Седемте мита за термопомпите - истина или лъжа

Ето някои действителни аргументи и обяснения, опровергаващи най-често срещаните митове за термопомпите.
01.10.2018
Ховал ЕООД
8028
енергийна ефективнос, термопомпи, hoval, Ховал
Термопомпените системи удовлетворяват очакванията за качество и ефективност
Източник: Ховал, www.hoval.bg

Все повече нараства интересът към екологични решения за отопление и затопляне на битова гореща вода. Той е предизвикан както от глобалното затопляне, така и на несигурността за цените на електроенергията и наличието на петролни запаси на планетата. Термопомпените системи са способни да удоволетворяват едновременно очакванията за качество и ефективност на разходите. 


Ето някои действителни аргументи и обяснения, опровергаващи най-често срещаните митове за термопомпите.   1. Термопомпите са прекалено скъпи - Вече не. 


Надеждната и добре инсталирана термпопомпа може да намали разходите за отопление на Вашия дом и важен аспект е, че първоначалната инвестиция има много бърза възвръщаемост за кратък период от време.
Когато решите да инвестирате в термопомпа, трябва да знаете, че първоначалната инвестиция може да бъде понякога около 60% по-висока, в сравнение с инвестицията в газов котел, но си заслужава. За да се увеличат максимално ползите от термопомпата и да се спестят още повече средства от редовните разходи на семейството, препоръчваме да се използва подово отопление (където необходимата температура на водата е между 35-40 ° C) или вентилаторен конвектор (необходимата температура на водата трябва да бъде между 40-45° C).       


2. Термопомпите не отопляват при много ниски външни температури - Вече не. 


При термопомпите въздух/вода (напр. UltraSource), когато външните температури паднат рязко, допълнителния ел. нагревател се активира за времето, в което е необходимо допълнително подгряване. По отношение на този аспект, проектантът задава бивалентна точка, при която термопомпата не покрива в термопомпен режим необходимото отопление за цялата сграда и ще бъде необходимо допълнително подгряване. Подпомагане може да бъде с включване на вградения ел. нагревател в термопомпата или от допълнителен източник като котел и например, когато температурата падне под  -15 ° C (бивалентната точка), котелът автоматично да се включва за подпомагане на отоплението и загряването на топлата вода. Благодарение на най-новите технологии термопомпите въздух/вода постигат ефективно функциониране вече дори при температури под -20 ° C. 


Геотермалните помпи (напр. Thermalia) използват подпочвена вода, която се намира много дълбоко под повърхността, където температурата е постоянна почти през цялата година за разлика от външните темепратури, при които се появяват значителни колебания. В България температурите на подпочвените води са между  7 -12° C. 


Вижте принципа на работа на термопомпите3. Термопомпите се използват само и единствено за отопление - Не е вярно. 


Термопомпите могат и да охлаждат. Функцията за охлаждане е възможна чрез обръщане на цикъла. Охлаждането на самите помещенията може да се извърши с вентилаторни конвектори и дори се препоръчва. Тръбната мрежа трябва да бъде добре изолирана, за да се избегне образуването на конденз. Температурата на студоносителя е 7° C подаване и 12° C връщане.


За охлаждане, макар и пасивно, може да се ползва и водното подово отопление, в което през летния режим преминава студена вода с температура по-висока от 14-18° C . Ефектът на това охлаждане е по-слаб, тъй като температурата е по-висока, но си има и своето предимство, тъй като с високите температури на студоносителя, термопомпата работи с по-висок коефициент ЕЕR.


В отоплителен режим това е обратно - колкото по-ниска е темепратурата на топлоносителя, толкова по-висок е коефициента СОР. 4. Термопомпите са много шумни - Вече не. 


В началото, когато се появиха  термопомпите, технологията, която те  ползваха  беше със стари компресори, които имаха много по-високо ниво на шума от около 76 dB за външното тяло. Днес вече технологиите са много напреднали и нивата на шум са значително намалени. Например най-новото поколение термопомпи на Hoval – UltraSource са едни от най-безшумните на пазара със завидните само 28 dB (A) на разстояние 3 метра от тялото. През последните години се наблюдава сериозно развитие на компресорната технология и нивото на шума е много по-ниско от използваните преди години компресори и вентилатори.


Съществува разлика между общата звукова мощност от съоръженията и възприемането на звука. Усещането за шум се влияе от редица фактори, като например: начин на монтаж, звукоизолация и др. 


Ето една интересна статистика за стойностите на шум от различни други  източници на шум, която ще Ви помогне да си представите как се усеща шума от термопомпите: 


  • 0 dB: тих (слухов праг), акустична лаборатория
  • 10 dB: звукозаписно студио (необичайна тишина)
  • 20 dB: шумолене на листа, тиха градина
  • 30 dB: спалня (спокойствие)
  • 35 dB: интериора в апартамент40 dB: тих офис, тих глас, библиотека
  • 50 dB: дъжд, тишина, спокоен ресторант
  • 60 dB: кола в движение 

5. Термопомпите могат да бъдат използвани само в новопостроени сгради - Не е вярно. 


Термопомпите могат да бъдат отлично решение и за реновация на стари сгради. Изборът на точния тип и мощност е много важен. Трябва да се обърне внимание на следните въпроси: какви са вътрешните отоплителни/охладителни тела в системата, на какви работни температури са работили до сега, каква е изолацията на сградата и вида на другите ограждащи елементи - прозорци, тавани, подове, врати. Важно е също да се прецени и какви са ресурсите, които могат да се ползват - дали има подпочвени води, дали може да се ползва енергията на земята (почвата) или ще бъде използван въздухът като основен ресурс.


Термопомпите въздух-вода са много сходни с климатик с външно и вътрешно тяло с хладилна линия, свързана с две медни тръби. Вътрешното тяло се свързва със съществуващата отоплителна/охладителна инсталация – подово, конвектори, радиатори. За еднофамилни къщи и двата вида термопомпи въздух-вода и вода-вода са подходащи, а за апартаментите се препоръчват термопомпи въздух-вода.


Друга препоръка е при вече построени сгради да се направи оценка на топлинните загуби, защото неправилно изчислените стойности ще доведат до лош резултат при затоплянето и охлаждането на помещенията. 6. Термопомпите заемат много място - Не е вярно. 


Вътрешното тяло, назависимо дали е въздушна или геотермелна термопомпа, заема приблизително същата площ в техническото помещение, каквато и газовият кондензен котел UltraGas например. А външните тела на термопомпите въздух-вода са с размерите на обикновено климатично тяло. 7. Термопомпите изискват чести ревизии - Не е вярно. 


При монтаж на термопомпи не се изискват специални разрешения, както при газовите котли, за които има изисквания към техническото помещение. Също така, котелът изисква и многобройни операции, които да гарантират неговата ефективна и сигурна работа: почистване на горелката, почистване на горивната камера, проверка на газовия вентил, газов комин и анализ на изгорелите газове. Единствената проверка за термопомпата вода-вода е концентрацията на гликол на първичния топлообменик, за да се избегне замръзване.   


Препоръчва се все пак, специалистите да правят сервизиране на всеки 2 години, за да се осигури оптимална работа, но в нкакъв случай това не е задължително, както при котлите. Компактни, ефективни, лесни за монтаж и екплоатация, без излишни изисквания за пространство и поддръжка – термопомпите са един добър избор за отопление, охлаждане и топла вода в дома Ви.


Вземете консултация за най-доброто решение за Вашия дом, свържете се с консултант или направете запитване тук >>


 

Автор: Ховал ЕООД
Закони Нормативна база Коментари