Колажна къща с приза „Изгряващ архитект”

Призът "Изгряващ архитект" на Европейските награди 2011 г. получава испанският тандем Ramon Bosch и Elisabet Capdeferro за „Колажна къща”
15.10.2015
арх.Анета Трифонова
907
сграда, архитект, колажна къща, Европейски награди, колажи
Източник: Ramon Bosch и Elisabet Capdeferro

Призът "Изгряващ архитект" на Европейските награди 2011 г. получава испанският тандем Ramon Bosch и Elisabet Capdeferro за „Колажна къща” в която особено значение има майстора-строител. Тя е уникална реконструкция на стара каменна сграда, при която е разработена силната идея за припокриване на пластовете, материалите, дори пространствата, за да се получи хармонично единство. Така е изградена новата сграда, водеща диалог с миналото, предназначена за бъдещето, но с решително проведени дизайнерски идеи и процеси в настоящето.


 

Композицията използва максимално атриумите, през и около които се организират общите пространства и комуникациите. Енергийната оценка извежда преимуществата на вътрешните дворове, активната маса, пропорциите на плът и отвори по фасадите и ориентацията. Концепцията се дообогатява с дървени капаци по външните отвори и плътни щори отвътре и подово отопление, които могат да се управляват ефективно. Крайният резултат е повече от задоволителен, без да се използва активни мерки и скъпи охлаждащи устройства.


 
Уникална реконструкция на стара каменна сграда.


Съществуващите материали се запазват като база, върху която се напластяват и частично припокриват новите колажи от керамика, гладки и стуко мазилки в живописна композиция, даваща пълна свобода на изявата и майсторството на дизайнери и изпълнители. Вертикалните композиции на включените нови части подчертават височината на етажите.Концепцията се дообогатява с дървени капаци по външните отвори и плътни щори отвътре.Европейските награди 2011 г.
Европeйските архитектурни награди "Мийс ван дер Рое” отличават най-добрите архитекти на Европа с реализации в последните две години, когато последствията на кризата вече се усещат силно, но въпреки това номинираните 343 проекта от 33 страни се характеризират с впечатляващо качество, в годините на силен спад на строителния бранш, създаващ почти 5% от брутния продукт на Европейския съюз. Значителни културни и обществени сгради като театри, музеи, обществени пространства,  както и множество къщи са затруднили журито в избора си.

Първо-премираният проект е уникално възстановеният Neues Museum, Берлин на архитект Дейвид Чиперфийлд, в сътрудничество с Юлиан Харъп са извършили уникалната реконструкция на сградата, на възраст повече от век и половина, по неприлагана в такива мащаби технология. Възхищението на редица видни критици и любовта на посетителите са недвузначни. Маасен Мостафови, председател на журито  заяви: "Реконструкцията на Neues Museum  е изключително постижение. Рядко има архитект и клиент успели да предриемат толкова сложна работа с голяма историческа значимост, особено тази, която включва, както реставрация - така и нова сграда. Проектът повдига и засяга много естетични, етични и технически въпроси. Това е образцова демонстрация за това, което сътрудничеството може да постигне в контекста на съвременната европейска архитектурна практика".

От шестте номинирани за премията можем да споменем MAXXI (Музеят на изкуствата на XXI век) в Рим на Заха Хадид, който обаче се е сторил доста остарял на авторите и те като че имат по-голяма симпатия на другия си проект – Колежа „Ивелин Райт” в Лондон който е презентиран в материалите на фондацията; Музеят „Акропол”, Атина на Бернар Цуми – разположен на три нива тематично разграничени като археология, музейна сбирка и Партенон. 


 

Автор: арх.Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари