равен, гладък, сух и без пукнатини. Тъй като, поради своята гъвкавост, плочите или ламелите могат да се нарушат, преди да се монтират, подът трябва да се изравни със саморазливна замазка. След като се аклиматизират за 24 часа, плочите или ламелите се лепят с подходящо акрилно лепило.

За разлика от рулонните настилки, които се прешиват посредством термозаварка между платната, PVC плочите се лепят плътно една до друга без фуга, тъй като имат фабрична фаска. Монтажът се извършва при температура на въздуха поне 15˚С.


PVC ламели с дизайн на дърво и изявен контрастен ефект.     Източник: www.flooring-design.bg

През последните няколко години водещите фирми в тази област – Gerflor, Tarkett и Armstrong представиха на пазара своите иновативни разработки на  луксозните винилови плочи – тип „клик систем”. При тези продукти монтажът не изискава лепене, а става посредством сглобка. Тяхната дебелина е в порядъка 4-6 мм. Така за няколко часа може да смените настилката у дома. Все пак нашият съвет е да се доверите на специалисти - монтажници, с които всяка фирма за подови настилки разполага. Така не само може да обновите настилките у дома, но и да бъдете в крак с най-новите и авангардни тенденции при подовите настилки.

Лесна поддръжка – периодично настилката се почиства с прахосмукачка и избърсва с мокра кърпа, с неутрален препарат. Настилката е устойчива на химикали като масло, мазнини, перилни препарати и повечето разредени киселини, но не трябва да се чисти с разтворители като ацетон, трихлоретилен и др.
Виниловите настилки 100% се рециклират.
 

Автор: Светлана Стоянова
Закони Нормативна база Коментари