Новости при заключващите системи

Днес съществува огромно разнообразие от заключващи системи, предоставящи нужната степен на сигурност и безопасност за дома.
08.11.2018
Екатерина Бонева
1478
инсталации, брави, закючващи системи

В ерата на високите технологии, многообразието от механизми за видеонаблюдение и системи „умен“ дом, сякаш пренебрегваме най-старото изобретение на човечеството за защита на дома – заключващите устройства за врати. В наши дни бравите и входните врати отбелязват висок техонолгичен напредък, предоставяйки надеждна основа за проектиране на цялостната система за сигурност. 

История на заключването
Нужната от неприкосновеност на дома е важен фактор, откакто свят светува. Историята сочи, че хората започват да измислят и използват заключващи устройства още през 2000 г. преди Христа. По това време ключалките се изработвали от дърво и изглеждали грубо и примитивно, но е интересно да се отбележи, че имали същия принцип на действие като съвременните секретни брави. Най-ранното заключване било създадено от древните египтяни, чрез вкарване на греда в напречни на вратата скоби, оборудвани с няколко вертикални щифта, влизащи в дупка през скобата и гредата едновременно. В отворите се поставял ключ с колчета, които отговаряли по големина на щифтовете, а скритият в гредата болт се движел единствено при поставяне на ключа. Днешната ключалка с въртящ се ключ и барабан била открита още през XVII век, а англичанинът Робърт Барън подобрява нейното устройство през 1778 година.

Днес съществува огромно разнообразие от заключващи системи, предоставящи нужната степен на сигурност и безопасност за дома. В зависимост от своето устройството, заключващите системи биват два вида – механични и електронни. 

Доколко сигурни са обикновените ключалки?     Източник: www.shperts.com

Механичните заключващи системи се състоят от заключващ механизъм с шипове и ключалка. При заключване шиповете влизат в касата на вратата, като броят им определя и вида на заключващия механизъм – едностранен, двустранен, тристранен и четиристранен. Последният е най-надежден, тъй като проникващите в четирите посоки на касата шипове укрепват цялостно вратата. Важен фактор при този вид системи е дълбочината, на която влизат шиповете. Колкото по-голяма е тя, толкова по-сигурно е заключването. Такъв тип многостранно заключване се монтира в процеса на изработка на вратата. Едностранният механизъм може да се инсталира винаги, но е най-несигурен, поради видимата си част, която е лесно податлива на манипулации и няма да затрудни плановете на крадците.

Заключващите елементи при тези заключващи системи се разделят на два вида:
Секретни брави тип „патрон“
Това са едни от най-често използваните механизми за заключване на врати. Лесни са за смяна и се ремонтират безпроблемно. По-високата им цена е свързана с по-високо ниво на сигурност. Пробиването на патронните ключалки не представлява сериозен проблем за похитителите, ето защо е добре да предвидим защитна бронировка от закалена стомана, която закрива цялата видима част на патрона. Монтира се в предварително оформен за целта отвор и предоставя цялостна обвивка на ключалката. Качествените патрони се отличават с издръжливост при екстремни атмосферни условия, висок брой работни цикли, устойчивост на усукване и на силова атака, секретност на ключа и много други фактори. Независимо обаче, колко здрав или защитен е един патрон, цялостта му винаги може да бъде компрометирана, ако крадците разполагат с дубликат на съответния ключ. Ето защо е изключително важно да държим ключовете си винаги със себе или, ако се случи да ги забравим на обществено място, превантивно трябва да сменим ключалката.

Касови брави 
До скоро този вид брави се смятаха за най-сигурният начин за заключване и се използваха масово от много домакинства. В последните няколко години, крадците проявиха достатъчно въображение да измислят лесна и най-вече бърза техника за отключването им, при това без да оставят видими белези за това. Тези брави имат вграден заключващ механизъм, в комплект с ключовете. Последните обикновено са тежки, обемисти и скъпи за дублиране и се износват след неголям брой работни цикли. 


