Подреди дома си с хармония и вкус

Хилядолетия наред хората в Китай са използвали фън шуй, за да построят къщата си на най-благоприятното място, да подредят с вкус дома си и да живеят в хармония с природата.
15.11.2006
Иван А. Тодоров
1451
фън шуй, фън шуй в дома

Хилядолетия наред хората в Китай са използвали фън шуй, за да построят къщата си на най-благоприятното място, да подредят с вкус дома си и да живеят в хармония с природата. От времето на легендарните императори в Поднебесната империя се говори за съюза между Небето и Земята, в който се ражда животът. Един от основните древни трактати, датиран от 5000 години преди Христа, подробно описва къде да строят жилища, къде храмове, къде да се правят обществени сгради и как да се избягват лошите места и неблагоприятни енергии. По-късно въз основа на тези предписания се появява фън шуй – съюзът между вятъра и водата, или умението по най-подходящ начин да се съчетаят мястото за живеене и природните дадености.
 Във вярванията на древните китайци има два основни вида енергии – ци (добрата) и ша (лошата). Тези две сили се придвижват по права линия и затова изключително важно е човек да не попада пряко под тяхното въздействие. Добрата ци може да прелети като вихър през вашето жилище, ако няма какво да я спре и задържи там. Лошата ша ще нахълта във всяко кътче на вашия дом, стига да й предоставите възможност за това...

През време на моята работа в Югоизточна Азия с интерес наблюдавах принципите на тази древна наука на живо. Всяка уличка, всяка градина, всеки парк и кътче за отдих имат своята уникална подредба. Всичко е подредено така, че да се получава плавен преход от светло към тъмно, от ниско към високо. По всякакъв начин се избягват острите форми и правите линии. Пътеките към храмовете с лъкатушене ви отвеждат до портата, където трябва да заобиколите поставения пред входа параван, да се събуете пред необичайно високия праг и с поклон да влезете в светилището.
 Хората от далечна Азия държат на своите традиции и целият им живот е изтъкан от тях. Особено интересно е да попаднеш сутрин рано на улицата. Точно в шест мало и голямо излиза по градинки, дворове или просто на тротоара пред къщите. С меки и плавни движения хората посрещат утрото, прогонват съня от очите си и се зареждат за предстоящия ден. Преди да се приберат в къщата или да отворят своето магазинче, азиатците извършават интересни ритуали. Прекадяват с ароматни пръчици входната врата, почистват внимателно с кърпа намиращите се над нея правоъгълно и осмоъгълно огледало и прочитат негласна молитва пред изображението на пазителя на дома, намиращо се отдясно на врата. След това влизат в преддверието и коленичат пред олтара на предците, за да измолят тяхната помощ и закрила за предстоящия ден. Заредени с енергия, увереност и сила те се втурват в предизвикателствата на живота. Ведри и усмихнати. Впрочем, да си начумерен и сърдит, да изглеждаш угрижен, болен и уморен в присъствието на други хора се смята за висш израз на неуважение в повечето азиатски страни. Затова накъдето и да се обърнеш винаги ще те посрещнат с усмивка.


Направило ми е впечатление, че принципите на фън шуй се спазват стриктно в подредбата както на външното, така и на вътрешното пространство. Нищо не се строи без предварително да е направен прецизен анализ за баланса на ин и ян, за съчетанието на петте елемента (огън, земя, метал, вода и дърво), за пълнотата на осемте сектора (знание, семейство, богатство, слава, брак, деца, наставници и кариера) и за избягване на отрицателните посоки – смърт, нещастие, шест ша и пет призрака. Всичко това се прави с цел основното разположение на жилището още от самото начало да ви осигури в максимална степен здраве, дълголетие и благополучие.

Има много видове фън шуй – за дома, за семейството, за работното място, за кътчетата за отдих, за спалнята, за кабинета, за кухнята, банята и за детската стая, че дори и за подредбата на вашето бюро. Навсякъде и във всичко е важно да спазвате няколко основни препоръки – избягвайте хаоса и безредието. Не се затрупвайте със стари непотребни вещи. Освобождавайте се навреме от спукани и нащърбени съдове, не дръжте спукани, нечисти и потъмнели стъкла и огледала. Разчитайте на интуицията си и се освобождавайте от всичко, което поражда у вас тревога и напрежение. Защото когато вие сте спокоен и уравновесен и вашите отношения с околния свят ще са нормални и хармонични.


Спомням си случая за един преуспяващ, амбициозен млад човек. Той бързо напредваше в кариерата, но проявяваше прекомерна строгост и взискателност към всички около себе си. Беше достигнал доста високо положение в компанията, в която работеше, и малко му оставаше да заеме поста директор. Но... изведнъж нещата се забавиха. Нервен и притеснен, той реши да прибегне до услугите на фън шуй, за да подреди както трябва нещата на работното си място. На другия ден секретарката му, която по невнимание (и незнание) разместила фън шуй аранжировката на бюрото, си отнесла сериозен скандал, а шефовете му отложили за неопределено време въпроса с неговото назначаване в директорския борд...


Ние често забравяме, че хармонията не може да бъде самоцел на човека и че тя има своя висок смисъл, когато се проявява във всичко и към всички. Човек не може има мир и хармония в живота си, ако мисли егоистично единствено и само за себе си.

Често съм се сблъсквал със сляпото приложение на принципите на фън шуй и на опити да се пренесе директно действието на знаци и символи в нашата доста различна действителност. Това поражда недоразумения къде смешни, къде – наистина тъжни. Само преди няколко дни ме потърси разтревожена жена от Пловдив. Нотариус по професия, тя изгражда новата си кантора в непосредствена близост до една от джамиите в града. Острият ръб на една от страните на храма сочи към прозорците на нейния офис. Някой „посветен” в принципите на фън шуй беше отсякъл категорично, че това е „гибелно място, непоправимо зло и сигурен залог за бъдещ провал”. Без да помисли върху нещата, бе дал препоръка на разтревожената юристка „да пренебрегне направените сериозни инвестиции и да си потърси по-добро място за работа”.

Да, насоченият ръб на друга сграда към вашия дом или офис е „скрита заплаха, стрела, която поражда неспокойство и притеснения”. Но фън шуй с това ме привлича, че за всяка трудна ситуация предлага добри творчески решения. КОГАТО ИЗТОЧНИКЪТ НА ША НЕ СЕ ВИЖДА, СПИРА НЕГОВОТО ВРЕДНО ДЕЙСТВИЕ. Това може да се постигне с полупритворена щора на прозореца, с огледало, насочено към острия ръб на отсрещната сграда, с вятърен чан или дърво, посадено на двора...

Спомням си как ме потърсиха за помощ млади хора, нанесли се да живеят във фамилната къща на свой дядо. Обзаведена с прекрасни мебели, подредена наистина с вкус, тази къща веднага ми направи невероятно добро впечатление. Неслучайно нейните обитатели са се радвали на дълъг и благополучен живот. Младото семейство бе ползвало услугите на поредния фън шуй специалист... и бе изпаднало в недоумение!? Когато пристигнах, те наистина на сериозно обсъждаха как да подрежат краката на прекрасната дъбова маса в гостната, тъй като според „експерта” „височината й била такава, че навлизала в един от най-неблагоприятните сектори за младо семейство” (измерено с линийка фън шуй, разграфена на сини и червени сектори).

Попитах домакините дали са чели нещо за пропорциите на „златното сечение”, по които е конструирано човешкото тяло от Твореца и на които се подчиняват науките архитектура и вътрешен дизайн. Тяхното раздразнение премина в недоумение. Разбраха ме за какво говоря едва след като повдигнах един от столовете с толкова сантиметри, с колкото възнамеряваха да подрежат масата и ги накарах поредно да седнат на него...

Често съм свидетел как в стремежа си да се заобиколят с красиви и стилни неща, хората минават от една крайност в друга или любувайки се на новите мебели съвсем забравят, че предназначението им е все пак да служат на човека (а не обратното). Съвсем неотдавна във Варна ме потърсиха за съвет хора, сблъскали се с неочакван проблем в новото си жилище. Осемгодишният им син за нищо на света не искаше да спи в прекрасно обзаведената си стая. Вместо радост пренасянето в просторния нов апартамент беше на път да се превърне в сериозен проблем. Родителите се чудеха дали да водят детето си на психолог или на психиатър, дали да му дават приспивателни или да проявят повече строгост към „разглезения и капризен малчуган”.

Още с влизането си в детската стая разбрах какъв е проблемът. Тя беше прекрасно обзаведена с нови мебели, но леглото на детето беше поставено фронтално напред с крака към входната врата. Казах на родителите, че на това място никой няма да може да спи спокойно, тъй като в тази позиция (с крака към вратата) спят единствено онези от хората, които за заспали вечния си сън...

- Така ли, възкликна майката. А аз се чудех защо веднъж, когато свекърва ми ни беше на гости, сутринта я заварих да спи наопаки – с глава към вратата!

Направих необходимите измервания и дадох съответните препоръки за хармонизиране на пространството. С малки корекции и размествания леглото можеше да се озове на най-подходящото място, а гардеробът да заеме „неудобната позиция” (все пак за един гардероб това не е чак от толкова голямо значение). В този момент у дома се завърна бащата – забързан, изнервен и уморен. Той ме изслуша с хладна любезност и в отговор на моите препоръки отсече категорично – „Какво, това разместване ще наруши цялата композиция на мебелите! Освен това какво ще правя с дупките от етажерките по стените!? Не, тая няма да я бъде!” Предпочетох да замълча пред такива железни аргументи, но още няколко дни след това с тъга се сещах за „композицията и малчугана, загубил съня си”.
 В практиката си имам още много интересни случаи, но ако седна да ги описвам, сигурно ще трябва да издам отделна книга на тази тема. В заключение ми се ще да ви препоръчам няколко простички неща. Вярвайте на своята интуиция, тя никога няма да ви подведе кое е добро за вас и кое – лошо. Не робувайте на модни увлечения и не се обграждайте с предмети, чийто символичен смисъл и значение не разбирате. Не робувайте на нещата, които ви заобикалят, а ги накарайте да ви служат по-най-добрия начин, за да живеете в хармония и равновесие с тях. Тогава ще откриете и подходящите цветове за всеки кът в дома ви, ще подредите по най-добрия начин всеки от осемте сектора и... най-важното, ще посрещате и изпращате с усмивка деня.
 

 

Закони Нормативна база Коментари