Фамилна къща във Враня

Триетажната къща е предназначена за нуждите на младо семейство с две деца. И макар и синовете да са все още твърде малки, за тях вече са предвидени два отделни мезонета, кoито са огледално разположени на втория и третия етаж.
06.09.2008
Aрх. Климент Иванов
468
къща и архитектура, архитектурен проект къща

Aрх. Климент Иванов
Климент Иванов архитекти ЕООД

Текст: Весела Маркова

 

 

 

Триетажната къща е предназначена за нуждите на младо семейство с две деца. И макар и синовете да са все още твърде малки, за тях вече са предвидени два отделни мезонета, кoито са огледално разположени на втория и третия етаж.
 

Семейството, чиято бъдещ дом ви представяме, разполага с парцел, който се намира във Враня. Теренът е съвсем равен. Сложността в случая идва от местоположението му. Обслужващата парцела улица е разположена по южната му страна. За да избегне това неудобство архитектът разполага къщата в северозападната част на парцела, като прави малък компромис с отдалечеността на сградата от централния вход на имота. Там е ситуиран гараж за две коли, а до къщата се достига посредством пътека. Това решение дава възможност да се използват максимално даденостите на южното изложение, в незасенчения от нищо двор.

 

Сполучливото и добре обмислено ситуиране на къщата дава и основните насоки за по-нататъшното проектиране. Основната цел да се осигури максимално връзка с природата и благоприятното южно изложение, се отразява и върху архитектурния проект на къщата. На приземно ниво е организирана покрита веранда, която е повдигната на три стъпала от общото ниво на терена и заема половината дължина от южната фасада. На следващото ниво, по цялата дължина на фасадата е разположена огромна, покрита с пергола тераса, която е обща за двата мезонета. Освен това и трите дневни в къщата са облагодетелствани от южното изложение и изобщо няма стаи, ориентирани на север. Така условията югът максимално да присъства, са изпълнени.

 

Къщата е с масивна, стоманобетонна конструкция. В проекта е заложена топлоизолация на фасадите с дебелина от 10 см. Предвидено е локално парно на твърдо гориво.

 

Архитектурата на къщата съчетава съвременен стил с традиционни, възрожденски елементи. Топло и приветливо излъчване на къщата са постигнати чрез използването на дърво, керемиди, мазилка, декоративни елементи по фасадите от облицовъчни тухли. Семплата като форма къща е много интересно “доразработена”, така че са се получили четири, различни фасади, две от които само привидно симетрични.

  

 

Идеята на цялата къща също е много интересна. Желанието на семейството да подсигури своите синове с удобни, но по своемо самостоятелни жилища, определя и симетричното, огледално разполагане на два мезонета, всеки с вътрешна стълба. Първото ниво също е много добре обмислено с перспектива там да живее цялото семейство, докато синовете решат да бъдат по-самостоятелни.

 

В апартамент на първото ниво са обособени две детски стаи, родителска спалня, обширна дневна зона с кухненски бокс, камина, трапезария, TV зона. От дневната се излиза директно на покритата веранда, а обилната дневна светлина, както и постоянната връзка с дворната зеленина, са подсигурени от поредицата високи от пода до тавана прозорци. Двете дневни в мезонетите са организирани по сходен начин и също разполагат с камини.


 

В северната част на къщата на полуприземно ниво са разположени мокро помещение, котелно, два склада, зимник и уютна винарна с традиционно огнище. Предвидено е и специално отделение за съхраняване на виното в бъчви.

Като цяло пространствата са решени много добре във функционално отношение. Едно от основните предимства на къщата е самостоятелното обособяване на всеки един от апартаментите, дори са предвидени 3 отделни електромера.

Удобството при обитаването на къщата е постигнато, благодарение на детайлно обмисляне и на най-малките подробности. Коридорите заемат незначителна част от общия обем, но са достатъчно широки. Всичките бани, 6 на брой, са с прозорец. В къщата са обособени цели 5 спални и 4 детски стаи!
 

Закони Нормативна база Коментари