Офиката пази дома ви от зли сили

Растението има агресивни и здрави корени, ето защо не я засаждайте в близост до канализация
14.10.2014
Светлана Желева
899
градина, ландшафт, офика
Къщите с офиките се помнят
Източник: wikimedia.org

От стари времена руснаците имат обичай до новопостроена къща да засаждат офика  (Sorbus aucuparia). Вярват, че растението има магическа сила и предпазва дома от зли духове.
Макар и невисоко, то се слави с дълголетието си –  цели 100 години. Не случайно пожелаваме на хората, които са добри и благодетелни : „Да живееш 100 г.” Грузинците твърдят, ако имате неблагоразумието да ползвате дървата на офиката за огрев или готвене, то член на семейството ще се разболее. Те познавали също здравата й дървесина, която лесно се стругова, полира, гравира и резбова и да украсява дома. 


www.urlaub-in-malchow.de


Опитните градинари отбелязват, че освен офиката у нас са познати и другите й разновидности – мукина (Sorbus aria), брекина (Sorbus torminalis), скоруша (Sorbus domestica) е все пак е добре да  ги различавате. Тези родственици в паркове и алеи могат да бъдат сбъркани лесно, посочват специалистите от сайта-  http://www.gartendatenbank.de.


Как да не се сбърка със скорушата? Кората й е гладка и сива, а плодчетата са с големина до 1 см - големи и червени. Така изглежда най-често срещаната офика. Скорушата е сивокафява, с люпеща се кора, плодчетата са доста по-големи и наподобовят малки крушки. Освен това скорушата е средиземноморско растение.

www.garten.tv

Офиката, не много често срещана у нас, става малко до средно голямо дърво, чиито листенца много наподобяват ясена. Дървото ражда много, плодчетата  му стоят красиво, с великолепно есенно оцветяване. Не е високо растение, но както вече посочихме, се слави с дълголетието си. Птичките го обичат, защото кръглите и яркочервените му плодчета са сочни и вкусни, посочват българските билкари. 


Офиката има 60 разновидности, плодовете й се задържат по дървото до началото на зимата. Ето защо тя е предпочитана за улична украса. Ландшафтните дизайнерите обаче знаят, че тя не издържа много на жега,продължителни суши, не хвърля сянка върху големи площи, което я прави предпочитана за градината. Плодовете и се задържат по клоните до началото на зимата, www.frutiglaender.ch


Имайте предвид, че отличително нейно качество е да расте в началото много бързо, след това забавя и най-накрая - много бавно. Има агресивни и здрави корени, ето защо не я засаждайте в близост до канализация. Подходяща е за жив плет. Отначало офиката расте от 50 до 80 см височина и 30 см широчина годишно. Когато стане 10-годишно дърво  расте нормално, а от 20-та си година прави впечатление осезаемо бавния й растеж – по 20 - 30 см. годишно.


Съвети:


 • Избягвайте да я садите на припек, избирайте сенчести и полусенчести места. 
 • Растението няма претенции по отношение на водата и поливането. И все пак, добре е почвата да е влажна, но да не е прекалено мокро. Трябва да започнете да я поливате, когато усетите, че най-горния слой на почвата е сух.
 • Най-добре е да се мулчира и по този начин няма нужда да се тори. Най-подходящите почви, върху които можете да садите офиката са с pH стойности, бедни на хранителни  вещества, но богати на хумус,  върху леко - кисела почва, но почвата може да бъде също и много кисела, неутрална, варовита или дори алкална, твърдят опитните градинари.
 • Подрязвайте растението непосредствено след като цъфне. Прецъфтялата част да се оставя за плодчета, а дървото е необходимо да се „изтъни”. Не оставайте къси, малки клонки - или дълги, или нищо, съветват още специалистите. Резитбата е рядко необходима.
 • Ако я посадите от семенце, я чакайте да се покаже след 5-6 години, а облагородените сортове офика – от 2 г. до 4 г.
 • С офиката ще имате не само красиво изглеждащи градини, улици и паркове, но ще можете да я използвате в домашната кухня – за сиропи, компоти, ликьори, а от сушените плодчета се приготвя плодов чай.  Птичките обичат да чуруликат в клоните на офиката, www.pflanzmich.de


  Предлагаме ви и рецепта за сладко: 

  1 кг. изчистени и измити офикови плодчета се заливат с охладен захарен сироп, сварен от 1.5 кг. захар и 2 чч вода. На следващия ден сиропът се отцежда, слага се да кипне и след изстиването му отново се използва за заливането на плодовете. Държи се още един ден и чак тогава се вари до необходимата гъстота.  За вкусен чай, сироп или ликьор, http://media05.regionaut.meinbezirk.at

   
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари