Пасивна къща в с. Войняговци, София

Тя ще може да покаже не само какво представлява една Пасивна Къща и как работи тя, но и да докаже целесъобразността на стандарта в нашите климатични условия.
15.10.2015
Светлин Добревски
1742
къща, проект, пасивна къща, Енерг.ефективност
Проект – пасивна къща в с. Войняговци, София
Източник: Пасивна Къща България ЕООД

В България все повече се говори за стандарта "Пасивна Къща", но все още малко хора разбират неговата същност и целесъобразност.

Често срещам твърдения, като:


  • Пасивната Къща може да е само дървена
  • комфортът в нея е силно нарушен
  • има наличие на мухъл и конденз
  • прозорците не могат да се отварят
  • инвестицията за една Пасивна Къща е 1.5 до 2 пъти по-висока от  тази при стандартна къща
  • това е концепция, която е приложима само за еднофамилни къщи
  • тя не е подходяща за климата в България и т.н.


Нито едно от тези твърдения не е вярно, напротив, Пасивната Къща може да бъде построена с всички познати строителни технологии. Нивото на комфорт е изключително високо, благодарение на добрата изолация и вентилационната система с топлинна рекуперация, като изобщо не може и да се говори за мухъл и конденз. Прозорците се отварят и дори се използват активно през летния сезон за нощно охлаждане, а допълнителната инвестиция е от 3 до 15 % по-висока, като нейната възвръщаемост е в рамките на 3 до 15 години. Стандартът"Пасивна Къща" е изключително рентабилен при един климат като нашия, където имаме студени зими и горещи лета.

За съжаление, в България има изградени само няколко сгради (и десетки такива, за които се твърди, че са пасивни, но изобщо не са съобразени с критериите на пасивната сграда), които отговарят на стандарта "Пасивна Къща", повечето от които не са сертифицирани и не са достъпни за желаещите да видят как работи една такава сграда.

Всичко това ни стимулира да вземем решение и да направим една такава сграда, която ще бъде сертифицирана по стандарта "Пасивна Къща Класик". Тя ще може да покаже не само какво представлява една Пасивна Къща и как работи тя, но и да докаже рентабилността и целесъобразността на стандарта в нашите климатични условия.

На 15-ти Септември 2015г. започна строителството на еднофамилна къща в с. Войняговци, която е проектирана по стандарта "Пасивна Къща Класик". Теренът се намира на южния склон на Стара Планина, в края на селото и има прекрасна гледка към София и околоностите. Разстоянието с кола до центъра на София е 20 мин.


Сградата e проектирана за четиричленно семейство, с РЗП 238 кв.м., като има дневна, трапезария, кухня и тоалетна на партерния етаж, спалня, две детски стаи и две бани на първия етаж и кабинет и техническо помещение на втория етаж.

Тя ще бъде изпълнена с добре познатата, класическа технология – стоманобетонна конструкция и тухлена зидария, с необходимата изолация. Дограмите ще бъдат изпълнени с наскоро сертифицираната система S91 на фирма Alumil. За намаляване на вентилационните топлинни загуби е предвиден един от най-ефективните сертифицирани топлинни рекуператори в света – Zehnder ComfoAir 200. Отоплението и охлаждането на цялата сграда се осигурява с един канален климатик 9000 Btu. Загубите от топлинните мостове са негативни.

Надяваме се, че тази сертифицирана Пасивна Къща, ще накара много инвеститори да преосмислят рентабилността за своите бъдещи инвестиции и ще даде тласък в строителството на пасивни сгради в България.

Инвеститор: Пасивна Къща България ЕООД http://www.passivehousebg.com/


Главен проектант: арх. Ваня Драганова /Certified Passive House Designer/


Проектант: арх. Снежина Алексиева


Проектант ОВиК: инж. Цветомир Ботев /Certified Passive House Designer/


Консултант за стандарта "Пасивна Къща Класик" и РНРР, концепция за топлинни мостове, вентилация и отопление: Светлин Добревски


Главен изпълнител (груб строеж): "Бокал инженеринг" ЕООД http://www.bokal.bg/


Изпълнител на довършителни CМР:"Евродом2001"ЕООД http://www.evrodom2001.eu/ 


 

+2
Закони Нормативна база Коментари