Модерна къща с ориенталско настроение

Силуетът на тази къща, разположена близо до Тел Авив, е изключително семпъл и категоричен.
15.03.2008
Весела Маркова, Даниела Житарска
1436
интериор, дизайн, архитекти
Модерна къща с ориенталско настроение.
Източник: Анат СИНГЕР-ШИМОНИ, Хадар ШАМАЙ

Архитектура: арх.Анат Сингер -Шимони,
Интериорен дизайн - диз. Хадар Шамай
Местоположение: Тел Авив, Израел
Снимки: Анат Сингер -Шимони, Хадар Шамай


Силуетът на тази къща, разположена близо до Тел Авив, е изключително семпъл и категоричен. Старите каменни блокове с вплетена зеленина заедно с дървената входна арка от ажурни ориенталски мотиви, оформят интересен акцент, който фокусира погледа към входната врата. Бялата гладка фасада подчертава още по-силно архитектурното решение, докато орнаменталната арка е своеобразно въведение към стила в интериора.
Орнаментика и съвременнен дизайн са преплетени в хармонично цяло, а комбинацията от изчистени, строги архитектурни форми и ориенталски орнаменти, придава на фасадата специфично екзотично излъчване. Геометричните форми отвън са балансирани чрез артистично вмъкнати украсителни елементи - глинени съдове, керамични пана, мебели от ковано желязо, дърво, бамбук, тик и ратан. По време на строежа, къщата била първата в новата местност за застрояване, а наоколо имало само овощни градини. Постепенно се появили все повече къщи и сега тя е част от населено място. Задният двор на къщата граничи със зелен природен ландшафт и гледката към него спира дъха.


 

Основавайки се на красивата гледка, архитектите са успели да вмъкнат този дом в съществуващата околна среда, постигайки интересни резултати. Интересно е комбинирането на различни в стилово отношение мебели на външната тераса към задния двор на къщата. Гамата варира от бяло, слонова кост, графит и охра.
Архитектурното решение разделя къщата на три части:
Първата включва кухня, столова, кабинет и стая за по-голямата дъщеря в семейството. Втората част се състои от две нива. На приземния етаж се намират дневната, а няколко стъпала по-нагоре е входът за детската територия.Третата част е само няколко стъпала по-нагоре и там са разположени помещенията за родителите.
Един “земен мост” служи за връзка между трите части, като по него се осъществява и влизането в къщата. Още отваряйки входната врата, моментално се озовавате пред задния двор и фантастичната гледка зад него, тъй като срещу входната врата са разположени три стъклени врати, водещи към задния двор. Интересно решение е леката бамбукова ограда, организирана върху своеобразен бетонен постамент.Бамбукова рогозка покрива навеса от бетонни колони над къта за сядане. Градината напомня за дивия чар на тропика, а небрежно наредените каменни плочи оформят пътека направо върху земната пръст. Листата на бананова палма служат и като естествена тента над елегантна бетонова пейка, прилепена към стената на къщата. Студено огънатото желязо, което служи за облегалка, навява асоциация с нежна дантелена наметка над бетонното тяло на пейката.
Семплите форми на къщата са в осезаем контраст с нейното вътрешно оформление. Тук виждаме една очарователна смесица от стилове, материали, текстури и цветове. Артистичният и смел подход на дизайнерките превръща това обикновено жилищно пространство в една истиннска феерия от цветове и форми. Студено веронезе, кобалтово светлосиньо, бледа златна охра, слонова кост се редуват в много добре балансиран колорит. Големи стъклени витрини и нестандартно дълъг прозорец, разкриват необикновен поглед към околността, като същевременно разчупват строгите форми на стените. Вградени ниши с рафтове служат като допълнителен вертикален акцент.
Акцентите и допълнителните аксесоари като аплици, килимчета или възглавници, са и основните контрапунктни цветни петна, като розовия аплик на синята колона или декоративните щампи и орнаментики на дамаските на някои от мебелите и постелъчните тъкани. Щампованият текстил придава свежест на дневната и е в хармонично цяло с останалите цветове. Едрите шарки върху текстила са много добре подбрани спрямо големината на помещението, докато дребните служат за допълнителна доза деликатност и финес, забележителен детайл на фона на общото впечатление от интериора.
Черна ретро печка на дърва е още един колоритен елемент, който изпъква в оспорваното съревнование от декоративни елементи. Забележително е и присъствието на необарокови, ефирни кристални полилеи в отявлен и нарочно търсен контраст с цялата обстановка.Друг, много характерен фактор за крайното впечатление от интериора, безспорно се дължи и на живописните платна, украсяващи стените. Много сполучливо се вписват и металните осветителни тела в съвременен изчистен стил, както и на прожекторните лампи в дневната. Ажурни орнаментални мотиви се забелязват и в интериорното пространство.


 


 

Автор: Весела Маркова, Даниела Житарска
Закони Нормативна база Коментари