Холната маса като акцент в интериора

Като неизменна част от съвременната всекидневна, холната маса преминава през многобройни трансформации, превръщайки се от еднотипна правоъгълна мебел в експресивен дизайнерски инструмент, който би могъл да придаде изцяло ново излъчване на интериора.
22.07.2019
Екатерина Бонева
5010
интериор, маса, холна масичка, мебели за хол
Атрактивната холна маса Бижу е с основа, наподобяваща извита стълба
Източник: Zarra Design, www.zarra.bg

Холната маса има важна декоративна и функционална роля при обзавеждането на дневната. Тя може да служи като акцент в интериора или като спомагателен елемент в ежедневието. Изборът на подходяща холна маса е в основата на комфорта за семейството и гостите. Много често този елемент от обзавеждането се използва за работа от вкъщи или за всекидневните игри на децата. Нерядко обаче, било поради липса на пространство или по естетически причини се налага масата да изпълнява няколко функции. Именно тогава е уместно да се спрете на гъвкави решения, при които удобството е приоритет.


Холна маса Ясмина е прекрасно решение и за модерни, и за класически интериори! Източник: Zarra Design,  www.zarra.bg

Как да изберем перфектната маса?
Като неизменна част от съвременната всекидневна, холната маса преминава през многобройни трансформации, превръщайки се от еднотипна правоъгълна мебел в експресивен дизайнерски инструмент, който би могъл да придаде изцяло ново излъчване на интериора. Важен фактор при избора на тази мебел е нейният размер, съобразен с възможностите на интериора. Холната маса не бива се губи в пространството или да се чудите къде да я разположите сред многото мебели. За да извлечете максимума от нейното присъствие в обзавеждането, тя трябва да е хармонично допълнение към цялостния дизайн, а не да изглежда като НЛО, кацнало за малко в хола ви. Ако масата ще е статична, спокойно може да заложите и на по-големи размери, но ако се очаква тя да бъде местена според нуждите на семейството, удачно е да се спрете на лека мебел с по-малки габарити.

Холна маса Роксан, изработена от МДФ с естествен фурнир орех      Източник: Zarra Design,  www.zarra.bg

Предназначението на холната маса е друг съществен фактор, който трябва да вземете под внимание. За какво ще се използва масичката, ще сервирате ли храна и напитки на нея, ще се работи ли на нея, ще Ви служи ли за съхранение на списания и дистанционни и т.н. При избора на подходящата холна маса, няма как да не се съобразите и с материалите, от които е направена. Тук може да се спрете на изработка, която ще се слива с декора на останалото обзавеждане или да заложите на такава, която идейно се различава от композицията на мебелите. В този случай, изберете различен материал, който обаче няма да изглежда прекалено натрапчиво. Доверете се на вътрешното си усещане за хармония и естетика.


Холна маса Винтидж е изработена от масивен плот и черен метал       Източник: Zarra Design,  www.zarra.bg

Холната маса като акцент в интериора
Ако искате холната масичка да се превърне в изисканото бижу на дневната, потърсете модели с по-нестандартен и креативен дизайн, които ще се открояват по специфичната си форма, цветове и размери. Ето някои вдъхновяващи предложения:


Модулна система от неправилни шестоъгълници     Източник: www.chave.it

Масичка от шестоъгълници
Уникалният дизайн на масичката е представен от модулна система, която се състои от няколко неправилни шестоъгълника. Отделните елементи пасват идеално един към друг и предоставят възможност за създаване на всевъзможни композиции според конкретните нужди. Модулната система от шестоъгълници може да служи като спомагателен елемент в градината, до басейна или като оригинален акцент в дневната, превръщайки се в идеално допълнение на съвременния дом.


Източник: www.serendipitalia.info

Нов живот на дървеното буре
Друг нестандартен модел е масичката, изработени от дървено буре с дървен или стъклен плот. Стилното и топло излъчване на дървото ще придаде неповторимо очарование на атмосферата в дневната. Вариантът със стъклен плот предоставя безброй възможности за тематичен пълнеж на вътрешността на бурето. За разлика от дизайнерските модели, които държат високата си цена най-вече, заради скъпите материали за производство и оригинални решения, такава масичка може да си направите и сами, стига разбира се да имате нужните умения и инструменти за тази цел.

Холна маса Индустриал 1 в индустриален стил - комбинация на естествен фурнир орех и метал     Източник: Zarra Design,  www.zarra.bg

Масичка с индустриална визия
Спомагателната маса в дневната неминуемо ще се превърне в акцент, ако я изберете с винтидж или индустриална визия. Изработките от регенерирано дърво със стоманени крака или метални колела ще придадат носталгичен и суров привкус на интериора. Не забравяйне, че подобен стил изисква съчетаване на няколко елемента от декора. В противен случай се получава дисхармония в интериорната концепция. Подходящо е да комбинирате със стоящи осветителни тела в същия стил.


Уникален дизайн с вградена декоративна камина     Източник: www.et.aviarydecor.com

Огън на масата
Огънят присъства от древни времена в живота на човека и се е превърнал в неизменна част от него. Колкото и невероятно да звучи, съществуват и маси с вградени декоративни камини, които наподобяват голям свещник. Идеята в тази маса е да засили ефекта на домашен комфорт, тъй като в съвременния живот огънят е заменен с други средства за отопление. Вградените камини се изработват от термо стъкло и са напълно обезопасени. Те превръщат масичката в неповторим  акцент, който създава романтична атмосфера и стилно излъчване на дневната.


Холна маса Индустриал е с два броя подноса - елегантна визия в съчетание с приятна функционалност     Източник: Zarra Design,  www.zarra.bg

Функционални решения
Вече съществуват най-различни креативни решения и за оскъдното пространство, които успяват да се справят с конструктивните и дизайнерски несъвършенства на типичните модели, а именно височината. Подобни маси съчетават естетика и функционалност. От компактна холна масичка с едно движение се трансформират във функционален работен плот или удобна маса за хранене. Предимството на този вид маси е, че се повдигат на височина, а в ниската част остава свободно пространство за дребни предмети или аксесоари за лаптоп. Повдигащите механизми варират по вид и начин на работа. Освен на височина, някои модели могат да се уголемяват и по дължина чрез вградени плоскости, оформяйки идеална трапеза за 6 или 8 души.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари