Чудното село Свежен

Тук може да се видят точно 101 къщи, запазени още от времето на Възраждането, та дори и от преди това като 15 от къщите са на над 300 години.
14.10.2013
Още за къщата
1871
архитектура, къщи, история, архитектурен резерва, село Свежен
Чудното село Свежен
Източник: Димитър Шиклев

Местопложение
В чудно красива котловина в сърцето на Сърнена гора на около 60 км северно от гр. Пловдив, на 780 м.н.в, естествено защитено от планинските склонове, които го заобикалят се намира китното селце Свежен. И въпреки, че се намира в Средна гора, то над селото "висят" кулите и връх Ботев от Стара планина. Къщите са разположени по двата бряга на Свеженската река, като образуват две махали. На мястото на най-красивата чорбаджийска къща в селото, опожарено при турските набези, днес гордо се извисява часовникова кула, която отмерва времето в красивото и спокойно селце. В Свежен духат почти всички ветрове, но най-силно духат североизточния и северозападния, а южният и северният прехвърлят местата около къщите. Архитектура
Селото е обявено за архитектурен резерват, но за жалост нищо не се прави, за да се поддържа безценното му богатство. Много от къщите са оставени на произвола на съдбата и бавно природата и стихиите унищожават следите от майсторството на стари строители. През 1877 г. голяма част от селото е опожарена от турци, но стотина къщи са оцелели, за да ни покажат красотата си и майсторството на своите създатели. 


Тук може да се видят точно 101 къщи, запазени още от времето на Възраждането, та дори и от преди това като 15 от къщите са на над 300 години. Тези къщи сега са обявени за архетуктирни паметници. Сега в селото има останали около 100-на души, но все повече хора си купуват тук имоти и възстановяват стария му облик. За щастие тук не могат да се видят проявите на съвременния мутробарок, но много от къщите са пред срутване.


 
Паметникът на полковник Владимир Серафимов                               Паметникът на загиналите във войните


Исторически места и личности 
Над южния край на Свежен се намира върх Кадрафил ,лобното място на войводата Хаджи Димитър Асенов (1868 г.). въпреки че много години искаха да ни докажат, че воеводата е загинал на Бузлуджа, то се оказва, че там е била битката, а смъртта му е настъпила на този /на-високото/ връх:


Още две много велики личности от нашата история са свързани с историята на селото. Тук е роден човекът, който е освободил Родопите от Османската империя през 1912 г., полковник Серафимов. На него има кръстено село недалеко от Смолян, и върхът където той е водил голямото сражение с право е наречен Родопската Шипка- връх Средногорец.  Паметник на полковника стои в самият център на селото:


Часовниковата кула


История на селото
Селото е основано през 14 век. Смята се, че първите му заселници са избягалите от Търново боляри. Те избират мястото, защото е труднодостъпно и турската конница не би могла да достигне бързо до планинския район. Болярските родове запазват „синята кръв“ и селището се разраства в сърцето на Османската империя до големината на малък градец. До 1934 година се наричаАджар, което в превод от турски значи здрав/каменен. Според някои източници от арабски „ханджар“-кама, нож. По време на турското робство е било център на Караджадагска нахия през 18-19 век. Като малък околийски център е владеело 62 села до поречието на Марица и околията на Чирпан. Като административен център, Аджар е многолюдно, икономически добре развито, с будно българско население, с ярки културни прояви селище. Населението му има гарантирани привилегии от султана, включително правото да носи оръжие. Поминъкът на жителите е абаджийство, розопроизводство, скотовъдство. 


Възраждането в нашите земи основно е започнало в подбалканските градчета някъде около средата на 19 век. В началото на 19 век навсякъде са се вихрили кърджалиите и башибозуците /свободна глава/. Те са плячкосвали всички градчета и села в ниската част на равнините. Тогава село Свежен е било най-главното българско селище. Намира се в Средна гора, на 780 м.н.в. и е било естествено защитено от планинските склонове, които го заобикалят. Когато тези градчета са наброявали едва няколко стотин жители, то тогава тук са живеели над 5000 човека. Произвеждали са аби, които доставяли на турската армия. Керваните, тръгващи от Свежен, са били защивани от самите тях си. Те били единствените християни в Османската империя, на които им е било разрешено да носят оръжие. 


Продължение на Търновската книжовна школа през робството е Аджарската книжовна школа. Още през 17 век в църквата „Св. Георги“ е имало голяма книжовна дейност, създават се много требници, минеи, евангелия, дамаскини, преписва се Паисиевата история. През 1850 е създадено килийно училище, а през 1868 година първото българско селско читалище. През XVI–XVII век в Аджар (Свежен) функционира цяла школа за преписване, илюстриране и подвързване на ръкописи главно с църковно съдържание.  След падането под турско робство достоен наследник Търновската книжовна школа е Аджарската 


Аджарци активно участват в Априлското въстание през 1876година. Уличено в стари провинения към империята, селото е опожарено през лятото на 1877 г., по време на Руско-турската освободителна война от отстъпващите орди на Сюлейман паша. От над 1200 къщи след опожаряването оцеляват около 100, които са обявени за архитектурно-исторически резерват. Стотици хора загиват в пламъците. Около 680 мъже — аджарци, са заловени и обезглавени, хиляди напускат домовете си. Трагедията е оприличена от историците с клането в Батак. След Освобождението селото възкръсва за нов живот. Могат да се видят тракийски могили, останки от крепости, калета и манастири. В началото на 20 век селото е наброявало над 5000 души и е било търговски център на околията.


Църквата „Св. Георги“


Църквата „Св. Георги“
През 1864 г.6 години преди провъзгласяване на независимостта на Българската църква,  Вселенският патриарх им разрешава да построят голяма църква, такава нямало и в Пловдив тогава. Сега, благодарение на дарения, тя е боядисана и възстановена, но само външната й фасада: Вътре има мраморна плоча с двуглавия орел, символ на Вселенската патриаршия. За голямо съжаление стенописите били боядисани и заличени с боя след 1944 г.. . 


 


Църковният олтар                                                                                  Стенопис на тавана на църквата                         


Туризъм
Освен прекрасни архитектурни паметници, Свежен крие изненада и за планинарите – в близост до селото са хижите Свежен, Каваклика, Братан, както и заслон Хайдута. От селото може да се отиде до връх Братан, язовир Свежен, язовир Домлян и други красиви местности. В близост до селото се намира минерален извор с изградена чешма — „Невенкина чешма".

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари