Пасивна къща в с. Лозеница

Какво е дървена къща? Повечето хора ще отговорят, че това е бунгало или барака.
14.03.2016
Студио АРХЕ ЕООД
1237
пасивна къща, проект къща, арх. Георги Николов, Студио АРХЕ ЕООД, арх. Бошко Таков
Две къщи в традиционен средиземноморски стил
Източник: Студио АРХЕ ЕООД www.apxe.eu

Проект: Студио АРХЕ ЕООД www.apxe.eu
арх. Георги Николов, арх. Бошко Таков


Какво е дървена къща? Повечето хора ще отговорят, че това е бунгало или барака.


Ранното социалистическо производство е именно на такива постройки. От тогава са спомените на повечето ни сънародници, които поради тази причина и до сега считат, че дървените сгради са подходящи единствено за двуседмична ваканция на море - следващата степен на подслон след палатката. Българите не ги разглеждат като подходящи за дългосрочна сериозна инвестиция и не си представят бъдещия си дом като дървена къща.


Изглед от басейна Студио АРХЕ ЕООД www.apxe.eu


Реалностите днес в масовото предлагане на дървени къщи в България не са много по-различни от отдавна остарялата соц. концепция за дървените бараки. Причината е, че много от производителите на дървени сгради са непрофесионалисти в строителството, без съответното образование, притежават само някои елементарни технологични представи и не познават тенденциите и техническите параметри на сградите от дърво във водещите страни в Европа. Представата за барака трудно ще отстъпи назад, при положение, че масово у нас продължават да строят къщи тип "бунгала" с много тънки стени и покриви, с недостатъчна* топлинна и акустична изолация, не се прилагат мембрани за контрол на паро-преминаването през конструкциите, а сградната физика изобщо не се изследва и проектира. Масово построените дървени къщи в България дори не могат да покрият минималните български норми и стандарти за комфорт и енергийна ефективност, но пък често се предлагат в интернет страниците на производителите като ниско-енергийни и дори като пасивни сгради. Няма почти никакъв контрол върху този тип строителство. Клиентите също сами не разбират от строителство и са готови да приемат всичко, стига да изглежда относително добре. Всичко това води до напълно погрешни представи на потенциалните бъдещи потребители, до затвърждаване на представите за барака и до изкривяване на търсенето при недвижимите имоти. Ако се търсят дървени къщи, то е защото погрешно се счита, че те следва да са много по-евтини, като очакванията са за около 250 Евро/м2 за завършена и годна за употреба сграда, което не е реално според нас.


Изглед от Басейна  Студио АРХЕ ЕООД www.apxe.eu


Време е строителството на дървени сгради да заеме своето достойно място. По задание на клиентите ни проектирахме две къщи в традиционен и средиземноморски стил, в общ парцел с площ от 6 дка, изцяло с дървена конструкция, които предстои през 2016 г. да се реализират сред прекрасната природа и дадености на санданското село Лозеница. Клиентът ни ги нарече къща Лозеница и къща Седона. Къща Лозеница е по-голямата от двете, с площ от 410 м2, по стандарт пасивна къща. Къща Седона е за сезонно обитаване от гости, с площ от 53 м2. Двете къщи са свободно разположени в парцела и с поглед към малък плувен басейн със свободна форма.


Изглед от юг   Студио АРХЕ ЕООД www.apxe.eu


Това е един от най-мащабните проекти за дървено строителство с префабрицирани в заводски условия едро-размерни панели в България. За пореден път АРХЕ демонстрира, че строителството с дървена носеща конструкция не отстъпва пред традиционното, достъпно е, изпълнимо и възможно в България, при това изградено от български компании.


Перголата от горе  Студио АРХЕ ЕООД www.apxe.eu


Строителството с дърво по стандарта пасивна къща е с неизмерими качества както и e изключително добра инвестиция, защото само тогава сградата може да осигури спазване на нормите в строителството, истински комфорт, здравословна среда на обитаване и дълговечност едновременно. Не е по-евтино от традиционното монолитно строителство, но не е и по-скъпо. За сметка на това е по-екологично, строи се по-бързо и ефективно и е прецизно в размерите и линиите си за разлика от традиционното. Вярваме, че с няколко реализирани в България пасивни дървени къщи ще променим завинаги представите на българина за строителството от дърво.


Повече за строителството по стандарта пасивна къща и строителството с дървесина можете да прочетете на www.apxe.eu.


* У нас масово се предлагат дървени сглобяеми къщи с дебелина на изолацията в стените от около 12 см, а в покривите от около 16 см., със съответно U-стойности от около 0.32 W/m2K и 0.24 W/m2K, които в съвкупност с примитивни прозорци и липса на въздухоплътност не могат да покрият дори минимално изискващата се нормативна енергийна ефективност.


 

Закони Нормативна база Коментари