Скоро ключовете ще останат в миналото.     Източник: www.money.bg

Електронните заключващи системи са важен фактор от системите за контрол на достъпа и са особено подходящи за големи жилищни или офис сгради с голям брой ползватели. Подразделят се на два типа - обединен и разпределен. Първият тип обединява кодовата и управляващата част в един общ модул, като захранващата част и заключващият елемент са отделно. Обикновено се монтира от външната страна на вратата. От него се набира кода за отключване на системата, ако е тип клавиатура или се подава електронен ключ или карта. Работният процес на модула изисква захранване, а някои модули имат интерфейсна част за връзка с компютър. Предимството на този тип модули е ниската цена и лесният монтаж. 
Системите от разпределен тип се състоят от три елемента - кодова част, заключваща част и обща управляваща централа. Кодовата част е самостоятелен модул (четец или клавиатура) и се монтира от външната страна на вратата. Чрез него се осъществява връзката с управляващата централа и няма да доведе до отключване на системата, независимо на каква интервенция е подложен. Единствената видима част е четеца, който няма пряка връзка със заключващия елемент. Системите са изключително сигурни и надеждни и са с двойно захранване – 220V и акумулатор на 12V, което ги прави независими от захранващото напрежение.

Заключващи елементи при този тип системи са: 
Електромагнитни брави 
При този вид брави отключването се осъществява единствено по електронен път, като за по-голяма бързина от вътрешната страна на вратата се поставя бутон, чрез който това става на момента. Силно устойчиви са и с дълъг срок на екплоатация, тъй като в устройството им липсват лесно износващи се елементи. Електромагнитните брави понасят натоварване до 300 кг и могат да се управляват и чрез домофонна централа. Монтажът е осъществим към всеки модел и вид врата, независимо от материала. 

Електромагнитен дроп-болт
Предимството на този вид заключващи механизми е, че остават невидими за незапознатите, без значение от коя страна на вратата се намират. Заключването става чрез метален шип на 15 – 17 мм дълбочина. Те са особено подходящи за врати, изработени от леки и не особено устойчиви материали, като алуминий и PVC. При тях заключващият елемент се намира на нивото дръжката и вратата няма да се усуче при опит за отваряне. Отключват се само по електронен път, чрез безконтактни карти, чипове или безжичен бутон за дистанционно управление.

Електромагнитен насрещник
Това са най-евтините заключващи механизми, като при тях цените започват от около 20 лв. За сметка на това обаче, те предоставят най-ниска степен на сигурност. Те имат стандартен режим на работа, т.е. вратата може да се отвори, докато бутонът на апартаментния домофон е натиснат. При цифрови системи, насрещникът се активира за период от 3 секунди при натискане на бутона. Обикновено са придружени от детектор за отворена врата с двоен и троен контакт.

„Смарт“ системи
Това е последната иновация в сигурността. Тяхното управление се осъществява с помощта на смартфон с Bluetooth и специално приложение. По този начин лесно се настройват, генерират и изпращат кодове за достъп на потребителите. Като опция може да се добавят и карти за достъп за проследимост и контрол. Функцията "контролиран вход", позволява задаване на потребителски кодове, валидни за определен период от време по дата и час, чиято валидност автоматично изтича след края на периода. Имат и режим за свободно преминаване, без необходимост от идентификация с код или карта. Такива брави са подходящи за малки хотели и при отдаване на апартаменти под наем, тъй като осигуряват управление на системата от разстояние и денонощна рецепция.

Биометричните терминали предоставят възможно най-висока сигурност.     Източник: www.v-maxprotect.com

Биометрични терминали

Много сгради с особено предназначение и строг пропускателен режим залагат на биометрични системи за сигурност, базирани на последните разработки в областта на технологиите. В наши дни това са системите, които предоставят възможно най-високо ниво на сигурност. Отчитането на достъпа се осъществява посредством биометричните данни на потенциалния преминаващ. Сигурността на иновативните терминали се дължи на факта, че биометричните данни не могат да се фалшифицират, подправят или откраднат, както това може да се случи с другите данни. Това прави биометричните терминали най-сигурните и ефективни системи за ограничаване достъпа на случайни хора в сгради, където това е нежелано, незаконно или дори опасно. У нас най-масово се използват терминалите, използващи методите за идентификация на пръстови отпечатъци. Четците за тях са значително по-достъпни в ценови аспект, като в същото време предлагат високи нива на производство. Това ги прави подходящи за приложения с голям обем на базата данни, при малък риск от грешки при биометрично разпознаване.

Една заключваща система е ефективна, когато отговаря на конкретните нужди на собствениците и предоставя надеждна защита на обекта от посегателства. Ето защо, преди да се насочим към определен вид е редно да преценим нивото на сигурност, от което се нуждае съответния обект.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари