Къщичка като за хобити – само от слама и дърво

Построена е с приятели за по-малко от година.
16.02.2014
Антоанета Салфидж
2658
къща, екология, архитектура, еко къща
Сламената къща в стил хобити вече има хиляди почитатели във Facebook
Източник: Аманда Джаксън

Еко къща може да си построите, не само по екологични убеждения, но и поради нужда, просто защото така е най-евтино.
Това, което днес наричаме еко къща, за доста поколения преди нас е бил не просто най-естествен, но и единствен начин на строителство на дом. Къща, съобразена с членовете на семейството, не по-голяма, построена от дървен материал, чийто вид и количества въобще не влияе на околната еко– система, с изолация и покрив от слама, не от сено, което е храна за животните, с планировка в близост до вода, защото без вода не може и построена изцяло с помощта на приятели.  Всички тези характеристики на придобивката, която човек нарича  своя къща, на времето са били възприемани като нормални, естествени, като неделима част от колелото на живота. Поради ред причини животът днес в такава къща се счита за специален,екстравагантен и дори незаконосъобразен. Какъвто е случая с това младо британско семейство.

Най-голямото помещение е превърнато в дневна с кухня 


Чарли и Мегън Уилямс са млада семейна двойка от малко селище в Западен Уелс, Великобритания. Те почти не разполагат с пари, затова четири години са принудени да живеят в каравана. Когато обаче разбират, че  очакват дете, те решават на всяка цена да осигурят истински покрив за новия член на семейството. Хрумва им, че може да си построят къща от слама, като тези, в които навремето са живели техните деди. Бащата на момчето предоставя парче земя, която се намира в района, при това е в близост до езеро. Чарли и Мегън викат приятели. С тяхна помощ те събират дървен материал от областта, пренасят достатъчно сено, правят вар и така за по-малко от година издигат малка спретната къщурка от дърво и слама.

Цялата къща се отоплява от огнище, разположено в центъра на всекидневната


Тъй като Чарли е скулптор и дърводелец, той има голям принос за изграждането на постройката и оформлението на мебелите. Цялата конструкция на къщата се завърта около дънера на едно старо дърво, което става в буквалния смисъл основа  на къщата. Стените се изграждат от дървени трупи като пълнежът се изработва от бали слама, измазани с вар.


Покривът на къщата представлява самоносеща спирала от дъски, които са подредени така, че в центъра остава отвор, през който влиза дневна светлина.


Пространството в дома се разпределя между четири стаи. Най-голямото помещение е превърнато в дневна с кухня и пряка връзка с верандата. Цялата къща се отоплява от огнище, разположено в центъра на всекидневната.

 


Въпреки успешният резултат, който при това е и доста евтин, симпатичната къща скоро се превръща в трън в очите за местните власти, защото е правена без разрешение за строителство. Почти веднага след завършването на сградата започват да валят предупреждения за узаконяване на проекта, дори заплахи за разрушаване на дома.


Чарли и Мегън не отричат, че са построили къщата без нужните разрешителни, но  твърдят, че това е единственият начин, по който те биха могли да си позволят да имат дом върху своя терен. 


"Ние изградихме нашата къща навътре в гората, където никой не може да я види. С нея не нанасяме щети на никого. При това сме я построили изцяло с естествени материали" каза Чарли. 


Сламената къща в стил хобити вече има хиляди почитатели в социалната мрежа Facebook, които са решени да помогнат на младото семейство да защити своя дом, изграден основно с приятели.  

 

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари