Джакузи през зимата: мисията възможна

Освобождаващата безтегловност във водата, топлината и особено приятния масаж от множество дюзи подмладяват тялото и душата.
15.01.2017
Константин Димов
3908
спа, релакс, джакузи, хидромасажна вана, външно джакузи
Приятно е да се потопиш в джакузи през зимата, когато навън има сняг.
Източник: www.arcticspas.com

Приятно е да се потопиш в джакузи или гореща вана през зимата, когато навън има сняг. Вярно е, че на открито при температури, близки до или под нула градуса се изисква известно усилие да се съблечеш по бански, но наградата си заслужава. Освобождаващата безтегловност във водата, топлината, и особено приятния  масаж от множество дюзи подмладяват тялото и душата. Топлата вода успокоява мускулатурата на тялото и стимулира имунната система, а това е идеален метод за релаксация на ума. А докато си в джакузито се наслаждаваш на гледки към заснежени дървета или върхове.


Хубавото на хидромасажната вана, е че може да се ползва по всяко време на годината. Дори и през зимата, без особени притеснения човек може да ползва своето джакузи. Най-важното, което трябва да се съблюдава при джакузито на открито е изолацията. Водата в него по време на използването му е 37°С - 39°С. По нашите географски ширини рядко се покачва околната температура над тази стойност. И без изолиране респективно това преносимо SPA трябва постоянно да бъде отоплявано, ако температурата на околната среда има по-нисък градус от температурата на водата. Съответно през зимата, ако искате да спестите разходи и енергия, това е възможно само при подходяща изолация, която да задържа температурата на водата в джакузито и да се грижи за това тя да не се охлажда.


Една разновидност на изолацията е т.нар. частично изолиране с полиуретанова пяна, при което външните страни на облицовката и дъното на корпуса са обгърнати с един изолиращ слой. Този изолиращ слой представлява специална пластмасова пяна, която бива впръскана и трябва да има плътност около 10 см. 


Изолацията също може  да бъде осъществена и с помощта на плочки от полистирол (полистирен). Ефектът, който постигате е, че има въздух, който се намира между изолиращия слой и ваната. Така топлината се задържа в джакузито и действа като още един изолиращ слой. Друго предимство на тази техника на изолиране е, че при ремонт или прибавяне на допълнително оборудване на външното джакузи, майсторите по-лесно могат да направят промените.


Друга възможност за изолация на джакузито е пълното покриване с полиуретанова пяна. Тогава цялото му вътрешно пространство е запълнено с тази специална „пяна”. Положителният аспект при такава изолация е по-голямата стабилност твърдят специалистите, цитирани от специализирания сайт whirlpool-zu-hause.de. 


Топлината се изкачва нагоре, затова там е най-важното място при топлоизолациите. Изолиращото покритие  дори трябва да се числи към нещата, с което джакузито се продава. То се състои най-вече от полиуретанова пяна или стиропорни плочки, които са много устойчиво конструирани. Но задължително трябва да обърнете внимание колко е дебело изолиращото покритие, тъй като то е за открити пространства и трябва да има дебелина от 10 до 12 см. 


Освен топлоизолацията, покривалото за хидромасажната вана е много важно. То предпазва от замърсяване: напр. паднали листа и прахови частици. И не само това. Добрата новина е, че все повечето производители  предлагат такова покривало за джакузито. По този начин външното джакузи може да се използва целогодишно. Проверявайте покритието за признаци на износване в началото на есента. Ако покритието не е в добра форма, го заменете, преди да е станало студено. Проверете за следи от избледняване или напукване на винила, за деформирани места на топлоизолиращата  пяна, шевовете дали са цели и дръжките имат ли счупени катарами. 


За да се намалят максимално температурните загуби на топлината се препоръчва ползването на термално одеяло, което седи на повърхността на водата и намалява изпаряването на топлината с до 95%.


Обърнете внимание и как се пречиства водата във ваната. Най-често това е специална озонираща система, което намалява необходимостта от канализация и поддръжка.


Ако външната облицовка на джакузито е дървена, поддръжката на дървесината от суровите зимни температури се прави всяка есен с подходящи масла, за да предотврати дървесината да поеме повече влага, която може да замръзне и да деформира джакузито. За поддръжката на синтетичните облицовки, премахване на прах и други остатъци, и за да се избегне появата на мъх или развитие на плесени, трябва да се използват препарати препоръчани от производителите на съответната марка.


И още нещо важно: Следете редовно нивото на водата на джакузито. Течове могат да понижат нивото на водата, което е достатъчно, за да спре циркулацията и отоплението, водейки до потенциална възможност от замръзване.

+3
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари