Старите нови тапети

Много е модерно да си изберете част от тапета, който ви харесва и да му сложите празна рамка. Така се създава усещане за картина.
15.06.2016
Константин Димов
1677
интериор, дизайн, тапети, стени
Тапети от темата Energy & Mood с актуалните флорални мотиви
Източник: ДОМКО, www.domko.com

Тапетите продължават да са на мода. И така е от столетия. Експертите по дизайн продължават да се питат преживяват ли тапетите Ренесанс сега? Да, дори се случва все по-често в последните години клиентите да влизат в магазините, да разгледат предлаганите артикули, но купуват обаче, само 1-2 ролки. Защото искат да облицоват само една стена или дори един участък от нея. Това е сигнал за интериорните дизайнери, че има раздвижване в търсенето на тапети, което е специфично.
Любопитен е още един факт, свързан с модата в тапетите и той е с това, че интересът към тях е от всички възрастови групи, като  все повече млади хора ги предпочитат. Те искат по-атрактивни модели, но само една  стена да бъде облицована. За разлика от тях купувачите в по-зряла възраст са традиционалисти.

В началото на януари се проведе ежегодното изложение във Франкфурт – Heimtextil. То е специализирано за стенни покрития, текстил, спални комплекти, шалтета, одеала, oлекотени завивки, възглавници, кърпи, халати и аксесоари за дома. 
Характерно за новите тенденции е присъствието на ярки цветове, без ограничения в комбинациите. Преобладават метални отблясъци, както сини и бледо розови цветове. Неизменното черно, лилаво, жълто и сиво все още присъстват характерно със своята тежест. Ето и някои акценти:

- „Еко” темата е силно застъпена при всички производители. Изразява се с връщане към природата - ефекти на натуралните визии на камъка и дървото. Използват се много натурални, топли цветове и естествени материи като памук и лен. При тапетите духът на природата е пресъздаден чрез модерно звучене, чисти и изтънчени мотиви, и огромно разнообразие от текстури. Присъстват корк и бамбук, както широк асортимент от флорални мотиви в топли земни нюанси. Те придават много топло чувство, създават стилна и уютна атмосфера във всеки интериор.
Колекции и търговски марки: Best of Wood’n Stone, New England 2; Komar; Casamance; Valeron

- „Mетален блясък” може да бъде открит в колекциите тази година. Великолепни и бляскави десени олицетворяват тази тенденция. Те си кореспондират с модерния дух на времето, в което живеем. Представени са метални цветове като мед, бронз, злато. Те допринасят за повече стил в помещението и придават уют на градската атмосфера.
Колекции и търговски марки: Cocoon, Spot 3, Titanium, Versace 2; Komar; Casamance; Valeron

- „Геометричните дизайни” активно присъстват в колекциите тази година. Те придават специфичен стил в интериора и са добро решение за акцент. Графични  и орнаментални десени, 3D кубове, райета, каре, точки са особено популярни. Използват се тъмни цветове като черно и антрацит, комбинирани със сиви, пясъчни или бели тонове. Много активно присъства черното и синьото в елегантна комбинация с бяло.
Колекции и търговски марки: Porsche Design /AP 2000, Bling Bling, Michalsky, Titanium; Joop; Valeron

- „Енергия и настроение” характеризират друга тендениция. Като цяло цветовете са ярки и са заредени с настроение. Инспирирани са от природните форми и енергия. Цветя и флорални мотиви продължават да са популярни. Комбинират се бонбонени цветове със студени нюанси. Правят се смели съчетания като жълто със синьо и зелено, както и тюркоаз с розово. Червеното се използва предимно в неговия малинов нюанс.
Колекции и търговски марки: Esprit 11, Oilily Atelier, San Francisco, Komar; Casamance; Wind; Gardisette, Bocasa

На мода са разточителните модели с тежки, златни тонове, което създава усещане за лукс, изобилие, пиршество на сетивата. Те са не само атрактивни, но и скъпи. Много търсени са щампи с паунови пера, с блещукащи частици, вградени в тях, което е трудно и да се произведе. Търсенето на щампи с тигри, леопарди, пантери и др. не стихва. Трети пък предпочитат райски картини или флорални мотиви. 

Какво трябва да се съблюдава при покупката?
На първо място, имайте предвид колко голяма  е стаята, която ще облицовате. Ако тя е с много високи тавани, то тогава ще трябва да се спрете на модели, които са с хоризонтални шарки, за да не стане помещението прекалено издължено. Ако стените са високи само 2.50 м, по-скоро трябва да се вземат тапети, които създават усещане за простор. 


С тапети е модерно да се облицоват настолни лампи, паравани и др. Хит е да си изберете част от тапета, който ви харесва и да му сложите празна рамка. Така се създава усещане за картина.
Можете да тапицирате още стари шкафове, етажерки и др. За да си улесните живота първо трябва да ги тапицирате, а после да ги сглобите, за да не се чудите как да си движите ръката и да стане прецизно облепването при толкова много ограничения. С тапет можете да подвържете и стари книги, когато моделът позволява. Заложете на по-високото качество.

Когато тапетът е предназначен за стена, изчислете от колко ролки имате нужда. 
Една ролка обикновено е дълга 10 м, ширината й е 50 см =  5 кв.м. 
Златното тапетно правило е:
Oбиколка на стаята х Височина на стаята : 5 = Броя на ролките, който е необходим. 


Стената трябва да е гладка и равна. Знаете и това, че да слагате нов тапет върху груб тапет, особено с влакна няма никакъв смисъл, тъй като ще лъснат много неравности.

Красивите изрезки  от тапетите можете да ги оползотворите много успешно, ако направите гирлянди и друга украса, като например такава, която се окачва за рожденни дни, партита и др. 
 

+16
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари