Градска къща в Неокласически стил

Неокласически стил със съвременно звучене, съвременни архитектурни решения, висококачествени материали, приложени в интериора и екстериора и не на последно място нейната енергийна ефективност.
02.04.2019
АTM Architects
5827
градска къща,  АTM Architects, арх. Ивайло Мишев, неокласически стил
Неокласически стил със съвременно звучене, съвременни архитектурни решения, висококачествени материали
Източник: АTM Architects

Проектант: АTM Architects -  арх. Ивайло Мишев
Проект: 2016 г.
Площ на парцела -  844м2
Застроена площ - 210,5м2
РЗП - 455,89м2
 

    
В архитектурно отношение сградата е един обем без еркери. Източник: АTM Architects


Архитектурното решение 
Къщата притежава много достойнства: Неокласически стил със съвременно звучене, съвременни архитектурни решения, висококачествени материали, приложени в интериора и екстериора и не на последно място нейната енергийна ефективност.
 

Източник: АTM Architects  Покривът е комбинация от  плоска част с вътрешно отводняване и битумна хидроизолация и скатна част с титанцинкова ламарина


Къщата се намира в един от престижните южните райони на София. Тъй като районът е бивша вилна зона, преобладава ниско жилищно застрояване, като повечето от къщите са двуетажни. Парцелът e ъглов с правоъгълна форма в посока Изток-Запад.
Къщата е разположена в западния край на парцела и го разделя на две основни части: представителна входна част към къщата и озеленен източен двор към дневната част на къщата.

Състои се от  един подземен етаж и два надземни етажа, свързани посредством двураменно стълбище в югозападната част на къщата. В подземния етаж има подземен гараж за 4 автомобила, котелно, дизел-генератор и обслужващи помещения, както и СПА зона и фитнес.

На първия (приземен) етаж е разположена обширна дневна зона, включваща дневна, кухня и трапезария, плавно преливащи една в друга и същевременно „отворени“ около външната тераса към източния двор чрез големи външни витрини. В западната част са разположени входното предверие с гардероб, тоалетна и спалня за гости. 

На втория етаж е зона „нощ” с три спални, всяка със самостоятелен санитарен възел. Към родителската спалня има отделно гардеробно помещение.
Над централния вход е разположен малък работен кабинет и мокро помещение. Спалните са в съседство с малка дневна зона и обширен балкон на източната фасада.

Архитектурното решение цели плавно преливане на обема на помещенията от зона „Ден“ в открита тераса на ниво терен, както и максимално изтегляне на сградата в западния край на двора, за да остане масимално свободна дворна площ в източния край. В къщата се влиза през симетричен, подчертан с колони главен вход.
 

Източник:АTM Architects

Материалите и технологиите използвани в изграждането на екстериора на къщата са иновативни, висококачествени и енергийноефективни.

Фасадите на къщата са изпълнени според изискванията на Възложителя в Неокласически стил. Характерните за Неокласиката прости и чисти форми са постигнати чрез каменните фризове около всички отвори и фризове, маркиращи етажните плочи и подчертаващи хоризонталната линия на сградата.

Съвременното излъчване на сградата е постигнато чрез прилагане на подходящи материали: семпли метални парапети, ламаринен покрив и изчистени линии на фризовете и капителите.

Прозорците и витрините на партера са в два варианта – с плъзгаща и стандартна система на отваряне. Използвана е изключително висококачествена дограма, с оптимални качества - UW < 1,0 W/m2K  -  алуминиева дограма с прекъснат термомост  "SCHUCO" и троен стъклопакет.

Слънцезащитата се осъществава чрез вградени ролетни щори за всички прозорци, по детайл на производителя „WAREMA”.

Покривът е комбинация от  плоска част с вътрешно отводняване и битумна хидроизолация и скатна част с титанцинкова ламарина на стоящ фалц и отводняване посредством стоящи улуци. На покрива е поставена топлоизолация 20см XPS.

Тухлената зидария е Wienerberger 25см., върху която е положен 15 cм експандиран пенополистирен с графитни частици.
За основната част от фасадата е предвидена висококачествена самомиеща се финишна фасадна мазилка в комбинация с  каменна облицовка.
 

Източник: АTM Architects

Интериорните настилки в жилищните помещения са от трислоен дървен паркет. В коридорите и санитарните помещения  настилката е от естествен камък. Таваните в различните помещения са фина шпакловка или окачен таван, съобразно интериорния проект.
 

Източник: АTM Architects

Още едно предимство на сградата е  нейната енергийна ефективност, според съвременните международните  стандарти. Всички фасадни и покривни материали са със съпротивления на топлопреминаване, надвишаващи изискванията на Наредба 7 за енергийна ефективност на сградите. 
Отоплението и охлаждането на сградата се извършва от високоефективен кондензен котел на газ.

 

Автор: АTM Architects
Закони Нормативна база Коментари